Τράπεζες: Χρεώσεις ακόμα και για το ότι… υπάρχεις

Ακόμα και την… είσοδο στα καταστήματα ή τον… αέρα που αναπνέουμε σε αυτά θα χρεώνουν οι τράπεζες, καθώς πλέον οι περισσότερες από τις τραπεζικές συναλλαγές, δεν γίνονται χωρίς αντίτιμο. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όπως προκύπτει από τα σχετικά έντυπα που περιλαμβάνουν τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες και τα οποία είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες τους, πλέον εισπράττονται προμήθειες

για μια σειρά υπηρεσιών που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν, όπως η επανέκδοση ή η ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η έκδοση PIN σε περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας ξέχασε το αρχικό ή ακόμη και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ATM!

Χρεώσεις σε όλα

Από τον Ιούλιο, ισχύουν νέες χρεώσεις όταν κάποιος κάνει ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό του αλλά από ΑΤΜ άλλης τράπεζες (μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ). Πρόσφατα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιβαρύνει από τις αρχές του μήνα με 0,20 ευρώ την ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού όταν γίνεται σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας (εντός Ευρωζώνης), και με 0,15 ευρώ την εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμη και αν ο πελάτης χρησιμοποιεί το ΑΤΜ της τράπεζας.

Η Eurobank επιβαρύνει με 3 ευρώ την επανέκδοση του PIN, ενώ με προμήθεια 5 ή 6 ευρώ επιβαρύνεται η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας (συνήθως συμβαίνει έπειτα από 5 χρόνια), αλλά και η ανανέωσή της ύστερα από απώλεια ή κλοπή.

Και άλλες τράπεζες έχουν υιοθετήσει την παραπάνω επιβάρυνση ενώ η Τράπεζα Πειραιώς, επιβάλλει συνδρομή και σε έκδοση συγκεκριμένων καρτών με ειδικά προνόμια.

Πιστωτικές κάρτες

Όλες οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει τη συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες με το κόστος να διαμορφώνεται στα 25 έως 30 ευρώ για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή ένα χρόνο.

Η Alpha Bank χρεώνει την πληρωμή πιστωτικών καρτών μέσω του καταστήματος με 3 ευρώ τη συναλλαγή εάν η πληρωμή γίνει με χρέωση λογαριασμού και με 5 ευρώ εάν η πληρωμή γίνει με καταβολή μετρητών.

Στόχος των περισσότερων χρεώσεων είναι να περιοριστούν οι συναλλαγές μέσω καταστημάτων και να στρέψουν τους καταναλωτές σε εναλλακτικά δίκτυα.

Keywords
Τυχαία Θέματα