Φινλανδία: Διέκοψε σήμερα την παροχή φυσικού αερίου η Ρωσία

Η ρωσική Gazprom σταμάτησε σήμερα τις εξαγωγές αερίου στη Φινλανδία, ανέφερε η φινλανδική εταιρία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, στην πιο πρόσφατη κλιμάκωση μιας διαμάχης με τις δυτικές χώρες για τις πληρωμές της ενέργειας.

Η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, όμως η Φινλανδία αρνείται να το κάνει.

«Οι εισαγωγές αερίου

μέσω του σημείου εισόδου Ιμάτρα σταμάτησαν», ανέφερε η Gasgrid Finland. Η φινλανδική κρατική εταιρία αερίου Gasum δήλωσε χθες πως η Gazprom είχε προειδοποιήσει πως η ροή θα διακοπτόταν από τις 07:00 σήμερα το πρωί.

Αρχής γενομένης από σήμερα, κατά τη διάρκεια της επικείμενης θερινής περιόδου, η Gasum θα παρέχει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector. Ο Balticconnector συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο αερίου της γειτονικής Εσθονίας.

Η πλειονότητα του αερίου που χρησιμοποιείται στη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, όμως το αέριο αποτελεί μόνο περίπου το 5% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσής της.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές συμβάσεις προμήθειας εκφράζονται σε ευρώ ή δολάρια και η Μόσχα ήδη διέκοψε το φυσικό αέριο προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία τον περασμένο μήνα, αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τους νέους όρους πληρωμής.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συμφώνησε να ναυλώσει ένα πλοίο αποθήκευσης και επαναεριοποίησης από την Excelerate Energy που εδρεύει στις ΗΠΑ για να βοηθήσει στην αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών, ξεκινώντας από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρει το Reuters. Το σκάφος μετατρέπει το υπερψυγμένο, υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο φτάνει στα πλοία, σε κανονικό αέριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα