Έρευνες, παραφιλολογία για τα αίτια, καταστολή και «διεθνής πρωτοβουλία» για τη στήριξη του Λιβάνου

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν απέρριψε την Παρασκευή κάθε περίπτωση για διενέργεια διεθνούς έρευνας σχετικά με την τεράστια έκρηξη που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της Βηρυτού, σκοτώνοντας περισσότερους από 150 ανθρώπους. Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν πιστεύει ότι μια διεθνής έρευνα θα «απέκρυπτε την αλήθεια», ο Αούν απάντησε «ασφαλώς».

Σημειώνεται πως ήταν ο ίδιος που νωρίτερα την ίδια ημέρα, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters

πως οι έρευνες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προκλήθηκε η φονική έκρηξη από αμέλεια ή ατύχημα, αλλά αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο της εξωτερικής παρέμβασης.

«Η αιτία δεν έχει ακόμη διακριβωθεί. Υπάρχει η πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης μέσω μιας ρουκέτας, μιας βόμβας ή άλλης ενέργειας» δήλωσε ο πρόεδρος του Λιβάνου, περιγράφοντας πως οι έρευνες περιγράφονται σε τρία επίπεδα. «Καταρχάς, πώς εισήχθη και αποθηκεύτηκε το εκρηκτικό υλικό. Δεύτερον, αν η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αμέλειας ή ατύχημα και τρίτον η πιθανότητα να υπήρξε εξωτερική ανάμειξη» φέρεται να δήλωσε ο Αούν. Μάλιστα, δήλωσε πως ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν τις αεροφωτογραφίες, για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε αεροσκάφος ή πύραυλοι, τονίζοντας παράλληλα πως εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Βηρυτός θα ζητήσει από άλλες χώρες να το πράξουν.

Υπενθυμίζεται πως μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, ο Γάλλος ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για το θέμα. Ο Μακρόν υποστήριξε πως η έκρηξη προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικής αμμωνίας που ήταν αποθηκευμένοι επί χρόνια σε μια αποθήκη στο λιμάνι, χωρίς να έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, ο Αούν υποστήριξε πως ενημερώθηκε για την ύπαρξη των επικίνδυνων υλικών μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 20 Ιουλίου, καθώς και πως επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Άμυνας για να πράξει τα δέοντα.

«Χρειάζεται μια διαφανής, ανοικτή, διεθνής έρευνα για να αποφευχθεί, καταρχάς, το ενδεχόμενο να αποκρυφτούν πράγματα και επίσης μην υπάρξει αμφιβολία», είπε σε ο Μακρόν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιβύης. «Είναι καιρός για ανάληψη ευθυνών σήμερα για τον Λίβανο και για την ηγεσία του», δήλωσε ακόμα ο Γάλλος, απευθύνοντας έκκληση για την «επανίδρυση μιας νέας πολιτικής τάξης» και για «βαθιές αλλαγές».

Σημειώνεται ακόμα πως κατά τη διεξαγωγή των ερευνών, έχουν ήδη τεθεί από τις λιβανέζικες αρχές 16 άτομα υπό κράτηση, ενώ το Σάββατο φέρονται να συνελήφθησαν άλλοι πέντε εργαζόμενοι στο τελωνείο και το λιμάνι, στην πλειονότητά τους μηχανικοί.

Σύμφωνα με το AlJazeera, τουλάχιστον 43 Σύριοι βρίσκονταν μεταξύ των νεκρών από την φονική έκρηξη.

Διαβάστε την ανταπόκριση του TPP, με τη Λαμπρινή Θωμά στη Βηρυττό:

«Για την πόλη μου είναι, για τη Βηρυττό»

Διαδηλώσεις και παραιτήσεις βουλευτών για έναν «νέο Λίβανο»

Με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών έλαβε χώρα διαδήλωση στη Βηρυττό το Σάββατο, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για 5.000 πολίτες, στους οποίους η αστυνομία επεφύλασσε καταστολή και χημικά κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, κοντά στο λιβανέζικο κοινοβούλιο. «Οι άνθρωποι θέλουν την πτώση του καθεστώτος» και «Φύγετε, εσείς είστε οι φονιάδες» μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν.

Παρακολουθήστε ζωντανά τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη Βηρυττό:

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, τρεις βουλευτές της χριστιανικής αντιπολίτευσης του Καταέμπ (κόμμα των Φαλαγγιτών) δήλωσαν την παραίτησή τους, με τον ηγέτη του κόμματος, Σάμι Τζεμαγέλ, να προχωράει στην ανακοίνωση, αλλά και σε κάλεσμα και άλλων βουλευτών σε παραίτηση, «ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αποφασίσουν για το ποιος θα τους κυβερνήσει, χωρίς κάποιος να τους επιβάλλει κάτι».

«Ένας νέος Λίβανος πρέπει να γεννηθεί από τον παλιό» δήλωσε ακόμα ο Τζεμαγέλ.

Βιντεοδιάσκεψη δωρητών «για βοήθεια στον Λίβανο»

Στο μεταξύ, έντονη είναι διεθνώς η κινητικότητα για την παροχή βοήθειας στον Λίβανο, καθώς έγινε γνωστό πως θα λάβει χώρα την Κυριακή μία «βιντεοδιάσκεψη δωρητών» προκειμένου να προσφερθεί στήριξη. Κατά τις πληροφορίες αυτές, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 15.00 ώρα Ελλάδας και θα συνδιοργανωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη Γαλλία, σύμφωνα με το γραφείο του Γάλλου προέδρου.

«Εντός των επόμενων ημερών, θα οργανώσουμε μια διεθνή διάσκεψη στήριξης και συμπαράστασης στη Βηρυτό και στον λιβανέζικο λαό» είχε δηλώσει από την Πέμπτη ο Μακρόν, με στόχο «διεθνείς χρηματοδοτήσεις, τους Ευρωπαίους, τους Αμερικάνους, όλες τις χώρες της περιοχής και πέραν αυτής, με στόχο να προσφέρουμε φάρμακα, φροντίδα, τρόφιμα».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε αργά την Παρασκευή ότι θα συμμετάσχει αύριο στη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών διαφόρων δωρητριών χωρών. «Θα κάνουμε μια βιντεοδιάσκεψη την Κυριακή με τον πρόεδρο (της Γαλλίας, Εμανουέλ) Μακρόν, τους ηγέτες του Λιβάνου και άλλων χωρών του κόσμου», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter.

«Παρών» του Αραβικού Συνδέσμου

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ δήλωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει να κινητοποιήσει τις προσπάθειες του αραβικού κόσμου για την παροχή στήριξης στον Λίβανο μετά τη φονική έκρηξη που συγκλόνισε την πρωτεύουσά του Βηρυτό αυτή την εβδομάδα.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους, ύστερα από συνάντηση με τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν, ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι έτοιμος να συνδράμει στις έρευνες για την έκρηξη.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε μέσο», δήλωσε ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, προσθέτοντας ότι θα λάβει μέρος στη διεθνή τηλεδιάσκεψη που διοργανώνεται αύριο από τη Γαλλία για να συζητηθεί η παροχή βοήθειας στον Λίβανο.

The post Έρευνες, παραφιλολογία για τα αίτια, καταστολή και «διεθνής πρωτοβουλία» για τη στήριξη του Λιβάνου appeared first on The Press Project - Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα