«Βουλιάζει» η τουρκική οικονομία – Τον χρυσό των πολιτών εποφθαλμιά τώρα ο Ερντογάν (video)

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις απειλές σε Ελλάδα και Γαλλία, η τουρκική οικονομία συνεχίζει να «βουλιάζει». Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «Moody’s» μείωσε, μείωσε, την αξιολόγηση του χρέους της Τουρκίας κατά μια βαθμίδα από Β1 σε Β2 και δήλωσε ότι διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές για την τουρκική οικονομία.

Οι Υπηρεσίες Επενδυτών της Moody’s σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε αργά την Παρασκευή επικαλέστηκαν

ως λόγους για την υποβάθμιση σε B2 από B1 μια πιθανή κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, θεσμικά προβλήματα και διάβρωση των δημοσιονομικών αποθεμάτων.

Την ίδια ώρα, σε μάλλον ανορθόδοξες μεθόδους καταφεύγει για ακόμη μία φορά η Τουρκία στην προσπάθειά της να τονώσει τα επίσημα διαθέσιμά της σε χρυσό. Επιχειρεί να οικειοποιηθεί έμμεσα τα μεγάλα αποθέματα χρυσού που έχουν συγκεντρώσει τελευταία τα τουρκικά νοικοκυριά προκειμένου να περιφρουρήσουν τις αποταμιεύσεις τους από τη ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας και τη συνεπακόλουθη εκτίναξη του πληθωρισμού.

Moody’s downgrades Turkey’s debt rating as risks pile up | Ahval @ahval_en https://t.co/0UJVpPuhIK

— Elke Götze (@Pucemargine) September 12, 2020

Οι τουρκικές αρχές υπολογίζουν πως οι ράβδοι χρυσού που βρίσκονται κατά τη συνήθη έκφραση «κάτω από τα στρώματα» των Τούρκων έχουν αξία που αντιστοιχεί πλέον περίπου στο 40% του τουρκικού ΑΕΠ. Από την αρχή του έτους τα αποθέματα χρυσού στη χώρα έχουν αυξηθεί, καθώς ο νέος γύρος συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας έχει οδηγήσει τους Τούρκους σε φρενήρεις αγορές χρυσού.

No money no honey for the war criminal #Erdogan. Now the Turkish government is planning to steal gold from citizens and deposit it at state banks.#TurkishLira #Gold #ErdoganWarCriminal https://t.co/05ScjdX3FE

— Έχω Άποψη Άρα Υπάρχω (@ExwApopsi_) September 12, 2020

Σύμφωνα με τον «Bloomberg», προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα αποθέματα χρυσού, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών  και το κρατικό εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού της Κωνσταντινούπολης αποφάσισαν από κοινού να εξουσιοδοτήσουν επιλεγμένους χρυσοχόους και κοσμηματοπώλες που θα συγκεντρώσουν τον χρυσό των πολιτών και θα τον αποθηκεύσουν σε κρατικές τράπεζες. Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν η κίνηση αυτή έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Moody's downgrades Turkey to 'B2' and maintains 'negative' outlook https://t.co/hi3c0dFN88 via @TheNationalUAE

— Helena Ereditsh (@ereditsh) September 12, 2020

Σύμφωνα με τον Αϊσέν Εσεν, διευθύνοντα σύμβουλο του κρατικού εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού, οι πελάτες των χρυσοχόων και οι κάτοχοι του χρυσού θα έχουν, πάντως, το δικαίωμα να αποσύρουν ανά πάσα στιγμή τον χρυσό που τους ανήκει. Ηδη το εργοστάσιο έχει υποδείξει στο υπουργείο 70 κοσμηματοπώλες που βρίσκονται σε 20 επαρχίες της Τουρκίας και σχεδιάζει να επιστρατεύσει συνολικά σε αυτό το σχέδιο περίπου 1.000 κοσμηματοπώλες σε 81 επαρχίες της χώρας.

Οι τουρκικές αρχές καταφεύγουν στη μέθοδο αυτή καθώς έχουν έως τώρα αποτύχει όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για να συγκεντρώσουν τον χρυσό που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών.

Σύμφωνα με τον Εσεν, στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, έχουν τοποθετηθεί σε θυρίδες τραπεζών περίπου 100 τόνοι χρυσού. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αρχών, βρίσκονται, όμως, στη χώρα περίπου 5.000 τόνοι χρυσού αποθηκευμένοι σε ό,τι χώρο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Turkey Downgraded By Moody’s as Buffers Slide, Risks Pile Up https://t.co/2DOzQahBfm

— biroll (@birolkeles) September 12, 2020

Σε σχετική ερώτηση του «Bloomberg», ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ τόνισε πως «παρά τις κατά εποχές αυξομειώσεις στην τιμή του, βλέπουμε πως οι καταθέτες στρέφονται σταθερά στον χρυσό». Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, στην Τουρκία οι πελάτες των τραπεζών έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν σε τουρκικές λίρες ένα ποσό αντίστοιχο της αξίας του χρυσού που έχουν αποταμιεύσει στην τράπεζα με την εκάστοτε τρέχουσα αξία του πολύτιμου μετάλλου. Το υφιστάμενο σύστημα δεν προβλέπει μεσάζοντες ανάμεσα στις τράπεζες και την πελατεία τους.

Σημειωτέον ότι οι χρυσοχόοι και οι κοσμηματοπώλες στην Τουρκία συχνά φιλοξενούν τις λεγόμενες «ημέρες χρυσού», στη διάρκεια των οποίων οι πελάτες φέρνουν τα χρυσά νομίσματα και τα κοσμήματά τους για να τα αποτιμήσουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες συνεργάτες τους. Η αύξηση της ζήτησης για χρυσό και οι εκτεταμένες εισαγωγές του πολύτιμου μετάλλου έχουν συνδράμει καθοριστικά στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της Τουρκίας, που τον Αύγουστο βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών. 

Moody's downgrades Turkey's rating to B2, negative outlook https://t.co/oKCzHvW9rl

— Devdiscourse (@dev_discourse) September 12, 2020

Το κρατικό εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού, που είναι και το μεγαλύτερο της χώρας, σχεδιάζει τα τελευταία πέντε χρόνια ένα σύστημα αποτίμησης χρυσού. Σύμφωνα με τον Εσεν, για τον σκοπό αυτό έχει αναπτύξει λογισμικό αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που μπορεί να βοηθήσει τους κοσμηματοπώλες στο έργο της αποτίμησης του χρυσού. Από τον Ιούλιο έχει αρχίσει μάλιστα τις δοκιμές του συγκεκριμένου λογισμικού σε συνεργασία με τρεις κρατικές τράπεζες και τις θυγατρικές τους που έχουν ειδικευθεί στην ισλαμική τραπεζική.

#Turkey's President Erdogan slams #France President, says @EmmanuelMacron does not know his history, promises more trouble from Turkey, accuses France of killing millions in Africa, exploiting the continent for gold, oil, copper, and chrome. pic.twitter.com/rwhMZXKsaO

— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) September 12, 2020

Emine Erdoğan altın kaplama çeşmeleri olan mutfağından aşure tarifi vermiş. Dün mısır tezgahına el konduğu için kendini yakan seyyar satıcı öldü. pic.twitter.com/UE6ijBS9DK

— Ezgi (@Ezga_) August 29, 2020

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα