Θέμα ωρών ο πόλεμος ΗΠΑ και Ιράν; «Σύντομα θα το μάθετε» απαντά ο Τραμπ

Θέμα ωρών η έναρξη πολέμου μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ;Ένταση και αναμονή η απάντηση του προέδρου Ντόναλντ ΤραμπΗ κατάρριψη αμερικανικού drone επιδεινώνει την κατάστασηΣτον Λευκό Οίκο η ηγεσία του Κογκρέσου για ενημέρωση

Δημιουργώντας μια βλαπτική από κάθε άποψη προσδοκία, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όταν ερωτήθηκε για το εάν οι ΗΠΑ θα βομβαρδίσει το Ιράν, απάντησε απλά πως «σύντομα θα το μάθετε».

Την ίδια στιγμή υποστήριξε πως το Ιράν έκανε «πολύ μεγάλο λάθος», αναφερόμενος στην

κατάρριψη του drone το πρωί της Πέμπτης 20 Ιουνίου,  κάτι που επιβεβαίωσαν και οι αμερικάνικες αρχές. Το Πεντάγωνο έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο, ενώ το ίδιο φέρεται να έχουν κάνει και οι ιρανικές αρχές.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θεωρείται κρίσιμη καθώς το Ιράν διακηρύσσει σε κάθε τόνο πως δεν θα ανεχθεί τις αμερικανικές επεμβάσεις, ενώ οι ΗΠΑ το κατηγορούν για την επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Oμάν.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη δεν αποκλείει ούτε αυτή το ενδεχόμενο ενός πολέμου. 

Τραμπ: Θα είχε διαφορά αν το σκάφος ήταν επανδρωμένο

Από κει και πέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι η κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι το αεροσκάφος δεν έφερε οπλισμό και βρισκόταν σαφώς σε διεθνή ύδατα. Πρόσθεσε ότι «θα είχε μεγάλη διαφορά» αν ήταν επανδρωμένο.

«Έχω την αίσθηση ότι ήταν ένα λάθος κάποιου που δεν θα έπρεπε να λάβει αυτήν την απόφαση», είπε, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνο και ανόητο» όποιον το έκανε. «Νομίζω ότι το Ιράν πιθανότατα έκανε ένα λάθος – θα φανταζόμουν ότι ήταν κάποιος στρατηγός ή κάποιος που έκανε ένα λάθος καταρρίπτοντας αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος», συνέχισε.

Όταν ρωτήθηκε ποια θα είναι η αμερικανική απάντηση στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους, απάντησε αόριστα: Θα δείτε.

Στην ερώτηση αν είναι ακόμη διατεθειμένος να συνομιλήσει με το Ιράν, απάντησε λακωνικά: Ας δούμε τι θα γίνει.

Η ηγεσία του Κογκρέσου κλήθηκε στον Λευκό Οίκο για ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Ιράν

Η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τα κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο για μια ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Ιράν, ανέφερε μια πηγή που έχει γνώση αυτής της συνάντησης.

Η σύσκεψη, παρουσία των τεσσάρων ηγετών του Κογκρέσου αλλά και των επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Πληροφοριών θα διεξαχθεί γύρω στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το αμερικανικό drone απογειώθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο, επιμένει ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας ανέφερε με tweet του ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από την Τεχεράνη, είχε απογειωθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

L’Iran à l’intention de porter l’affaire “devant l’ONU” afin de démontrer que “les Etats-Unis mentent” et qu’ils ont agressé la République islamique, a annoncé jeudi Mohammad Javad Zarif, après que Téhéran eut abattu un drone américain, entré selon lui dans son espace aérien pic.twitter.com/hcNwHxejsg

— Middle East Eye Fr (@MiddleEastEyeFr) 20 Ιουνίου 2019


«Στις 00:14 το αμερικανικό drone απογειώθηκε από τα ΗΑΕ σε λειτουργία απόκρυψης και παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο. Στοχοθετήθηκε στις 04:05 στις συντεταγμένες (25°59’43″N 57°02’25″E) κοντά στο Κου-ε Μομπάρακ. Ανασύραμε κομμάτια του αμερικανικού στρατιωτικού drone στα ΔΙΚΑ ΜΑΣ χωρικά ύδατα όταν αυτό καταρρίφθηκε», τόνισε ο Τζαβάντ Ζαρίφ.

Όπως είπαμε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσαν ότι το αεροσκάφος βρισκόταν σαφώς σε διεθνή ύδατα.

Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif said on Twitter on Thursday that the United States is lying over its drone being hit by Iran in international waters, saying Tehran will take the matter to the United Nations. https://t.co/aQQHwKH4GU

— ANews (@anewscomtr) 20 Ιουνίου 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα