Απλησίαστα τα ελληνικά νησιά για τους Έλληνες – Κάμπινγκ, κονσέρβες μακριά από ξαπλώστρες και πολύωρες μετακινήσεις για μικρότερο κόστος

Τι κι αν τα υπουργεία πανηγυρίζουν για τη ζήτηση της Ελλάδας ως τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό, τι κι αν μιλάνε οι πολιτικοί για τον ήλιο και τη φιλοξενία της Ελλάδας, τη θάλασσα, τα νησιά και τα ταβερνάκια, το κόστος διακοπών για τους Έλληνες, για να χαρούν δηλαδή όλα αυτά, παραμένει απλησίαστο. Με τα ακτοπλοϊκά να έχουν δεχθεί διψήφια αύξηση και τη διαμονή να μοιάζει πλέον με πολυτέλεια, οι Έλληνες καταφεύγουν στην επιλογή του κάμπινγκ, της κονσέρβας

και της όσο πιο οικονομικής μετακίνησης, ακόμα κι αν αυτή διαρκεί ...21 ώρες στο κατάστρωμα του πλοίου. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν στο ΤΡΡ πηγές του τουριστικού κλάδου. «Δεν πάμε διακοπές, γιατί δουλεύουμε για να κάνουν διακοπές οι τουρίστες», «το κόστος διακοπών είναι αστείο. Πιο φθηνά βγαίνει οριακά να πας πέντε ήμερες Ρώμη παρά Τήνο», «όλα ιδιωτικοποιούνται και σε λίγο δε θα μπορούμε ούτε μπάνια να κάνουμε αν δεν πληρώσουμε 50 ευρώ ξαπλώστρα», «να πάμε διακοπές πού; Είμαστε μια 6αμελης οικογένεια με τρία παιδιά να σπουδάζουμε» είναι μερικά απ' όσα αφηγούνται αναγνώστες του ΤΡΡ.

της Γεωργίας Κριεμπάρδη

«Η Ελλάδα είναι και αυτό το καλοκαίρι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών. Αναμένουμε το υψηλότερο επίπεδο ζήτησης όλων των εποχών. Ειδικά η Κρήτη οδεύει προς ένα πρωτοφανές ρεκόρ. Δεν υπάρχει κανένας τουριστικός τομέας ή προορισμός προς την Ελλάδα που να μην έχει ζήτηση αυτήν τη στιγμή», δηλώνει ο Άαγκε Ντίνχαουπτ, διευθυντής Επικοινωνίας της TUI στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επισημαίνει ότι η απόφαση της TUI να μεταθέσει φέτος νωρίτερα την έναρξη της τουριστικής περιόδου για την Ελλάδα «αποδείχθηκε ορθότατη» και συμπληρώνει πως «και οι κρατήσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αυξάνονται επίσης σημαντικά εδώ και αρκετές εβδομάδες. Περιμένουμε και φέτος ένα πολύ δυνατό φθινόπωρο». Σημειώνει επίσης πως και στον τομέα της κρουαζιέρες η ζήτηση για την Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται, «τα ελληνικά νησιά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους πελάτες μας που ενδιαφέρονται για κρουαζιέρες». Μιλάμε, ωστόσο, για διακοπές που για την ελληνική τσέπη είναι απλησίαστες. 

Αυξήσεις από 4% έως 8% έγιναν την Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022 στις τιμές ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ορισμένων δρομολογίων πλοίων και κυρίως από το λιμάνι του Πειραιά Πρόκειται για την τρίτη αύξηση που γίνεται εντός του  2022 στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη είχε γίνει τον Απρίλιο του 2022 και η αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων διαμορφωνόταν μεσοσταθμικά από 10% έως 12%, ενώ η δεύτερη στις 15 Ιουνίου και κυμαίνονταν από 5% έως 10%.

Από το λιμάνι της Ραφήνας οι τιμές των ατομικών εισιτηρίων με συμβατικά πλοία για Άνδρο, Τήνο και Μύκονο παραμένουν οι ίδιες, όπως και για πολλά δρομολόγια από το Λαύριο. Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες κρατούν στάση αναμονής ενώ στελέχη των εταιρειών αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις τιμές των καυσίμων το επόμενο διάστημα, προκειμένου να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Καλό είναι, πάντως, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν πριν από την έκδοση του ακτοπλοϊκού τους εισιτηρίου να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Σύμφωνα με στοιχεία  του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Στη γραμμή Πειραιάς – Νάξος το ατομικό εισιτήριο με συμβατικό πλοίο από τα 48 ευρώ διαμορφώνεται στα 51,50 ευρώ, αυξημένο κατά 7,29%.Στη γραμμή Πειραιάς – Πάρος από τα 46,50 ευρώ ανέρχεται στα 50 ευρώ δηλαδή αυξάνεται κατά 7,53%.Στη γραμμή Πειραιάς – Πάτμος από τα 52,50 ευρώ διαμορφώνεται  στα 55 ευρώ, αυξάνεται κατά  4,76%,στη γραμμή ΠειραιάςΡόδος από τα 86,50 ευρώ  ανέρχεται στα 91 ευρώ με αύξηση 5,20%και Πειραιάς – Ίος από τα 50 ευρώ στα 54 ευρώ  με αύξηση 8%.Στη γραμμή από Πειραιά για Μύκονο από τα 48,50 ευρώ σκαρφαλώνει στα 52,50 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,25%.Στη γραμμή Πειραιάς – Ικαρία από 54,50 ευρώ στα 58,50 ευρώ, δηλαδή αύξηση 7,34%.Στη γραμμή Πειραιάς – Σύρος από τα 42,50 στα 45,50 ευρώ αύξηση 7,06%.

Σε επικοινωνία του ΤΡΡ με ταξιδιωτικό γραφείο (PIMENIDIS TRAVEL – ΑΘΗΝΑ), τονίζεται πως «οι τιμές σε όλα -καταλύματα, μετακινήσεις- είναι ανεβασμένες τουλάχιστον 20% και για δημοφιλείς προορισμούς όπως Μύκονο και Σαντορίνη πάνω από 50%». Η αύξηση στα ακτοπλοϊκά σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην αύξηση που έχουν δει τους τελευταίους μήνες τα καύσιμα. Όσο για τη ζήτηση, από το γραφείο σχολιάζουν πως «αυτή τη στιγμή είναι στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2019, πάνω από 80%». «Οι πελάτες είναι κυρίως από Αμερική, Ισραήλ, Αγγλία και προτιμούν τους γνωστούς, λαοφιλείς, καλοκαιρινούς προορισμούς, ενώ κάποια βράδια μένουν και στην Αθήνα». Όπως εκτιμούν τουριστικοί κύκλοι, οι τιμές μέχρι το τέλος της σεζόν θα παραμείνουν υψηλές.

Πηγές του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος σχολιάζουν στο ΤΡΡ πως οι τιμές κινήθηκαν ανάλογα με την αύξηση του κόστους λειτουργίας των καταλυμάτων. Όσο για τους πελάτες, απλησίαστα φαίνεται πως είναι τα ελληνικά νησιά με τους Έλληνες τουρίστες να επιλέγουν την ηπειρωτική χώρα, σε αντίθεση με τους τουρίστες από το εξωτερικό που η τσέπη τους σηκώνει τα κάποια ελληνικά νησιά.

Για να μάθουμε περισσότερα για τους Έλληνες ταξιδιώτες επικοινωνήσαμε με το ταξιδιωτικό γραφείο Aegina Dream Travel. «Σε εμάς οι περισσότεροι είναι Έλληνες και κορυφαίοι προορισμοί Τήνος και Πάρος. Μύκονος και Σαντορίνη είναι ακριβοί προορισμοί, ενώ παρατηρούμε πως πια έχουν ανέβει στη ζήτηση νησιά όπως η Κάρπαθος και η Ικαρία, που τα καταλύματα είναι φθηνότερα» σημειώνουν. Στην κορυφή της ζήτησης για τους Έλληνες είναι και οι μικρές Κυκλάδες (πχ Δονούσα, Κουφονήσια), που «Ιούλιο κι Αύγουστο είναι όλα κλεισμένα». Όπως εξηγούν από το ταξιδιωτικό, «έχουν ακριβύνει και τα ακτοπλοϊκά και τα αεροπορικά, με τα οποία μάλιστα επικρατεί και αλαλούμ, καθώς ξένες εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις και πολλοί καταλήγουν να μένουν στα αεροδρόμια. Όσο για το προφίλ των ξένων ταξιδιωτών, «οι περισσότεροι είναι Αμερικανοί, Γάλλοι, Ισραηλινοί». «Οι Αμερικανοί είναι οι πιο άνετοι οικονομικά, κάνουν και μονοήμερες κρουαζιέρες, ενώ οι Ισραηλινοί είναι πιο “σφιχτοί”, κάνουν και παζάρια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην κατηγορία Ξενοδοχεία-Πανδοχεία-Μοτέλ αυξήθηκε κατά 22,2% σε σύγκριση με πέρσι. Ωστόσο τα επί μέρους στοιχεία δείχνουν ακόμα πιο υψηλές τιμές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία τoυ Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΙΝSETE, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σε τετράστερο ξενοδοχείο της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου τον Αύγουστο του 2019 ήταν 248 ευρώ. Φέτος μια ενδεικτική τιμή διανυκτέρευσης σε τετράστερο ξενοδοχείο της Ρόδου ξεκινά από τα 320-330 ευρώ (αύξηση 30%) και φτάνει τα 500 ευρώ, ενώ για τις περισσότερες ημέρες του Αυγούστου δεν υπάρχει διαθεσιμότητα.

Αντίστοιχες ή υψηλότερες είναι οι αυξήσεις στα καταλύματα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2019, η διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο τριών αστέρων στην Πελοπόννησο κόστιζε κατά μέσο όρο 93 ευρώ (ΙΝSETE) και φέτος μιλάμε για διανυκτέρευση από 140 ευρώ σε ξενοδοχείο τριών αστέρων στη Μεσσηνία, αύξηση πάνω από 50%. Πιο συγκρατημένες, κοντά στα επίπεδα του 2019, φαίνεται πως είναι οι τιμές σε νησιά του Ιονίου. Για παράδειγμα φέτος η διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο τριών αστέρων στη Λευκάδα τον Αύγουστο ξεκινά από 100-120 ευρώ, όταν ο μέσος όρος για το 2019 ήταν 113 ευρώ, ενώ παρόμοιες είναι οι τιμές και στη Ζάκυνθο.

Η αύξηση του κόστους για τα έξοδα εστίασης και το μπάνιο σε οργανωμένες πλαζ είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς μεσοσταθμικά μεν η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει αύξηση 4,1% στην κατηγορία Εστιατόρια-Καφέ-Ζαχαροπλαστεία για τον Μάιο, όμως οι πραγματικές αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κυμαίνονται σε διψήφια ποσοστά. Για παράδειγμα όταν το σουβλάκι με πίτα πέρσι κόστιζε από 2,40 ώς 2,60 ευρώ, φέτος ξεκινά από τα 2,80 και φτάνει τα 3,50 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι αστρονομικές τιμές σε νησιά όπως η Μύκονος. Ο καφές στην καλύτερη περίπτωση έχει ακριβύνει 10% (π.χ. από 2 στα 2,20 για πλαστικό ποτήρι στο χέρι), ενώ στις τουριστικές περιοχές οι αυξήσεις είναι υπερπολλαπλάσιες. Τέλος, οι αυξήσεις σε απλώστρες και ομπρέλες ενίοτε ξεπερνάνε το 40%.

Έρευνα της Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που διεξήχθη στην Αττική από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου επιβεβαιώνει τα παραπάνω.  Μόνο το 36% θα κάνει τις ίδιες μέρες διακοπές σε σχέση με πέρσι και εντοπίζεται ένα 4% που θα κάνει περισσότερες. Πάνω από τους μισούς θα διαθέσουν μειωμένες ημέρες για τις φετινές τους διακοπές: τρεις στους δέκα (29%) θα ξεκουραστούν λιγότερες ημέρες και ένας στους τέσσερις (25%) καθόλου.

Εμείς δίνουμε τον λόγο σ’ εσάς να μοιραστείτε τις δικές σας επιλογές για το φετινό καλοκαίρι.Χριστίνα

Γαύδο, δύο άτομα μαζί με αυτοκίνητο( Πειραιάς-Κρήτη και Κρήτη-Γαύδο) και τα της επιστροφής 180 το άτομο… χωρίς βενζίνη. Ο δρόμος είναι κάμπινγκ, δε βγαίνει αλλιώς, εμάς μας αρέσει και ευτυχώς αλλιώς θα την βγάζαμε Αθήνα. Για τα έξοδα εκεί δεν το συζητάω, κονσέρβες και ξηρά τροφή. Επίσης πρέπει να δοθεί φως στο γεγονός ότι όλα ιδιωτικοποιούνται και σε λίγο δε θα μπορούμε ούτε μπάνια να κάνουμε αν δεν πληρώσουμε 50 ευρώ ξαπλώστρα. Στην Ελλάδα το μόνο που έμεινε είναι η θάλασσα και ο ήλιος και στο τέλος ακόμη και αυτά δε θα τα αγγίζουμε.

Σάββας

Ικαρία, έξι ήμερες. Επιλέξαμε για το πήγαινε Καβάλα-Ικαρία πλοίο 21 ώρες (~35€) για να γλιτώσουμε από το κόστος των μεταφορικών. Δεν πειράζει, θα το ζήσουμε.

Ελευθερία

Σαμοθράκη για 2-3 βδομάδες, διαμονή 0€ στο δημοτικό κάμπινγκ και μετακίνηση 60€ (φοιτητικό).

Μαριλού

22 χρονών, φοιτήτρια μένω με γονείς και έχω παρτ ταιμ εργασία. Το κόστος διακοπών είναι αστείο. Εννοείται δεν βρίσκουμε πουθενά. Πιο φθηνά βγαίνει οριακά να πας πέντε ήμερες Ρώμη παρά Τήνο. Ευτυχώς, το αγόρι μου είναι από Άνδρο και θα πάμε στο χωριό του για κάποιες ήμερες.

Πηνελόπη

Δύο άτομα πηγαινέλα Αμοργό με αμάξι 450€ οικονομική θέση κατάστρωμα.

Φανή

Δεν θα πάω διακοπές φέτος , αν και έχω προσωπική καβάτζα , διότι ακόμα και χωρίς έξοδα διαμονής , πάλι δε βγαίνω. Είναι και τα καθημερινά έξοδα, το φαγητό, τα αντηλιακά κι άλλα προσωπικά είδη… Δε βγαίνει το πρότζεκτ με τίποτα.

Αλεξάνδρα

Εμείς εδώ στην Κρήτη δεν πάμε διακοπές το καλοκαίρι γιατί δουλεύουμε για να κάνουν διακοπές οι τουρίστες.

Βαγγέλης

Να πάμε διακοπές πού; Είμαστε μια 6αμελης οικογένεια με τρία παιδιά να σπουδάζουμε, μέλος της οικογένειας να έχει διαγνωσθεί πρόσφατα με σοβαρό πρόβλημα, τα έξοδα να ανεβαίνουν, οι μισθοί να παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, μια κοινωνία που πάει από το κακό στο χειρότερο και κάθε μέρα να ακούω άσχετους πολιτικούς, που ζουν στην δικιά τους ουτοπία, να μας κουνάνε το δάχτυλο και να ψεύδονται. Είμαι 23 και σχεδόν έχω χάσει κάθε ελπίδα για το πού θα πάει η κατάσταση, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό.

Δημήτρης

Είμαστε ζευγάρι, εγώ 27, εκείνη 25. Έχω σχετικά αξιοπρεπή μισθό για τα δεδομένα της Ελλάδας, αλλά εκείνη είναι σε αμισθί πρακτική (πολιτικές επιστήμες, μπορώ να αναπτύξω άλλη στιγμή το γιατί τον κλάδο αυτόν τον έχουν δομήσει έτσι ώστε μόνο γόνοι και η elit να μπορεί να ασχοληθεί). Δυστυχώς δεν προβλέπονται διακοπές, καθώς τα κόστη έχουν ανέβει ανεξέλεγκτα τόσο στην καθημερινότητα όσο και σε καταλύματα και μεταφορικά. Ίσως από φθινόπωρο να κοιτάξουμε για ολιγοήμερες διακοπές στο εξωτερικό μιας και οι τιμές είναι ίδιες πλέον είτε πας Κυκλάδες είτε Ευρώπη. Πιο πιθανή εξόρμηση προβλέπεται να είναι κάτι σε στυλ camping ή διήμερο κάπου σχετικά κοντά στην πόλη μας.

Καλλικράτης

Τέσσερις διανυκτερεύσεις Αίγινα σε μετριότατο κατάλυμα Airbnb, έλεγε αρχικά 70€/ βράδυ που για τρία άτομα ήταν τέλειο, αλλά ως μαγείας βγήκανε 96€ παραπάνω στο σύνολο. Πάμε Αίγινα γιατί είναι είναι κοντά κι όπου αλλού θέλαμε ήταν πανάκριβα. Πέρσι είχα βρει καλή περίπτωση στην Τήνο αλλά συστημένη κατάσταση, μιλημένη, αλλιώς δυσεύρετα και πανάκριβα.

Αντώνης

Διακοπές από τη Καβάλα για οπουδήποτε, είναι απαγορευτικό σε ένα νοικοκυριό με 1600€ εισόδημα τον μήνα. Με ενοίκιο , αυτοκίνητο και ΔΕΗ , χωρίς τέκνα , δε μπορείς να πας κάπου χωρίς να αφήσεις ένα κάρο υποχρεώσεις. Επίσης δε ξέρεις τι έρχεται για να πεις θα φύγεις. Οπότε μένεις εδώ , τουλάχιστον έχει ποιοτικό καλοκαίρι, με καθημερινά μπάνια σε αστική παραλία.

Keywords
νησια, ξαπλωστρες, καμπινγκ, μακρια, ελληνικα, ελλαδα, τηνος, καλοκαιρι, κρητη, tui, πειραιας, εισιτήρια, ιουνίου, μυκονος, απε-μπε, ροδος, travel, αθηνα, οφείλεται, aegina, dream, ελστατ, pulse, φως, στυλ, camping, καβαλα, δεη, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, διακοπες δεη, Καλή Χρονιά, μπανιας, κοινωνια, αιγινα, αυτοκινητο, δονουσα, ελστατ, εργασια, θαλασσα, ικαρια, ιος, ισραηλ, κυκλαδες, λευκαδα, ναξος, ξενοδοχεια, πτησεις, ρωμη, σαντορινη, συρος, φως, tui, αεροπορικα, αυξηση, αμερικη, αμοργο, απε, απε-μπε, αττικη, βγαινει, εβδομαδες, βενζινη, βραδια, βραδυ, φαγητο, γεγονος, γινει, γινεται, γονεις, δαχτυλο, διαστημα, δυστυχως, δειχνει, δοθει, δρομολογια, δρομος, διημερο, ευρω, υπαρχει, εισιτήρια, ελπιδα, ενιοτε, εξι, εξοδα, επικοινωνια, ερευνα, ερχεται, εστιατορια, ευρωπη, ζακυνθο, ζαχαροπλαστεια, ιδιο, ηλιος, καρπαθος, καφες, λαυριο, λογο, μεσσηνια, μηνες, μπανιο, μπορεις, νοικοκυριο, μπε, ξαπλωστρα, ξενοδοχειο, ξηρα, ο ηλιος, ουτοπια, οικογενεια, ομπρελες, ορος, οφείλεται, παιδια, παμε, παμε διακοπες, παρος, πατμος, παω διακοπες, πηγαινε, πλοια, πλοιο, ρεκορ, σεζον, σουβλακι, στυλ, τιμη, τηνο, το αγορι, τρια, τριτη, φθηνα, φοιτητρια, φτανει, φθινοπωρο, ωρες, αγορι, aegina, camping, dream, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, μοιαζει, μυκονο, travel, πηγες, pulse, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα
Απλησίαστα, Έλληνες – Κάμπινγκ,aplisiasta, ellines – kabingk