Τεράστια πυρκαγιά σε νοσοκομείο στη Νότια Κορέα – 37 νεκροί, τουλάχιστον 130 τραυματίες

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει πλήξει τη χώρα από το 2003Στο νοσοκομείο βρίσκονταν τουλάχιστον 200 άνθρωποιΤα αίτια της καταστροφής δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην τεράστια πυρκαγιά που κατέκαυσε το νοσοκομείο της πόλης Μιριάνγκ στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, ενώ 130 είναι οι τραυματίες από την μεγαλύτερη καταστροφή που σημειώνεται εδώ και μία δεκαετία στη χώρα, λίγες εβδομάδες πριν από την άφιξη

χιλιάδων αθλητών και ξένων επισκεπτών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξανόταν αδιάκοπα κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών, καθώς υπέκυπταν τραυματίες οι οποίοι είχαν κατορθώσει να βγουν από το φλεγόμενο κτίριο. Σε κάποιο χρονικό σημείο οι αρχές ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών στους 41, πριν αναθεωρήσουν προς τα κάτω τον απολογισμό κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 37 νεκρούς.

Σε βίντεο τα οποία μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, βλέπει κανείς δραματικές σκηνές: όπως έναν ασθενή, δεμένο με το συρματόσχοινο που πέταξε ελικόπτερο, πάνω από το φλεγόμενο νοσοκομείο Σετζόνγκ στην πόλη Μιριάν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Νότιας Κορέας. Ή άλλον έναν καθώς βγαίνει από παράθυρο για να φθάσει μια σκάλα.

Στο εξαώροφο κτίριο φιλοξενείτο επίσης ένας οίκος ευγηρίας, εκτός από το νοσοκομείο.

«Δύο νοσοκόμες αφηγήθηκαν ότι είδαν την πυρκαγιά να εκδηλώνεται ξαφνικά σε μια αίθουσα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών», εξήγησε ο αρχηγός των πυροσβεστών Τσόι Μαν-γου.

Τα αίτια της καταστροφής δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής.

Όλοι οι ασθενείς –στο κτίριο βρίσκονταν πάνω από 200 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία– απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο, συνέχισε ο αξιωματικός. Η απομάκρυνση 15 ασθενών από τη μονάδα εντατικής θεραπείας στον τρίτο όροφο χρειάστηκε την περισσότερη ώρα, διότι τα σωστικά συνεργεία ήταν αναγκασμένα να επιχειρούν υπό την επίβλεψη γιατρών.

Όλα τα θύματα βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Ορισμένοι ασθενείς «υπέκυψαν κατά τη διακομιδή τους σε άλλο νοσοκομείο», συμπλήρωσε ο Τσόι.

Οι αρχές του νοσοκομείου την πόλης Μινιάνγκ παραδέχθηκαν ότι δεν υπήρχε αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, η υποχρεωτική λειτουργία του οποίου δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Σε βίντεο και φωτογραφίες βλέπει κανείς το κτίριο καλυμμένο ολόκληρο από σύννεφα γκρίζου καπνού και πολλά οχήματα του πυροσβεστικού σώματος επί τόπου.

Pictures from the scene in South Korea as firefighters race to extinguish a deadly fire at Sejong Hospital, Miryang.

The fire is thought to have started in emergency room: https://t.co/3XqAZkbMY9 pic.twitter.com/cNlbJaHOWf

BBC Breaking News (@BBCBreaking) 26 Ιανουαρίου 2018

Οι επιζώντες ήταν καλυμμένοι με κουβέρτες. Οι πυροσβέστες δεν σταμάτησαν την επιχείρηση όταν έσβησαν τις φλόγες—άρχισαν να χτενίζουν τα μαύρα απο τον καπνό συντρίμμια για επιζώντες ή θύματα.

Ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης με συμβούλους του για να συζητηθούν τα μέτρα που θα λαμβάνονταν για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Ζήτησε από τους ερευνητές της πυροσβεστικής να προσδιορίσουν το ταχύτερο τα αίτια της τραγωδίας για να «αποφευχθεί κάθε σύγχυση των μελών των οικογενειών» των θυμάτων.

Η σημερινή πυρκαγιά είναι η πιο πολύνεκρη στη Νότια Κορέα από το 2003, όταν εμπρησμός σε έναν σταθμό του μετρό στη Νταεγού (νοτιοανατολικά), είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 192 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι σχεδόν 150.

Η Νότια Κορέα, 11η οικονομία του κόσμου, διαθέτει υποδομές που έχουν κατασκευασθεί εσπευσμένα και πρόχειρα και δεν είναι ασυνήθιστη στις καταστροφές που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα