Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί στην Τουρκία από τα 6,8 Ρίχτερ – Ζημιές και ισχυροί μετασεισμοί (video)

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το απόγευμα της Παρασκευής την Τουρκία. Την είδηση γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού ο οποίος πρόσθεσε ότι ομάδες έρευνας και διάσωσης σπεύδουν στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός

είναι έτοιμος να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, εφόσον χρειαστεί. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρές ζημιές, ενώ βίντεο δείχνουν κτήρια να καταρρέουν από τη δόνηση.

Video shows destruction in what appears to be Elazığ, Turkey after 6.8 magnitude earthquake hit the region. #Elazig – pic.twitter.com/hisCgbEERf

— Hatice ‘Deniz’ AVCI (@HaticeDenizAVCI) January 24, 2020

Ο σεισμός σημειώθηκε στην επαρχία Ελαζίγ στην ανατολική Τουρκία, το εστιακό βάθος  ήταν στα 10 χλμ ενώ έγινε αισθητός και στη Συρία και στο Λίβανο. Το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι το επίκεντρο είναι το Σιβρίτζε.

Τουρκικές οργανώσεις αρωγής στέλνουν ομάδες στην πληγείσα περιοχή, ενώ σοκάρουν τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media και τα οποία δείχνουν την ένταση του σεισμού.

The earthquake as it was felt in Elazig #Turkey #deprem https://t.co/BnDyJQFDkS

— parallel_universe (@ignis_fatum) January 24, 2020

E claro, como se não tivesse coisa ruim o suficiente no mundo, aconteceu há pouco uma série de terremotos na #Turquía, com efeitos também na Síria, no Líbano e no Iraque#Turkey #TurkishEarthquake

pic.twitter.com/Xwh4UatTeA

— Observatório Internacional (@observint) January 24, 2020

«Σείεται» ακόμη ο τόπος από τους μετασεισμούς

Μετά τα 6,8 Ρίχτερ ακολούθησε «χορός» μετασεισμών, αφού μέσα σε μία ώρα σημειώθηκαν οκτώ δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 4,6 Ρίχτερ.

Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι

Ανήσυχος για την έκταση των ζημιών εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας καθώς ο σεισμός ήταν πολύ επιφανειακός. Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βυρηττό. Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 Ρίχτερ. Διευκρίνισε δε ότι δεν προήλθε από το πολύ γνωστό ρήγμα της Ανατολίας ούτε έχει σχέση με του πολύ πρόσφατους σεισμούς στην Μικρά Ασία απέναντι από την Λέσβο.

Σφοδρότατο και πολύ επιφανειακό χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, τον σεισμό ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι προήλθε από το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μέσα στην Τουρκία. Και ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς.

Πηγή: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί στην Τουρκία από τα 6,8 Ρίχτερ – Ζημιές και ισχυροί μετασεισμοί (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα