Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα στις 7 και 8/12 – Η ατζέντα των συνομιλιών

Την ώρα που διανύουμε μία περίοδο με δυσκολίες στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί εκτός του Προκόπη Παυλόπουλου με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τον Πρωθυπουργό, ενώ θα επισκεφθεί και τη Θράκη.

Η ατζέντα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα:

ΜεταναστευτικόΑσφάλεια στην ευρύτερη περιοχήΟικονομική συνεργασία, με έμφαση στα
μεγάλα projects που έχουν ήδη γίνει γνωστάΣχέσεις ΕΕ – ΤουρκίαςΠεριφερειακές εξελίξεις

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη

Σε μια περίοδο με δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών και με κρίσιμα ζητήματα για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ο διάλογος με την Τουρκία είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι στο ναδίρ, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας στη βάση των εξελίξεων στο Συριακό. Είναι επομένως πιο σημαντικό από ποτέ, να μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιεί και να αναβαθμίζει τους διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά.

Η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα, ειδικά εκείνα τα οποία οδηγούν κατά καιρούς σε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις που αγγίζουν και τις δύο χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα