Τα σχέδια των ΗΠΑ για στρατιωτική τους παρουσία και στην Αφρική

Mέσα σε περίπου δύο μήνες θα λάβουν οι ΗΠΑ τις αποφάσεις τους για το επίπεδο της στρατιωτικής παρουσίας τους στην Αφρική, ειδικά στην περιοχή όπου δρουν οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και η ομάδα G5 Σαχέλ, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγός Μαρκ Μίλι.

«Δεν έχουμε συγκεκριμένο

χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο στρατηγός στη μικρή ομάδα δημοσιογράφων που τον συνόδευε στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε στην Ουάσιγκτον έπειτα από μια συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του στρατηγό Φρανσουά Λεκουάντρ. «Πιθανόν θα έχουμε λάβει αποφάσεις σε επίπεδο υπουργού Άμυνας σε έναν ή δύο μήνες, ίσως σε έξι εβδομάδες, κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να θέσει σε εφαρμογή τη στρατηγική για την εθνική άμυνα των ΗΠΑ που χάραξε ο προκάτοχός του Τζιμ Μάτις και στρέφει την προσοχή του Πενταγώνου κυρίως στους δύο μεγάλους στρατηγικούς αντιπάλους της χώρας – την Κίνα και τη Ρωσία – αφήνοντας τις αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις σε δεύτερο πλάνο.

Τη Δευτέρα, ο στρατηγός Μίλι προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να μειώσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Αφρική, ενώ ο γάλλος πρόεδρος συγκαλούσε τους ηγέτες της G5 Σαχέλ στο Πο, στη νότια Γαλλία, για να δώσει ώθηση στις προσπάθειες της συμμαχίας αυτής, στην οποία συμμετέχουν το Μαλί, ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ και η Μαυριτανία.

Το Ελιζέ αντέδρασε αμέσως, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική υποστήριξη στη γαλλική στρατιωτική επιχείρηση Μπαρχάν είναι «απαραίτητη». Στη γαλλική επιχείρηση Μπαρχάν συμμετέχουν 4.500 στρατιωτικοί που δρουν στη ζώνη του Σαχέλ και της Σαχάρας – η έκταση της οποίας είναι ίση με αυτήν σχεδόν όλης της Ευρώπης – εναντίον ένοπλων οργανώσεων.

Ο στρατηγός Μίλι διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να αποσυρθούν τελείως από την Αφρική. «Πολλοί νομίζουν πως ‘αποσυρόμαστε από την Αφρική’. Αυτή είναι λαθεμένη εκτίμηση και υπερβολή», τόνισε.

«Το ερώτημα για το οποίο συζητάμε με τους Γάλλους είναι το επίπεδο της υποστήριξης που τους παρέχουμε. Είναι πολλή; Είναι πολύ λίγη; Είναι αυτή που πρέπει;», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι αφού επιστρέψει στην Ουάσινγκτον, θα εκθέσει τα αιτήματα του Παρισιού στον Έσπερ προκειμένου ο τελευταίος να αποφασίσει.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή: Τα σχέδια των ΗΠΑ για στρατιωτική τους παρουσία και στην Αφρική - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα