Ζητάει και τα… ρέστα η Τουρκία: Απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας – Σταματήστε τις προκλήσεις

Ανακοίνωση για την… επιστροφή του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, με την οποία ζητάει και τα… ρέστα από την Ελλάδα, μετά τις αντιδράσεις της για την παράνομη έκδοση της νέας τουρκικής NAVTEX αργά το βράδυ της Κυριακής (11/10), εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας και στις κατηγορίες της Αθήνας.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, με οργισμένη ανακοίνωση, την οποία ακολούθησε anti-navtex, έκανε λόγο και «πειρατική και στοχευμένη

έξοδο» του ερευνητικού σκάφους και η Άγκυρα καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει σε έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία.

«Το πλοίο “Oruc Reis” συνεχίζει τις ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε, μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, που θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020, βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια κάνει λόγο για αβάσιμους και απαράδεκτους ισχυρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και επαναλαμβάνει την «μαξιμαλιστική στάση της».

Τέλος, η Άγκυρα καλεί την Αθήνα να σταματήσεις τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να αρχίσει έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία.

Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα απέσυρε το «Oruc Reis» από την Ανατολική Μεσόγειο για να «επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα» ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει, πάντως, κάνοντας επίθεση στην Ελλάδα …«Το Oruc Reis αποσύρθηκε για συντήρηση, δεν είναι οπισθοχώρηση», αναφέροντας ότι θα επιστρέψει στην ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να μη φοβάται για κυρώσεις από την ΕΕ.

Αποδοκιμασία από ΕΕ – Αυστηρά μηνύματα από Γερμανία και Γαλλία

Την αποδοκιμασία τόσο της Γερμανίας και της Γαλλίας προκάλεσε η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία η οποία αφορά σε σεισμικές έρευνες του «Oruc Reis» στην ανατολική Μεσόγειο από σήμερα για τις επόμενες δέκα ημέρες. Την αποδοκιμασία του εξέφρασε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε τις νέες έρευνες της Τουρκίας στη «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» της ανατολικής Μεσογείου «λυπηρό και όχι συνετό» βήμα που «θα έριχνε πίσω» τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από την δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επανέλαβε την γερμανική θέση: «Είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθούν να αποφεύγουν κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων Δικαίου της Θάλασσας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτό τον σκοπό».

Κληθείς να διευκρινίσει αν στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιλαμβάνεται το θέμα κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Αν υπάρξει εξερεύνηση, αυτό θα ήταν κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Και μια τέτοια περαιτέρω εξέλιξη το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την εξέτασε στα Συμπεράσματά του. Πέρα από αυτό δεν θέλω να κάνω εδώ τώρα εικασίες».

Ο Μάας δεν πάει στην Άγκυρα – Αύριο σε Αθήνα και Κύπρο

Προηγουμένως η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ είχε ανακοινώσει επίσκεψη, αύριο Τρίτη (13/10) του Χάικο Μάας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για συνομιλίες με την ελληνική και την κυπριακή ηγεσία, με αντικείμενο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί ο κ. Μάας δεν επισκέπτεται και την Τουρκία, η κυρία Άντεμπαρ περιορίστηκε να δηλώσει: «Εγώ εδώ ανακοινώνω για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών αυτά τα ταξίδια και τους σταθμούς που έχουν προβλεφθεί. Ο υπουργός αποφάσισε να ταξιδέψει σε αυτές τις δύο πόλεις και αυτό θα κάνει».

Συγκεκριμένα στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται το απόγευμα της Τρίτης (12/10) για θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Νωρίτερα, θα επισκεφτεί τη Λευκωσία, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του, Μαρία Άντεμπαρ, ο κ. Μάας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αποδοκιμασία και από τον Μπορέλ

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».

«Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά» η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.

Το Παρίσι καλεί την Άγκυρα να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες

Κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αποστολή από την Άγκυρα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην περιοχή, σε μια ζώνη που βρίσκεται στην καρδιά εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας κα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Ανιές φον ντερ Μιλ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου, η ΕΕ απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ένωσης. «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», προσέθεσε.

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Θα θέσουμε στη Σύνοδο Κορυφής τη νέα πρόκληση της Τουρκίας

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι της Δευτέρας (12/10) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ήταν ξεκάθαρος πως η Ελλάδα θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειος. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα θα έρθει την Τρίτη (13/10) ο γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας. Στο Λουξεμβούργο γίνεται, άλλωστε, Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ…

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία προκαλεί σε όλα τα επίπεδα, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες που γινόντουσαν για διερευνητικές επαφές (σε επίπεδο τριών «ταχυτήτων»).

Αφορμή για την επικοινωνία των δυο ηγετών αποτέλεσε το γεγονός πως η Τουρκία βγάζει ξανά για έρευνες το «Oruc Reis» δείχνοντας ότι επιλέγει την οδό της κορύφωσης των προκλήσεων.

Όπως είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οι ενέργειες της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο και παρέπεμψε και στη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη συνεδρίαση τους τη Δευτέρα (12/10), θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

Δήλωση Δένδια, με το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο δήλωσε: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο, σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελορίζου. Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Στην Αθήνα την Τρίτη (13/10) ο γερμανός υπ. Εξωτ. Μάας σε συνάντηση με Μητσοτάκη και Δένδια

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα θα βρίσκεται το απόγευμα της Τρίτης (12/10) ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας για θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Νωρίτερα, θα επισκεφτεί τη Λευκωσία, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του, Μαρία Άντεμπαρ, ο κ. Μάας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

 

Μυρίζει «μπαρούτι» στη Μεσόγειο: Και με αντι-Navtex απάντησε η Ελλάδα στην Τουρκία – Απέπλευσε το Oruc Reis

Νωρίτερα, και λίγο μετά την οργισμένη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για νέες έρευνες του «Oruc Reis» νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex.

Την ώρα που το ερευνητικό πλοίο έχει ήδη αποπλεύσει από την Αττάλεια με κατεύθυνση προς Καστελόριζο, ενώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι σε ύψιστη ετοιμότητα.  

Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την έκδοση της νέας παράνομης τουρκικής Navtex.

Νωρίτερα, ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex με αριθμό FA06 -1262/20 που αφορά σε θαλάσσια περιοχή 6,5 ναυτικά μίλια νότια από το Καστελλόριζο και 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Η Navtex που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης:

IRAKLEIO STATION NAVWARN 596/20

KASTELORIZO SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA06-1262/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA06-1262/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 222059 UTC OCT 20.

Ι.Ι.

H τουρκική Navtex για το Oruc Reis:

TURNHOS N/W : 1262/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 11-10-2020 23:33)

TURNHOS N/W : 1262/20

MEDITERRANEAN SEA

1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇREİS, ATAMAN AND CENGİZHAN FROM 120600Z OCT 20 TO 222059Z OCT 20 IN AREA BOUNDED BY;

35 34.82 N – 028 00.13 E

35 34.83 N – 028 28.78 E

35 36.77 N – 028 28.77 E

35 59.87 N – 029 22.85 E

35 59.87 N – 029 34.20 E

35 59.92 N – 029 59.75 E

35 42.52 N – 030 04.35 E

34 49.53 N – 028 00.07 E

35 09.32 N – 028 00.05 E

6 NM BERTH REQUESTED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 222059Z OCT 20.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επιστρέφει άμεσα στην Αθήνα από την Πορτογαλία, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ύψιστη ετοιμότητα και παρακολουθούν τις κινήσεις του «Oruc Reis». Νωρίς το πρωί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωσταντίνος Φλώρος είχε επικοινωνία με τους επικεφαλής όλων των όπλων και τους ζήτησε, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ανάλογη ετοιμότητα σε ό,τι ζητηθεί.

 

Απέπλευσε το Oruc Reis – Έβαλε πλώρη για Καστελόριζο

Όπως αναφέρθηκε, αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα το σκοινί δείχνει η Τουρκία, μετά την προκλητική και παράνομη Navtex για «έρευνες» του «Oruc Reis» στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Όπως φαίνεται στον ιστότοπο «Marine Traffick» το ερευνητικό πλοίο έχει ήδη αποπλεύσει από την Αττάλεια με κατεύθυνση προς Καστελόριζο.

Την είδηση επιβεβαιώνει και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Οι εργασίες συντήρησης στο σεισμικό ερευνητικό σκάφος μας ολοκληρώθηκαν. Το πλοίο μας απέπλευσε για να «ακτινογραφήσει» τη Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει, σίγουρα θα το βρούμε».

Φυσικά την αρχή είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε μια κάθε άλλο παρά διπλωματική κίνηση, που μάλλον δεν συνάδει με το αξίωμά του, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό μόνον δύο λέξεις: Oruc Reis…

Oruç Reis

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 11, 2020

Η είδηση για τον απόπλου του «Oruc Reis» γίνεται -όπως ήταν αναμενόμενο- δεκτή με διθυραμβικούς τόνους από τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας:

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει «βγάλει» Navtex για ασκήσεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, η μία αφορά για έρευνες εντός της κυπριακής AOZ.

Η οργισμένη απάντηση του ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ τόνισε με αυστηρό ύφος στην Άγκυρα ότι «είναι ευθεία απειλή η νέα NAVTEX», αναφέροντας ότι η «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

 

Τι είχε προηγηθεί

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε αποσύρει το «Oruc Reis» από την ανατολική Μεσόγειο για να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγες μέρες πριν από την τελευταία Σύνορο Κορυφής, να μην της επιβάλει κυρώσεις. Και το κατάφερε…

Επίσης, η Άγκυρα έχει «βγάλει» Navtex για ασκήσεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, η μία αφορά για έρευνες εντός της κυπριακής AOZ.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα (12/10) συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα.

«Οι τουρκικές προκλήσεις και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο θα είναι στην ατζέντα μας», δήλωσε, άλλωστε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας είχε τονίσει σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο»… «Προέχει η έναρξη διερευνητικών επαφών για τις οποίες η Ελλάδα είναι έτοιμη».

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό, μέσω των ρεπορτάζ, ότι με αρκετή καχυποψία για τις πραγματικές προθέσεις της γειτονικής χώρας φαίνεται πως προχωρούν οι ετοιμασίες για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών (σε επίπεδο τριών «ταχυτήτων») ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Αν και η Αθήνα δηλώνει έτοιμη εδώ και καιρό, όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η Άγκυρα, της οποίας οι πράξεις μέχρι στιγμής, σε Ανατολική Μεσόγειος, Κύπρος, Αιγαίο. υπονομεύουν τον διάλογο.

Να σημειωθεί ότι η νέα τουρκική Navtex έρχεται μέσα σε ένα κλίμα έντασης που έχει καλλιεργήσει η Τουρκία στο θέμα του Κυπριακού καθώς και λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του στην Μπρατισλάβα.

Μετά την συνάντηση ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει ότι αναμένεται από την τουρκική πλευρά να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας- Άγκυρας, ημερομηνία που ο κυβερνητικούς εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τοποθέτησε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 15-16 Οκτωβρίου.

Keywords
ελλαδα, απαραδεκτοι, τουρκια, αθηνα, αιγαιο, γαλλια, νέα, κυπρος, επηρεάζει, υπουργοι, υφαλοκρηπίδα, κρητη, hellenic, greek, utc, date, survey, γεεθα, twitter, october, aoz, λιβυη, γερμανος, καθαρα δευτερα, νεα κυβερνηση, σκοπια, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, νίκος αναστασιάδης, ξανα, ημερομήνια, utc, october, το θεμα, βημα, γεεθα, γερμανια, γνωση, ηγεσια, θεμα, ιρακ, υφαλοκρηπίδα, ωρα, aoz, αγκυρα, ατζεντα, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερα, δηλωση, δικη, δειχνει, ευκαιρια, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ενεργεια, ενημερωση, εξελιξη, επικοινωνια, επηρεάζει, ερευνες, ερχεται, ζωνη, ιδια, υφος, καστελοριζο, καχυποψια, κυβερνηση, κινηση, κυρια, κλιμα, λευκωσια, λουξεμβουργο, λογο, μηνυματα, μητσοτακης, μαρια, ναγκορνο καραμπαχ, νικο, παρισι, πλοιο, πλωρη, πορτογαλια, πρωι, ρολο, σιγουρα, συνεχεια, συντηρηση, συρια, στα ακρα, συγχρονο, ταξιδια, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, φλωρος, ψυχραιμια, anti, ασφαλεια, date, δικαιωματα, ευθεια, ενωση, ετοιμη, greek, hellenic, χωρα, υπουργειο, καρδια, λεξεις, μεσογειος, survey, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα