Eργασία χωρίς όρια και δικαιώματα, με σφραγίδα Μητσοτάκη – Χατζηδάκη

Ένα ακόμα, συντριπτικό αυτήν τη φορά, χτύπημα στην Εργασία δόθηκε και επίσημα το βράδυ της Τετάρτης, με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίζει το αντεργατικό νομοσχέδιο, καταργώντας στην πράξη το 8ωρο και επιφέροντας ακόμα ένα πλήγμα στο δικαίωμα στην απεργία. Αποθέωσε τον εαυτό του ο Χατζηδάκης, πανηγυρίζοντας

και χαρακτηρίζοντας τον νόμο ως «σημαντικό βήμα στην πολιτική του διαδρομή». Υπερασπιστής της «προόδου» επιχείρησε να εμφανιστεί ο Πρωθυπουργός, σύσσωμη η αντιπολιτευση άσκησε σφοδρη κριτική στο νομοσχέδιο. 56 άρθρα του νομοσχεδίου ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας πυρά από τον Χατζηδάκη.

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:

κατάργηση του 8ώρουατομικές συμβάσεις εργασίας με ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεωνάνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδουςουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίαςπροσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας

Μάλιστα σε μία στιγμή πρωτοφανούς αυτοθαυμασμού, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε σε σημεία της πολιτικής του διαδρομής, όπως το ξεπούλημα της Ολυμπιακής, με διθυραμβικά για τον εαυτό του σχόλια. «Φυσικά άκουσα τα σχολιανά μου. Όχι μόνο τις τελευταίες 3 ημέρες, αλλά εδώ και 2,5 μήνες. Δεν ήταν και η πρώτη φορά που τα έχω ακούσει, εδώ που τα λέμε. Τα έχω ακούσει ξανά και όταν, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, προχωρούσαμε την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής και την εξυγίανση του ΟΣΕ και όταν, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, προχωρούσαμε τη σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων και όταν τώρα, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προχωρούσαμε την προσπάθεια διάσωσης της ΔΕΗ από τη χρεοκοπία».

«Για μένα, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, στην πολιτική μου διαδρομή. Είναι όμως ακόμα περισσότερο, αυτό το νομοσχέδιο, μια μεταρρύθμιση η οποία δίνει παραπάνω δύναμη στον εργαζόμενο, και παραπάνω δύναμη στην οικονομία. Δίνει δύναμη στην Ελλάδα να μπει στον πυρήνα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών» ανέφερε επίσης.

Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, όλων των άρθρων και στο συνόλου του νομοσχεδίου ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, ορισμένων άρθρων που αφορούν -όπως θεωρούν- τον πυρήνα του σχεδίου νόμου και επί του συνόλου κατέθεσαν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε συνολικά 56 άρθρα του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, στις ψήφους επί των άρθρων η αντιπολίτευση ψήφισε ως εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε συνολικά 56 άρθρα τα: 1, 2, 5-8, 13, 15-21, 24-30, 32-36, 38-44, 46-54, 60, 64, 68, 71-74, 76, 77, 79, 81, 126-128Το ΚΙΝΑΛ ψήφισε τα άρθρα: 1-8, 11-23, 30, 33-54, 56, 60-62, 64, 67, 68, 70-81, 83, 87, 127-129.Το ΜέΡΑ25 ψήφισε τα άρθρα: 1, 2, 4, 13, 27 και 126.Η Ελληνική Λύση ψήφισε τα άρθρα: 6, 7, 9, 10, 27, 28, 30, 34, 35, 37, 38, 40-47, 71 και 76.

«Η ονομαστική ψηφοφορία, που προκαλέσαμε, έκανε τα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα αυτού του “τρισκατάρατου” νομοσχεδίου. Αποκλειστικά από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκαν μόλις 42 από τα 128 άρθρα, ενώ τα υπόλοιπα 86 άρθρα υπερψηφίστηκαν και από βουλευτές της αντιπολίτευσης. 56 άρθρα συγκέντρωσαν πάνω από 200 ψήφους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης.

Απαντώντας στον υπουργός Εργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι «καταψήφισε το αντεργατικό νομοσχέδιο! Ψήφισε, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είναι υποχρεώσεις της χώρας και θετικά μέτρα και εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019 και καταψήφισε ένα προς ένα όλα τα αντεργατικά μέτρα που υπαγόρευσε ο ΣΕΒ στον κ. Μητσοτάκη».

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί και το απόγευμα, σε διάφορες πόλεις της χώρας, με χιλιάδες εργαζόμενους να λένε «όχι» στο αντεργατικό τερατούργημα

Νέο «Όχι» στο αντεργατικό τερατούργημα από χιλιάδες εργαζόμενους

Ισοπεδώνει δικαιώματα εργαζομένων, αλλά δηλώνει «προοδευτικός» ο Μητσοτάκης – Απροετοίμαστος για την αποδοχή της απεργίας στα λιμάνια

Σε μία πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας επιδόθηκε ξανά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε κάνει και σε προηγούμενες συζητήσεις στη Βουλή σημαντικών νομοσχεδίων. Χαρακτήρισε «εκσυγχρονιστικό και φιλεργατικό» το νομοσχέδιο που καταργεί στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, ενά μάλιστα έβαλε από μόνος του τον εαυτό του «στις δυνάμεις της προόδου, απέναντι σε αυτές της συντήρησης». Επιτέθηκε στο δικαίωμα στην απεργία, με παράδειγμα την απεργία στα λιμάνια, παρά το γεγονός ότι πλήθος επιβατών από το πρωί στέκονται στο πλευρό των εργαζόμενων που απεργούν, την ώρα που οι πλοιοκτήτριες εταιρείες τους έλεγαν ψέματα ότι θα ταξιδέψουν κανονικά. «Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» υποστήριξε, βρισκόμενος εκτός τόπου και χρόνου.

Αναλυτικά«Βαφτίζετε Αναγέννηση τον Μεσαίωνα με προπαγάνδα και ψεύδη, σαν να κυβερνά τη χώρα το μαυσωλείο του νεοφιλελευθερισμού»

Δριμεία επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για το επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. «Δεν μπορεί να κρυφτεί ότι εσείς προσωπικά είστε ο αρχιερέας του λαϊκισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων της αναξιοπιστίας και του φαρισαϊσμού» υπογράμμισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση που «βαφτίζει  τον Μεσαίωνα, Αναγέννηση» χτίζει «με προπαγάνδα και ασύστολα ψεύδη ένα τείχος που μέσα του βρίσκεται η ελίτ και έξω η κοινωνική πλειοψηφία».

ΑναλυτικάΒαρουφάκης: Η χειρότερη σκλαβιά είναι όταν ο εργαζόμενος συναινεί επειδή δεν έχει επιλογή

«Ο εργασιακός νόμος χρειάζεται επειδή η ατομική διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη κι εργαζόμενου οδηγεί στην κοινωνική ζούγκλα. Ο εργασιακός νόμος χρειάζεται επειδή όπως μας δίδαξε ο Αριστοτέλης δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το να αντιμετωπίζεις άνισους ως ίσους. Υιοθετώντας την ατομική διαπραγμάτευση, ο εργασιακός σας νόμος αυτοαναιρείται κ. Χατζηδάκη, ή μάλλον αυτό-προσδιορίζεται ως αντεργατικός νόμος – κάτι που βέβαια όχι μόνο το ξέρετε αλλά που είναι κι ο σκοπός σας» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας επίσης πως «η χειρότερη σκλαβιά είναι εκείνη στην οποία ο εργαζόμενος συναινεί επειδή δεν έχει επιλογή». Ανέφερε επίσης πως «η προστασία των εργαζόμενων, η πραγματική ανάπτυξη, η κοινή πράσινη ευημερία έχουν ένα προαπαιτούμενο. Την ρήξη».

Αναλυτικά

Γεννηματά: Κανένας πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός

Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη, κατήγγειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις», είπε.

Αναλυτικά

Κουτσούμπας: Πλήρης εκμετάλλευση των εργαζομένων προς όφελος των καπιταλιστών

Για εκμετάλλευση των εργαζομένων κατηγόρησε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του εργασιακού νομοσχεδίου, ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες σε όλα τα κόμματα, τα οποία όπως επεσήμανε, είναι συνυπεύθυνα για την εξαθλίωση του εργατικού δυναμικού.

Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα προστατεύει τον εργαζόμενο, καθώς δεν θα έχει πια καθόλου ελεύθερο χρόνο για την προσωπική του ζωή, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γυναίκα- μητέρα, που δεν θα έχει πια, όπως επεσήμανε, χρόνο να βλέπει τα παιδιά της. «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, με τις ανατροπές του αιώνα στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το μόνο που θα επιτύχει, είναι να λειτουργήσει μόνο προς όφελος του καπιταλισμού και των  επιχειρηματικών ομίλων. Κατέκρινε δε τη «γραμμή» που καθαγιάζει τελικά αυτήν την, όπως είπε, καπιταλιστική ανάπτυξη.

Δουλεία «ήλιο με ήλιο», επιτάσσει το νέο εργασιακό, με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία των εργαζομένων, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η υπερωρία θα είναι τσάμπα, προς όφελος των κερδών των επιχειρήσεων.

Επίσης, τόνισε ότι θα δοθούν κίνητρα για απολύσεις χωρίς δικαίωμα επαναπροσληψης, με αυτό το «Νομοθετικό τερατούργημα», όπως χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ενώ τόνισε ότι επιχειρεί νέο πλήγμα στη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία.

Keywords
χατζηδακης, χωρις ορια, ορια, σφραγιδα, δικαιωματα, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, νέα, απεργια, συριζα, σαμαρας, χρεοκοπια, ελλαδα, ΚΚΕ, λύση, ψηφοφορία, σεβ, βουλη, τσιπρας, ζούγκλα, συγκεκριμένο, σημαίνει, δραση, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, βαρουφακης, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, ζούγκλα, βημα, γυναικα, δημοκρατια, εργασια, μητερα, οικονομια, πλαισιο, σεβ, το βημα, υγεια, ψεματα, ωρα, αδικια, αρθρα, αναγεννηση, αριστοτελης, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, δυναμη, δοθηκε, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, ευημερια, ευθυνη, ζωη, ομιλια, κυβερνηση, λύση, μηνες, μητσοτακης, ξερετε, ομαδα, παντα, οφελος, παιδια, πρασινη, πρωι, ρυθμισεις, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σχολια, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, ψηφοφορία, δικαιωμα, εμφαση, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακου, μεινει, μπροστα, ομαδες, σημαίνει, θετικα, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα