Τι είναι το Vertigo που «σκότωσε» τον Γιώργο Μπαλταδώρο – «Η κατάρα των πιλότων»

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία η πτώση προκλήθηκε από παραίσθηση του χειριστή του μοιραίου Mirage 2000-5Αποκλείστηκε οποιοδήποτε ενδεχόμενο τεχνικής βλάβης στο αεροσκάφοςΟ Μπαλταδώρος έπεσε θύμα του περιβόητου Vertigo (σ.σ. χωρικός αποπροσανατολισμός), που σηματοδοτεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους πιλότους πολιτικών και μαχητικών αεροσκαφώνΛόγω του Vertigo (σ.σ. χωρικού αποπροσανατολισμού) νόμισε πως η κατεύθυνση που ακολουθούσε με βάση τα όργανα πλοήγησης ήταν λανθασμένη και θέλησε να «διορθώσει» την πορεία με τραγικά αποτελέσματα, καθώς ενδεχομένως
να είχε χάσει το λεγόμενο «σημείο αναφοράς» στον χώρο

Επιβεβαιώνουν τις πρώτες εκτιμήσεις, της Πολεμικής Αεροπορίας, οι αναφορές των Γάλλων που «διάβασαν» τον καταγραφέα πτήσεων του μοιραίου Mirage 2000-5, αναφορικά με τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους 9 μίλια από το αεροδρόμιο της Σκύρου, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση προκλήθηκε από παραίσθηση του χειριστή. Το λεγόμενο Vertigo. Οι Γάλλοι που εξέτασαν όλα τα στοιχεία του καταγραφέα πτήσεων, απέκλεισαν οποιοδήποτε ενδεχόμενο τεχνικής βλάβης στο αεροσκάφος.

Στο ίδιο συμπέρασμα είχαν καταλήξει πρώιμα οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας, με γνώμονα κυρίως την μαρτυρία του πιλότου του δεύτερου αεροσκάφους που πετούσε στον ίδιο σχηματισμό και λίγη ώρα νωρίτερα είχαν απογειωθε για να αναχαιτίσουν τουρκικά F-16 στο Αιγαίο.

Τι είναι το περιβόητο Vertigo

Οι συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή περιόριζαν δραστικά την ορατότητα των χειριστών, κυρίως λόγω της υψηλής υγρασίας, κάτι που φέρεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο.

Από την πρώτη στιγμή, εκτιμήσεις ανέφεραν πως ο Γιώργος Μπαλταδώρος ενδέχεται να έπεσε θύμα του περιβόητου Vertigo (σ.σ. χωρικός αποπροσανατολισμός), που σηματοδοτεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους πιλότους πολιτικών και μαχητικών αεροσκαφών.

Εν ολίγοις, πιθανολογείτο πως, λόγω του Vertigo, νόμισε πως η κατεύθυνση που ακολουθούσε με βάση τα όργανα πλοήγησης ήταν λανθασμένη και θέλησε να “διορθώσει” με τραγικά αποτελέσματα, καθώς ενδεχομένως να είχε χάσει το λεγόμενο “σημείο αναφοράς” στον χώρο.

Σημείο αναφοράς και παραίσθηση

H απώλεια του σημείου αναφοράς προκύπτει όταν τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνουμε δεν συνάδουν με τα ερεθίσματα που παράγονται μέσα στο αυτί. ‘Ετσι, τα ερεθίσματα από το οπτικό νεύρο μπορεί να δίνουν την αίσθηση ότι κινείσαι σε οριζόντια θέση, αλλά το αυτί να σου λέει πως στρίβεις. Πολύ πιθανό σύμπτωμα είναι η ζαλάδα, η απώλεια αίσθησης του χώρου και της κίνησης. Η κατάσταση επιδεινώνεται εάν προκύψει και οπτική σύγχυση ουρανού και θάλασσας.

Το φαινόμενο του Vertigo συνήθως δημιουργείται είτε ύστερα από απότομους ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα και συναντάται σε πτήσεις με χαμηλή ορατότητα, νυχτερινές ή μέσα σε νέφωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα