Τουλάχιστον 26 νεκροί στην πύρινη «κόλαση» της Καλιφόρνια (εικόνες)

Πύρινος “εφιάλτης” με ανυπολόγιστες διαστάσεις στις ΗΠΑΣε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακόμα περισσότερες κομητείες8.000 πυροσβέστες, σε 18 μεγάλα πύρινα μέτωπα

Μεγάλη μάχη με τις πύρινες γλώσσες που μαίνονται εκτός ελέγχου στην Καλιφόρνια, δίνουν χιλιάδες πυροσβέστες.

Μέχρι στιγμής, από τα πύρινα μέτωπα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 26 άνθρωποι, δεκάδες ακόμα έχουν τραυματιστεί, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες ενώ οι αρχές εξέδωσαν την Πέμπτη νέες εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης.

Στο μεταξύ, κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άλλες κομητείες προκειμένου

να αποδεσμεύσουν και άλλους πόρους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Τουλάχιστον 8.000 πυροσβέστες συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης των τουλάχιστον 18 μεγάλων πυρκαγιών στην Πολιτεία, με τη βοήθεια 70 ελικοπτέρων και 30 πυροσβεστικών αεροπλάνων. Έχουν ήδη σταλεί ενισχύσεις στην Καλιφόρνια από τις γειτονικές Πολιτείες (Νεβάδα, Ουάσινγκτον, Όρεγκον, Αριζόνα) και αναμένονται και άλλες.

Επιδεινώθηκε η κατάσταση

Σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα, η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώθηκε την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, το πρωί, μόνο το 10% της πυρκαγιάς Ταμπς –μεταξύ των κομητειών Νάπα και Σονόμα– ήταν υπό έλεγχο, αφού έκαψε ήδη 140.000 στρέμματα, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας (Calfire).

Η Ταμπς είναι η πέμπτη φονικότερη φωτιά στην ιστορία της Πολιτείας, αφού σκότωσε 13 από τα 23 θύματα των πυρκαγιών. Κατέστρεψε επίσης 576 κτίρια, από τα οποία τα 550 ήταν κατοικίες, αλλά εξακολουθεί να απειλεί χιλιάδες άλλα.

Μαίνεται και η πυρκαγιά “Άτλας”

Μια ακόμη πολύ επικίνδυνη εστία, η φωτιά “Άτλας” έχει κάψει ήδη 170.000 στρέμματα.
Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα παραμείνει δύσκολη και τις επόμενες ημέρες αφού η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι “οι συνθήκες αυξημένου κινδύνου θα συνεχιστούν σε ένα τμήμα της Καλιφόρνιας” τουλάχιστον μέχρι το Σαββατοκύριακο. Προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι στην περιοχή θα πνέουν άνεμοι η ταχύτητα των οποίων θα φτάνει τα 80 χιλιόμετρα την ώρα ενώ η υγρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 10-20%.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: AP, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα