Δολοφονία ράπερ ακτιβιστή στην Κολομβία

Θύμα ο 38χρονος Junior Jein, ράπερ και γνωστός ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων της μαύρης κοινότητας της χώρας. Τα τραγούδια του, για τις δολοφονίες αγωνιστών στην Κολομβία, είχαν γίνει μεγάλες επιτυχίες στον πρόσφατο αγώνα.

Ένας από τους πιο γνωστούς ράπερ της Κολομβίας, από τους δημιουργούς του chocke sauce, ραπ με στοιχεία σάλσα, που στα τραγούδια του επιτίθονταν στην κυβέρνηση, για τις δολοφονίες

ακτιβιστών αλλά και για την ρατσιστική πολιτική εις βάρος της μαύρης κοινότητας της χώρας, ο Χούνιορ Χέιν (Junior Jein), δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην πόλη Κάλι. 

Το πιο πρόσφατο τραγούδι του Χάρολντ Ανγκουλο, γνωστού ως Χούνιορ Χέιν ή Άλογο (El Cabaio) μιλούσε για τις δολοφονίες και εξαφανίσεις στο Κάλι, τις οποίες απέδιδε στις κρατικές δυνάμεις καταστολής και στο στόχο του Κράτους να φιμώσει όσους πρωτοπορούν στους κοινωνικούς αγώνες. Σύμφωνα με όσα γράφονται στον λατινοαμερικάνικο ανεξάρτητο Τύπο, ο ράπερ και ακτιβιστής υποστήριζε με κάθε τρόπο την κοινότητα όσων υπέφεραν από τη σφαγή του Γιάνο (Llano) – τα βασανιστήρια και την δολοφονία, τον Αύγουστο του 2020, πέντε εφήβων αφροκολομβιανών, όπου η αστυνομική βία αλλά και η βία των συμμοριών είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο – και συμμετείχε ψυχή τε και σώματι στις κινητοποιήσεις και τις γενικές απεργίες, καλώντας τη νεολαία να αντισταθεί.  

Ο Χούνιορ Χέιν δολοφονήθηκε την ώρα που πήγαινε σε γνωστό night club του Κάλι για να παρουσιάσει το  πρόγραμμά του. Σύμφωνα με τα ως τώρα γνωστά, του επετέθησαν τέσσερις οπλισμένοι άνδρες και δέχθηκε άγνωστο αριθμό σφαιρών. Μεταφέρθηκε στο πιο κοντινό νοσοκομείο, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Οι αρχές επικήρυξαν τους δολοφόνους για ποσό συνολικά άνω των 70.000 δολαρίων.

Ο Χούνιορ Χέιν είναι ο 71ος ακτιβιστής που δολοφονείται στην Κολομβίας από τις αρχές του χρόνου, χωρίς κανείς να προσμετρά τις δολοφονίες όσων έχασαν τη ζωή τους στις λαϊκές κινητοποιήσεις από τα τέλη Απριλίου ως σήμερα.  

Keywords
Τυχαία Θέματα