Υπόθεση Siemens: Καταδίκη χωρίς ελαφρυντικά για 20 κατηγορούμενους ζητά η εισαγγελέας

Να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορούμενων σχετικά με την υπόθεση Siemens ζήτησε η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, λίγες ημέρες μετά την καταδίκη σε πρώτο βαθμό των 22 εκ των 54 εξ αυτών.

Αναλυτικότερα, η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά πρότεινε στους δικαστές να μην αναγνωρίσουν ελαφρυντικές περιστάσεις στους 20 από τους 22 κηρυχθέντες ενόχους για την υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, μόνο σε δύο επιχειρηματίες που φέρεται να λειτούργησαν ως «παρένθετα πρόσωπα» σε διακίνηση παράνομων χρημάτων πρέπει το δικαστήριο να αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.

Νωρίτερα κατά τη σημερινή διαδικασία οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ζήτησαν την αναγνώριση των ελαφρυντικών περιστάσεων κατά περίσταση, του σύννομου πρότερου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα.

Τι έλεγε η καταδικαστική απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη το δικαστήριο υιοθέτησε την εισήγηση της εισαγγελέως, Ελένης Σκεπαρνιά και καταδίκασε τους Μιχ. Χριστοφοράκο, Χρ. Καραβέλα, Πρ. Μαυρίδη, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ και Ράιχαντ Σίκατζεκ, στελέχη όλοι τους της εταιρίας. Έκρινε ένοχα επίσης πρώην στελέχη του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων ο Αλ. Αθανασιάδης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ.

Όλοι καταδικάστηκαν για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αναφορικά με τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του Οργανισμού, που φέρεται να υπεγράφη μετά από δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων.

Αντιθέτως, οι δικαστές αθώωσαν τους Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλη Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως προς την πράξη της δωροδοκίας, κρίθηκε ότι σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος μπήκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα καθώς οι υπάλληλοι του ΟΤΕ, λογίζονται ως ιδιωτικοί και όχι δημόσιοι, και για αυτό έπαυσε η ποινική δίωξη.

Μεταξύ των απαλλαχθέντων λόγω παραγραφής, είναι και ο πάλαι ποτέ στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος, για τον οποίο η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει ότι δεν αποδείχθηκε πως τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Υπόθεση Siemens: Καταδίκη χωρίς ελαφρυντικά για 20 κατηγορούμενους ζητά η εισαγγελέας - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα