Ζαλίζουν τα έσοδα των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου

Τα 25 δισ. ευρώ πλησίασαν τα συνολικά έσοδα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς τη σεζόν 2015/16Περαιτέρω αύξηση αναμένεται μετά τις νέες συμφωνίες αναμετάδοσης για τη σεζόν 2016/17

Κάτι παραπάνω από διπλασιασμό εσόδων εμφανίζουν τα 5 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League and Serie A) την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την 26η ετήσια έκθεση “Annual

Review of Football Finance” που διεξήχθη από το Sports Business Group της Deloitte.

Σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη αύξηση των εσόδων, τα οποία ξεπέρασαν τα 13,4 δισ. ευρώ τη σεζόν 2015/16, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξεως του 12% (1,4 δισ. ευρώ), έπαιξε η ανοδική τάση των εσόδων από τα δικαιώματα αναμετάδοσης, κυρίως λόγω των νέων συμφωνιών αναμετάδοσης σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, αλλά και το νέο κύκλο δικαιωμάτων αναμετάδοσης της UEFA. Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου αγγίζει πλέον τα 24,6 δισ. ευρώ, αύξηση 13% σε σχέση με τη σεζόν 2014/15.

Ο Dan Jones, Partner, Sports Business Group της Deloitte, δήλωσε: “Η αύξηση των εσόδων από συμφωνίες αναμετάδοσης συνεχίζει να παρέχει τη βάση στην οποία οι κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης μπορούν να στηριχτούν προκειμένου να επενδύσουν σε νέα ταλέντα και εγκαταστάσεις. Όλα τα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αύξησαν τα έσοδά τους τη σεζόν 2015/16.

“Τα έσοδα από τις αναμεταδόσεις αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εσόδων των 5 κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων τη σεζόν 2015/16. Νέες υψηλότερες συμφωνίες αναφορικά με τα δικαιώματα αναμετάδοσης στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία τη σεζόν 2016/17 και τη Γερμανία τη σεζόν 2017/18 αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα έσοδα.”

Η Premier League στην κορυφή της λίστας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος

Η Premier League παραμένει στην κορυφή της λίστας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, παρουσιάζοντας συνολικά έσοδα της τάξεως των 4,9 δισ. ευρώ για τη σεζόν 2015/16, 500 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Παράλληλα, η νέα συμφωνία αναμετάδοσης που βρίσκεται σε ισχύ από τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, αναμένεται να διατηρήσει το αγγλικό πρωτάθλημα στην κορυφή της Ευρώπης και τα επόμενα χρόνια.

Τα έσοδα της Bundesliga

Αναφορικά με την Bundesliga, τα συνολικά έσοδα των γερμανικών συλλόγων άγγιξαν τα 2,7 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων κατά 13% (320 εκατ. ευρώ) έπαιξε και η νέα συμφωνία αναμετάδοσης.

Αύξηση στα έσοδα της La Liga

Τα έσοδα των ισπανικών συλλόγων της La Liga σημείωσαν συνολική αύξηση της τάξεως των 384 εκατ. ευρώ (19%), σε σχέση με το 2014/15, αγγίζοντας τα 2,4 δισ. ευρώ για τη σεζόν 2015/16, κυρίως χάρη στην επίδραση των πωλήσεων δικαιωμάτων συλλογικής αναμετάδοσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη νέα τριετή συμφωνία που αφορά τα δικαιώματα αναμετάδοσης του ισπανικού πρωταθλήματος, η La Liga αναμένεται να ξεπεράσει, έστω και για λίγο, το γερμανικό πρωτάθλημα, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση της λίστας.

Αύξηση εσόδων και στο ιταλικό πρωτάθλημα

Αναφορικά με το ιταλικό πρωτάθλημα και τη Serie A, τα έσοδα των ομάδων αυξήθηκαν κατά 7% σε 1,9 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της βελτιωμένης συμφωνίας αναμετάδοσης, των αυξημένων εσόδων για τις ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA, καθώς και λόγω της αύξησης των εμπορικών εσόδων κατά 12%.

1,5 δις ευρώ τα έσοδα της γαλλικής Ligue 1

Τέλος, η γαλλική Ligue 1 συμπληρώνει την πεντάδα με συνολικά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5%, με τη νικήτρια ωστόσο των τριών εγχώριων διοργανώσεων Paris Saint-Germain, να συγκεντρώνει το 60% των συνολικών εσόδων του πρωταθλήματος.

Τα μισθολογικά κόστη των ποδοσφαιριστών

Σε ότι αφορά τα μισθολογικά κόστη των ποδοσφαιριστών στα 5 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αυτά παρουσίασαν αύξηση 10% για την σεζόν 2015/16, φτάνοντας τα 8,2 δισ. ευρώ συνολικά.

Βέβαια, η συγκεκριμένη αύξηση υπερκαλύφθηκε από τη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων, με τη μέση αναλογία μισθών/εσόδων να πέφτει από το 62% στο 61%.

Τέσσερα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα κατέγραψαν αναλογίες μισθών/εσόδων κάτω από το όριο του 70%. Μάλιστα, η Bundesliga, με αναλογία 49%, είναι η μόνη που δαπάνησε λιγότερο από το ήμισυ των εσόδων σε μισθούς για τρίτη φορά την τελευταία δεκαετία.

Τα λειτουργικά κέρδη (εξαιρούνται τα έσοδα από πωλήσεις παικτών και οι αποσβέσεις συμβολαίων) των ομάδων της Premier League έφεραν το αγγλικό πρωτάθλημα στην κορυφή της παγκόσμιας σχετικής λίστας με 683 εκατ. ευρώ, με το ισπανικό πρωτάθλημα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση (400 εκατ. ευρώ) και το γερμανικό στην τρίτη (284 εκατ. ευρώ).

Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι των πρωταθλημάτων της Ιταλίας και της Γαλλίας παρουσίασαν λειτουργικές ζημιές της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ και 98 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο Adam Bull, Senior Consultant, Sports Business Group της Deloitte, σχολίασε: “Με τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης να εξασφαλίζουν σημαντική αύξηση των εσόδων τους από τις νέες συμφωνίες δικαιωμάτων αναμετάδοσης που ξεκίνησαν μετά τη σεζόν 2015/16, έχουμε δει τους συλλόγους να αυξάνουν τις δαπάνες τους για τις μεταγραφές παικτών και τους μισθούς κατά τη διάρκεια της τελευταίας σεζόν του παρόντος κύκλου δικαιωμάτων αναμετάδοσης, γνωρίζοντας ότι αναμένεται άλλη μια σημαντική αύξηση των εσόδων.”
Άλλα σημαντικά ευρήματα από την 26η ετήσια έκθεση “Annual Review of Football Finance”:

• Τα συνολικά έσοδα από δικαιώματα αναμετάδοσης των 5 κορυφαίων πρωταθλημάτων αυξήθηκαν κατά 14% (0,8 δισ. ευρώ) τη σεζόν 2015/16, αγγίζοντας τα 6,6 δισ. ευρώ, ή αλλιώς το 49% των συνολικών εσόδων των συγκεκριμένων πρωταθλημάτων

• Τα συνολικά έσοδα από χορηγίες και άλλες εμπορικές δραστηριότητες ανήλθαν στα 4,6 δισ. ευρώ (αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν), αντιπροσωπεύοντας το 34% των συνολικών εσόδων

• Τα έσοδα από τους αγώνες αυξήθηκαν κατά 6%, φτάνοντας συνολικά τα 2,2 δις ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 17% των συνολικών εσόδων

• Τα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης δαπάνησαν σε μισθούς μόλις το 57% της συνολικής αύξησης εσόδων τη σεζόν 2015/16, εν συγκρίσει με το 90% της προηγούμενης χρονιάς

• Η νέα τριετή συμφωνία που αφορά τα δικαιώματα αναμετάδοσης και ξεκίνησε τη σεζόν 2015/16, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των διανομών της UEFA στους συλλόγους που συμμετέχουν.

Συνεπώς, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων για τους συλλόγους που δεν συμμετέχουν σε ένα από τα 5 μεγαλύτερα πρωταθλήματα, προήλθαν από τη συμμετοχή τους στο UEFA Champions League ή στο Europa League.

Keywords
Τυχαία Θέματα