Απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών η Ινδία

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών, καθώς η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά.

Οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η απόφαση να σταματήσουν οι εξαγωγές σιταριού υπογραμμίζει τις ανησυχίες της Ινδίας για τον υψηλό πληθωρισμό, προσθέτοντας ένα κύμα προστατευτισμού στα τρόφιμα από την έναρξη του πολέμου, μεταδίδει

το Bloomberg.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τις τοπικές προμήθειες τροφίμων με τις τιμές των γεωργικών προϊόντων να αυξάνονται. Η Ινδονησία έχει σταματήσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου, ενώ η Σερβία και το Καζακστάν επέβαλαν ποσοστώσεις στις αποστολές σιτηρών.

Ο περιορισμός των εξαγωγών θα αποτελέσει πλήγμα στη φιλοδοξία της Ινδίας να κερδίσει χρήματα από το παγκόσμιο ράλι της τιμής των σιτηρών μετά τον πόλεμο, ο οποίος ανέτρεψε τις εμπορικές ροές.

Η Ινδία είναι ένας κρίσιμος προμηθευτής σιταριού και για τους γείτονές της. Εκτός από το Αφγανιστάν που πρόσφατα έλαβε μεγάλες αποστολές σιταριού από την Ινδία για ανθρωπιστικούς λόγους, το Μπαγκλαντές είναι ένας άλλος μεγάλος εισαγωγέας ινδικού σιταριού. Η Ινδία παρήγαγε περίπου 7 εκατομμύρια τόνους σίτου κατά την περίοδο 2021-’22 και από αυτούς σχεδόν το 50% εισήχθη από το Μπαγκλαντές. Η Ινδία γνωρίζει ότι η έλλειψη σιταριού στην εγχώρια αγορά μπορεί να προκαλέσει πλήγμα στις γειτονικές οικονομίες. 

Ωστόσο, οι συνέπειες του πολέμου συνέπεσαν με προβλήματα και στην εσωτερική παραγωγή. Εκατοντάδες καλλιέργειες σιταριού υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πιο ζεστού Μαρτίου που έχει καταγραφεί στη χώρα, προκαλώντας πιθανή πτώση των αποδόσεων έως και 50% σε ορισμένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Έτσι η απαγόρευση των εξαγωγών υπήρξε μονόδρομος για την τόνωση της εσωτερικής αγοράς, με την επισιτιστική κρίση να παραμονεύει.

Η απόφαση δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση: «Η απαγόρευση εξαγωγής σιταριού είναι μέτρο κατά των αγροτών. Στερεί από τον αγρότη να καρπωθεί τα οφέλη από τις υψηλότερες τιμές εξαγωγής. Είναι μέτρο κατά των αγροτών. Και δεν εκπλήσσομαι. Αυτή η κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ πολύ φιλική προς τον αγρότη», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών P. Chidambaram.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απαγορεύει, Ινδία,apagorevei, india