Την ενοχή του Θεοφίλου και για τις πράξεις για τις οποίες έχει αθωωθεί, ζητά η εισαγγελέας

Η Εισαγγελέας εισηγείται να κηρυχθεί ένοχος ο Θεοφίλου και για τις πράξεις που του καταλογίστηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αλλά και για αυτές που αθωώθηκε«Υπήρξε μέλος της οργάνωσης “ΣΠτΦ” και προχώρησε στη ληστεία της τράπεζας, με απολογισμό έναν νεκρό», είπε πεπεισμένηΟ Θεοφίλου αρνείται κάθε εμπλοκή του στην ληστεία της Πάρου, υποστηρίζοντας ότι τις επίμαχες ημέρες βρισκόταν στην Αθήνα

Ο αναρχικός Τάσος Θεοφίλου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή ισόβιας κάθειρξης,

αν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κάνει δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως, που ζήτησε την ενοχή του για όλες τις πράξεις που του αποδίδονται για την υπόθεση της αιματηρής ληστείας τράπεζας στην Νάουσα της Πάρου, τον Αύγουστο του 2012.

Το δικαστήριο κρίνει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της ληστείας τράπεζας στην Πάρο, η οποία είχε καταλήξει στον θανάσιμο τραυματισμό του 53χρονου οδηγού ταξί, Δημήτρη Μίχα, που επιχείρησε να σταματήσει τους ληστές. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η ληστεία είχε γίνει από μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Μετά από πολυήμερη διαδικασία, κατά την οποία, όπως και πρωτόδικα, κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν αναγνώρισε τον κατηγορούμενο ως έναν από τους δράστες της ληστείας, η εισαγγελέας Έδρας, με την σημερινή αγόρευσή της, εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή της πως ο Θεοφίλου «υπήρξε μέλος της οργάνωσης “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” και προχώρησε με άγνωστους -για τη Δικαιοσύνη- συνεργούς στη ληστεία της τράπεζας, με απολογισμό έναν νεκρό».

Η εισαγγελική αγόρευση ουσιαστικά εισηγείται να κηρυχθεί ένοχος ο Θεοφίλου και για τις πράξεις που του καταλογίστηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, συμμετοχή σε ληστεία και απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία, αλλά και για αυτές που αθωώθηκε, δηλαδή για συμμετοχή στην οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένη κατοχή όπλων.

Ο Τάσος Θεοφίλου έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 25ετή κάθειρξη, πλην όμως κατά του αθωωτικού σκέλους της απόφασης ασκήθηκε έφεση υπέρ του νόμου, από τον εισαγγελέα, η οποία συνεκδικάζεται με αυτήν που έχει ασκήσει ο ίδιος ο κατηγορούμενος.


Να σημειωθεί ότι ο Θεοφίλου είχε συλληφθεί στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την ληστεία της Πάρου, καθώς, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, είχε «υποδειχθεί» από «τηλεφώνημα αγνώστου» ως δράστης της ληστείας. Η Αντιτρομοκρατική ανέφερε επίσης, ότι «είχε ταυτοποιηθεί DNA του» σε ένα καπέλο το οποίο ωστόσο, σύμφωνα με την υπεράσπιση, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αντικειμένων που συλλέχθηκαν και φωτογραφήθηκαν στον τόπο του συμβάντος.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, από την πρώτη στιγμή αρνείται κάθε εμπλοκή του στην ληστεία της Πάρου, υποστηρίζοντας ότι τις επίμαχες ημέρες βρισκόταν στην Αθήνα, ενώ αρνείται κατηγορηματικά ότι σχετίζεται με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Απολογούμενος στο πρώτο δικαστήριο, ο Θεοφίλου ερωτηθείς από τον πρόεδρο είχε υποστηρίξει ότι η «ΣΠτΦ» είναι «αναρχομηδενιστική οργάνωση» η οποία δεν πιστεύει «στο όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης» κάτι στο οποίο ο ίδιος πιστεύει «ως αναρχοκομμουνιστής».

Απολογούμενος στην παρούσα δίκη, μεταξύ άλλων ο Θεοφίλου είπε, ότι «η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο, ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο κατά την σύλληψή μου» ενώ επανέλαβε ότι διώκεται γιατί είναι αναρχικός: «Δεν διέπραξα κανένα από τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα…αδικήματα: στον ταξικό πόλεμο πήρα θέση με τους αδικημένους, είμαι αναρχικός».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα