Το τέλος της «17 Νοέμβρη» – Σαν σήμερα εξαρθρώθηκε η Επαναστατική Οργάνωση (εικόνες – video)

Ηταν 18 Ιουλίου του 2002 όταν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος ανακοίνωσε και επίσημα ότι οι Αρχές προχώρησαν στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της Επαναστατικής Οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Μια οργάνωση που είχε καταφέρει πάντα να ξεγλιστρά από τις αστυνομικές αρχές, ωστόσο, ένα λάθος στάθηκε αρκετό για την αρχή του τέλους της.

Ποια ήταν η Οργάνωση 17 Νοέμβρη

Η Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη έδρασε στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1975–2002. Αυτοπροσδιορίστηκε ως μαρξιστική και αντιιμπεριαλιστική,

ενώ οι προκηρύξεις της είχαν έντονο αντιαμερικανικό χαρακτήρα. Πήρε το όνομά της από την 17η Νοεμβρίου, ημέρα που γιορτάζεται στην Ελλάδα η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

Κατά τα τελευταία χρόνια δράσης της αποκαλύφθηκε ότι είχε προβεί σε σειρά ληστειών τραπεζών με μεγάλη λεία, με σκοπό την ανεύρεση χρημάτων για την χρηματοδότηση των επιθέσεών της.

Η 17 Νοέμβρη ξεκίνησε την δράση της την νύχτα της 23ης Δεκεμβρίου 1975 με τη δολοφονία του «σταθμάρχη» της CIA στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουέλς, έξω από το σπίτι του στο Ψυχικό. Είχε 27 χρόνια δράσης με δολοφονικές επιθέσεις που προκάλεσαν 23 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, πολυάριθμες εκρήξεις βομβών, εκτοξεύσεις ρουκετών και ληστείες τραπεζών, και αποστολή προκηρύξεων με τις πολιτικές της θέσεις σε εφημερίδες μετά από κάθε ενέργεια. Τα κείμενα της συνήθως τα έστελνε προς δημοσίευση στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Η εφημερίδα Το Ποντίκι υπήρξε επίσης παραλήπτης προκηρύξεων της οργάνωσης.

Πώς τερματίστηκε η δράση της

Η δράση της σταμάτησε το 2002, όταν συνελήφθη βαριά τραυματισμένος ο Σάββας Ξηρός έπειτα από πρόωρη έκρηξη του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που τοποθετούσε στα εκδοτήρια ακτοπλοϊκής εταιρίας στον Πειραιά στις 29 Ιουνίου του 2002.

Στο σακίδιο, που είχε αφήσει σε ένα παγκάκι λίγα μέτρα από τα εκδοτήρια της Minoan Flying Dolphins, βρέθηκε το 38άρι όπλο του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, που είχε δολοφονηθεί το Δεκέμβριο του 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας σε τράπεζα στα Πετράλωνα.

Με την ταυτοποίηση του όπλου συμπεραίνεται ότι ο βομβιστής που μέχρι τότε δεν είχε γίνει γνωστό το όνομά του, είχε σχέση με την οργάνωση που αναζητούσαν οι αρχές επί 27 χρόνια.

Από τη μέρα εκείνη οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Στις 3 Ιουλίου, εντοπίζεται το κρησφύγετο της οργάνωσης στα Κάτω Πατήσια, όπου βρίσκεται μέρος του οπλισμού, η σημαία με το κίτρινο αστέρι και άλλα στοιχεία.

Στην συνέχεια θα γίνει μια τεράστια αστυνομική επιχείρηση, στο Παγκράτι, στην οδό Δαμάρεως όπου σε γιάφκα, βρίσκονται τα όπλα που είχαν κλαπεί από το ΑΤ Βύρωνα το 1985, οι ρουκέτες του Συκουρίου και τα μπαζούκας του Πολεμικού Μουσείου.

Στο μεταξύ ο Σάββας Ξηρός που είχε τραυματιστεί σοβαρά ανακρίνεται στον Ευαγγελισμό, από τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη και τον τότε προϊστάμενο της Αντιτρομοκρατικής Στέλιο Σύρο. Οπως, ωστόσο, ο ίδιος κατήγγειλε οι καταθέσεις που είχε δώσει τότε ήταν μετά από χορήγηση φαρμάκων.

Ακολουθούν και άλλες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 16 Ιουλίου όπου γίνονται συλλήψεις και προσαγωγές.

Ανάμεσα στα άτομα που συνέλαβε η αστυνομία ήταν και τα αδέρφια του Σάββα Ξηρού, Βασίλης και Χριστόδουλος. Τη νύχτα της 17ης προς 18η Ιουλίου, συλλαμβάνεται ο Αλεξανδρος Γιωτόπουλος, γνωστός και ως «Μιχάλης Οικονόμου» στο λιμάνι των Λειψών. Χαρακτηρίστηκε, μάλιστα ως ο εγκέφαλος και «καθοδηγητής» της οργάνωσης και ο οποίος ακόμη και τώρα αρνείται τα πάντα.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπου χαρακτηρίστηκε από την αστυνομία ως ο επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης, αρχικά διαφεύγει. Τελικά παραδίδεται στην στις 5 Σεπτεμβρίου 2002, λέγοντας στην Αντιτρομοκρατική «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη. Όλα τέλειωσαν».

Ποιοι παραπέμφθηκαν σε δίκη

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμφθηκαν για συμμετοχή σε ενέργειες που έγιναν από το 1982 και μετά, οι Α. Γιωτόπουλος, Δ. Κουφοντίνας, Σάββας, Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Διονύσης Γεωργιάδης, Κώστας Καρατσώλης, Ηρακλής Κωστάρης, Κώστας Τέλιος, Θωμάς, Παύλος και Γιάννης Σερίφης, Πάτροκλος Τσελέντης, Νίκος Παπαναστασίου, Σωτήρης Κονδύλης και Αγγελική Σωτηροπούλου.

Τα 23 θύματα της 17 Νοέμβρη

Τα θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν οι: Ρίτσαρντ Γουέλς, Σταθμάρχης της CIA (23.12.1975), Ευάγγελος Μάλλιος, απόκτακτος αστυνομικός και βασανιστής της χούντας (14.12.1976), ο αστυνόμος Παντελής Πέτρου και ο αστυφύλακας οδηγός του Σωτήρης Σταμούλης (16.01.1980), Τζορτζ Τσάντες (αμερικανός διπλωμάτης) και ο οδηγός του Νίκος Βελούτσος (15.11.1983), ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης (24.12.1984), ο εκδότης της «Απογευματινής» Νίκος Μομφερράτος και ο οδηγός του Σ. Ρουσέτης (21.2.1985), ο αρχιφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος (26.11.1985), ο βιομήχανος Δημήτρης Αγγελόπουλος (8.4.1986), ο βιομήχανος Αλέξανδρος Αθανασιάδης (1.5.1988), ο ναυτικός ακόλουθος των ΗΠΑ Γουίλιαμ Νορντίν (28.6.1988), ο εισαγγελέας Κώστας Ανδρουλιδάκης (10.1.1989), ο δημοσιογράφος και βουλευτής Παύλος Μπακογιάννης (26.9.1989), ο αμερικανός λοχίας Ρόναλντ Στιούαρτ (12.5.1991), αστυφύλακας Γιάννης Βαρής (02.11.1991), ο τούρκος διπλωμάτης Γιοργκού Τσετίν (7.10.1992), ο φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν (14.7.1992), ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλης Βρανόπουλος(24.1.1994), ο τούρκος διπλωμάτης Ομέρ Σιπαχίογλου (4.7.1994), ο εφοπλιστής Κώστας Περατικός (28.5.1997) και ο βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος Στίβεν Σόντερς (8.6.2000).

Οι ποινές των μελών της 17 Νοέμβρη

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Πρωτόδικη απόφαση: 21 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή (ηθικός αυτουργός) σε 19 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις, συμμετοχή στη 17Ν.

Στο εφετείο: 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία σε 17 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν

Δημήτρης Κουφοντίνας

Πρωτόδικη απόφαση: 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν

Στο Εφετείο: 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν.

Χριστόδουλος Ξηρός

Πρωτόδικη απόφαση: 10 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 8 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν.

Στο Εφετείο: 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 6 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση.

Σάββας Ξηρός

Πρωτόδικη απόφαση: 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν.

Στο Εφετείο: 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.

Βασίλης Τζωρτζάτος

Πρωτόδικη απόφαση: 3 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, εκρήξεις ληστείες και συμμετοχή σε 4 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση.

Στο Εφετείο:4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 4 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.

Βασίλης Ξηρός

Πρωτόδικη απόφαση: 25 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία, ληστείες, έκρηξη και συμμετοχή στην οργάνωση.

Στο Εφετείο: 25 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε δολοφονία, συμμετοχή σε ληστείες, έκρηξη και συμμετοχή στην οργάνωση.

Ηρακλής Κωστάρης

Πρωτόδικη απόφαση: 1 φορά ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, ληστεία και συμμετοχή στην οργάνωση.

Στο Εφετείο: 1 φορά ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, ληστεία και συμμετοχή στην οργάνωση.

Θωμάς Σερίφης

Πρωτόδικη απόφαση: 17 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και έκρηξη με ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Στο Εφετείο: 8 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε μια ληστεία, αθώος για όλες τις άλλες πράξεις με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Κώστας Τέλιος

Πρωτόδικη απόφαση: 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε δολοφονία, ληστεία, και έξρηξη με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Στο Εφετείο: 22 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε δολοφονία και ληστεία, με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Κώστας Καρατσώλης

Πρωτόδικη απόφαση: 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και έκρηξη.

Στο Εφετείο: 17 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και έκρηξη.

Διονύσης Γεωργιάδης

Πρωτόδικη απόφαση: 9 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και έκρηξη.

Στο Εφετείο: 8 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και έκρηξη.

Πάτροκλος Τσελέντης

Πρωτόδικη απόφαση: 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε υποθέσεις δολοφονίας και ληστεία, με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Στο Εφετείο: 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε υποθέσεις δολοφονίας και σε ληστεία με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Σωτήρης Κονδύλης

Πρωτόδικη απόφαση: 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε ληστεία και έκρηξη με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Στο Εφετείο: 11 χρόνια και 3 μήνες κάθειρξη για συμμετοχή σε υπόθεση ληστείας και έκρηξη με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Νίκος Παπαναστασίου

Πρωτόδικη απόφαση: 8 χρόνια για συμμετοχή στην οργάνωση.

Στο Εφετείο: Παύει η ποινική του δίωξη λόγω παραγραφής.

Γιάννης Σερίφης

Πρωτόδικη απόφαση: Αθώος, αλλά ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα.

Στο Εφετείο: Αθώος

Αγγελική Σωτηροπούλου

Πρωτόδικη απόφαση: Αθώα, ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα.

Στο Εφετείο: Αθώα

Θεολόγος Ψαραδέλλης

Πρωτόδικη απόφαση: Αθώος

Ανέστης Παπαναστασίου

Πρωτόδικη απόφαση: Αθώος

Keywords
Τυχαία Θέματα