Ζήσε την προσφυγική εμπειρία στη Ριτσώνα – Ποιοι «νοικιάζουν» σκηνές προσφύγων σε τουρίστες

Την υπηρεσία διάθεσης καταλυμάτων AirBnB χρησιμοποίησαν κάποιοι για να καλέσουν τουρίστες να «ζήσουν την πραγματική προσφυγική εμπειρία» στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ριτσώνα.

Σε μια ανάρτηση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, παρουσιάζεται ως διαθέσιμη για ενοικίαση προς 100€ τη βραδιά, μια σκηνή από αυτές που έχει δώσει ο ΟΗΕ για τη διαμονή των προσφύγων. Παράλληλα, την ανάρτηση διανθίζει ένα κείμενο και μια σειρά φωτογραφιών με ευφάνταστες λεζάντες, που μάλλον κινούνται πάνω στη λεπτή γραμμή μεταξύ του χιούμορ και της ειρωνείας.

Η

ανάρτηση παρουσιάζεται σαν να έχει γραφεί από πρόσφυγες που διαμένουν στον συγκεκριμένο χώρο, χωρίς βεβαίως, αυτό να επιβεβαιώνεται. Σε αυτήν οι «οικοδεσπότες» αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Αυτή είναι η πραγματική ευκαιρία να βιώσεις τη ζωή όπως ένας Σύρος πρόσφυγας, στο κέντρο φιλοξενίας Ριτσώνας, στην Ελλάδα. Είμαστε μια φιλική ομάδα Σύρων που ζουν εδώ τους τελευταίους 3 μήνες.

Οι σκηνές μας είναι φτιαγμένες από την καλύτερη ποιότητα υλικών των σκηνών του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ανοίγοντας την κοινότητά μας και τις σκηνές μας στο κοινό, ευχόμαστε να ενημερώσουμε και να προκαλέσουμε τον διάλογο σχετικά με το αβέβαιο μέλλον μας. Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε με τους φίλους σας για την προσφυγική κρίση, θα μπορείς να είσαι η αυθεντία στη ζωή στη σκηνή».

Η ανάρτηση παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να είναι χιουμοριστική, είναι φυσικό να έχει προκαλέσει προβληματισμό τόσο σε όσους την είδαν δημοσιευμένη στο site, αλλά, βεβαίως και σε όσους εργάζονται ή δραστηριοποιούνται στο κέντρο φιλοξενίας.

Σε επικοινωνία του altsantiri.gr με το Δίκτυο Αντίστασης και Αλληλεγγύης, η υπεύθυνη από πλευράς του άτυπου συντονιστικού, κ. Δώρα Ακριώτη δήλωσε προβληματισμένη από την ανάρτηση. Η κ. Ακριώτη, αφού σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν η ανάρτηση είναι κακόβουλη, τονίζει ότι υπάρχουν τρεις εκδοχές για το συμβάν: είτε ήταν ατυχές χιούμορ εκ μέρους κάποιων που διαμένουν στον χώρο, είτε ήταν μια προσπάθεια πίεσης για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, είτε ήταν προβοκάτσια κάποιων για να παρουσιαστούν με αρνητικό τρόπο οι πρόσφυγες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ανάρτηση έχει ήδη διαγραφεί από το site. Επίσης, το altsantiri.gr έχει απευθυνθεί στο airbnb και αναμένει την απάντησή του σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους διέγραψε τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα