Θρίλερ με το χακαρισμένο τηλέφωνο του Τζεφ Μπέζος – Πώς σχετίζεται με τον πρίγκιπα Σαλμάν και τη δολοφονία Κασόγκι

Τι σχέση μπορεί να έχει ο μεγιστάνας και ιδιοκτήτης -μεταξύ άλλων- της Washington Post, Τζεφ Μπέζος, με τον πρίγκιπα Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, το National Enquirer και τη δολοφονία Κασόγκι;

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, το κινητό του Μπέζος χακαρίστηκε το 2018 αφού δέχθηκε ένα μήνυμα στο WhatsApp

το οποίο φέρεται να του είχε στείλει ο πρίγκιπας Σαλμάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κρυπτογραφημένο μήνυμα περιελάμβανε ένα κακόβουλο αρχείο το οποίο παραβίασε το τηλέφωνο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα σχετικής ανάλυσης.

Τζεφ Μπέζος

Οι πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα αναφέρουν ότι το μήνυμα που έλαβε ο Μπέζος ήταν ένα βίντεο, χωρίς να διευκρινίζεται ποιο ήταν το περιεχόμενό του.
Τις επόμενες ώρες μετά τη λήψη του μηνύματος υποκλάπηκε μεγάλος όγκος δεδομένων από το κινητό του Τζεφ Μπέζος.

Ερωτήματα

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το χακάρισμα στο κινητό του Μπέζος έγινε πέντε μήνες πριν την άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία, την οποία, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες ασαφαλείας, είχε διατάξει ο ίδιος ο Σαλμάν.

Παράλληλα δημιουργούνται νέα ερωτήματα σχετικά με το πώς το περιοδικό National Enquirer απέκτησε πρόσβαση και κατάφερε να δημοσιεύσει προσωπικά μηνύματα του Τζεφ Μπέζος εννέα μήνες μετά την αποστολή του «μολυσμένου» βίντεο μέσω WhatsApp.

Πρίγκιπας Σαλμάν

Αν και η εκδοτική εταιρεία του National Enquirer επιμένει στην εκδοχή της ότι πήρε τις πληροφορίες από τον αδερφό της φίλης του Μπέζος, η ομάδα που έστησε ο μεγιστάνας για να ερευνήσει την υπόθεση ανακάλυψε «με μεγάλη πιθανότητα» ότι οι Σαουδάραβες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη της Washington Post και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες για τον ίδιο πληροφορίες.

Ειδικοί από τη Σαουδική Αραβία, που επικαλείται ο Guardian, αναφέρουν ότι κατά την εκτίμησή τους ο Μπέζος έγινε στόχος λόγω της κάλυψης από την Post των εξελίξεων στη Σαουδική Αραβία μέσω των επικριτικών άρθρων του Κασόγκι για τον πρίγκιπα Σαλμάν.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ αντέδρασε στα δημοσιεύματα χαρακτηρίζοντας παράλογες τις αναφορές για εμπλοκή του Ριάντ στο χακάρισμα του κινητού του μεγιστάνα, ζητώντας ενδελεχή έρευνα:

Recent media reports that suggest the Kingdom is behind a hacking of Mr. Jeff Bezos’ phone are absurd. We call for an investigation on these claims so that we can have all the facts out.

— Saudi Embassy (@SaudiEmbassyUSA) January 22, 2020

Πηγή: Θρίλερ με το χακαρισμένο τηλέφωνο του Τζεφ Μπέζος – Πώς σχετίζεται με τον πρίγκιπα Σαλμάν και τη δολοφονία Κασόγκι - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα