Τα σχέδια της Ελλάδας για τις προκλήσεις της Άγκυρας – Η προσοχή στη Σύνοδο Κορυφής (video)

«Καυτό» θα είναι και το επόμενο διάστημα για την Ελλάδα σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και βασικός στόχος της Αθήνας είναι η τακτική της διπλωματικής απομόνωσης της Άγκυρας, την ώρα που οι γείτονες συνεχίζουν την προκλητικότητάς τους σε όλα τα επίπεδα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως ο τούρκος πρόεδρος είπε

στην ελληνική διπλωματική αποστολή «να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι» και η ελληνική κυβέρνηση θα κοιτάξει πρώτα από όλα να πιέσει την τουρκική πλευρά να αποκλιμακώσει την ένταση.

Ο Πρωθυπουργός θα θέσει, άλλωστε, το θέμα και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό. «Δεν μπορεί να μιλάμε για ΜΟΕ και η Τουρκία να προκαλεί», είπε ακόμα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η Ελλάδα πιστεύει ότι η τακτική της διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας είναι ένας βασικός στόχος, ώστε να… στριμωχτεί η Άγκυρα, παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα, μετά και την επίθεση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, ο οποίος απάντησε με προκλητικό τρόπο στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Με τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καταφέρει να πιέσει την τουρκική πλευρά να αποκλιμακώσει την ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο και να σταματήσει να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή πλευρά.

Εκείνο που θεωρείται δεδομένο είναι πως το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι για την Ελλάδα άκυρο και δεν παράγει νομικά αποτελέσματα ούτε τη δεσμεύει, πράγμα το οποίο είπε ευθέως στον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι και το υπουργείο Εξωτερικών σε νέα ανακοίνωσή του το Σάββατο (07/12) τόνισε πως «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δεν έχει καμία αξία. Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει επιτέλους τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ήρθε, μάλιστα, ως απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις τόσο του τούρκου προέδρου για «σκανδαλώδη απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα» όσο και του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ίδιο μήκος κύματος.

Η ελληνική πλευρά υπενθυμίζει πως το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης όχι μόνο αποδοκιμάζεται από Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ, αλλά επιπλέον δεν έχει καν κυρωθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης. Αυτό πρόκειται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης και στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (12/12) και την Παρασκευή (13/12), θέτοντας επί τάπητος τόσο την τουρκική προκλητικότητα όσο και το μεταναστευτικό και ζητώντας έμπρακτη στήριξη και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες ακόμη και στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Νίκος Δένδιας με δηλώσεις του στον «ANT1» τόνισε εκτός των άλλων: «Η Λιβύη εκβιάστηκε από την Τουρκία για το μνημόνιο. Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλιο και είχαν γίνει μια σειρά από ενέργειες για να αποτραπεί».

Στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση είναι αυτονόητο πως επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, παρά τα «καρφιά» του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή (06/12) κατά του Αλέξη Τσίπρα και της τακτικής που επέλεξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να «απασφαλίσει» κατά της κυβέρνησης τη στιγμή ακριβώς που ο πρωθυπουργός συναντούσε τον κ. Έρντογαν. Προς τούτο θα συγκληθεί, άλλωστε, την Τρίτη (10/12) το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει αναλυτικά τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά.

Μολαταύτα – τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση – το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ή ακόμη και των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν φαντάζει πιθανό.

Παναγιωτόπουλος: Δεν μπορεί να μιλάμε για ΜΟΕ και η Τουρκία να προκαλεί

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε στον ΣΚΑΪ και λίγες ώρες μετά την προκλητική ανανέωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, αποκάλυψε πως στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο ο τούρκος πρόεδρος είπε στην ελληνική διπλωματική αποστολή «να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι». «Δεν μπορεί να μιλάμε για ΜΟΕ και η Τουρκία να προκαλεί», ανέφερε ακόμα, ενώ μίλησε και για το μεταναστευτικό.

«Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων… Μετά τη συνάντηση είπε “να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι” και μετά έρχεται αυτή η δήλωση… Στο ίδιο έργο θεατές… Δεν είχαμε ψευδαίσθηση ότι θα τα βρούμε σε όλα και θα φύγουμε ικανοποιημένοι, αλλά είπαμε αυτά που έπρεπε να πούμε», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Δεν μπορεί να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από την άλλη να κάνουν πανσπερμία προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικής ρητορικής… Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω, ειδικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πάσχει. Είναι δήλωση προθέσεων των δύο πλευρών προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλασσιές ζώνες τους αλλά δεν νομίζω να κυρωθεί από την λιβυκή βουλή», είπε.

Ακόμη ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «σε μια κυβέρνηση πάντα υπάρχουν και τα γεράκια που υιοθετούν και πιο επιθετική γλώσσα. Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας, ούτε πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι είναι περιστερώνας. Εκεί θα συναντήσετε και τα “γεράκια’’, υπάρχουν πολλές γλώσσες, η κυβέρνηση υιοθέτει τις τελικές αποφάσεις και η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια».

«Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο γεγονός η γενοκτονία των Ποντίων, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και ζωντανές», επισήμανε, αναφερόμενος στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας.

Τι είπε ο Υπουργός Άμυνας για το μεταναστευτικό

Στα σχέδια της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό με κατ’ αρχην έλεγχο του Έβρου αλλά και στα όσα συζητήθηκαν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση στο Λονδίνο αναφέρθηκε, ακόμα, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Θα εκπονήσουμε σχέδιο για τον Έβρο. Ο στόχος είναι κατ αρχήν να ελεγχθεί ο Έβρος γιατί τα χερσαία σύνορα είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν από τα θαλάσσια. Τι χρειάζεται γι αυτό; Χρειάζεται περισσότερος στρατός και αστυνομία στα σύνορα, χρειάζονται καλύτερα μέσα επιτήρησης – ήδη έχουν υποβληθεί προτάσεις για αγορά εξοπλισμού – χρειάζονται και άλλα αποτρέπτικα μέσα όπως φράχτες, μέσα περιπολίας, ελικόπτερα, πλωτά μεσα, χρειάζονται και κλειστοί χώρο όπου θα μεταφέρονται όσοι έχουν μπει παράνομα στη χώρα».

«Δεν μπορεί να σηκώνει άλλο βάρος η Ελλάδα στο μεταναστευτικό», συμπλήρωσε ο υπ. Άμυνας προσθέτοντας ότι στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν η ελληνική πλευρά του επισήμανε ότι δεν υπήρξε εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με την Τουρκία να επιμένει «για τον παρά από την Ευρώπη».

Πηγή: Τα σχέδια της Ελλάδας για τις προκλήσεις της Άγκυρας – Η προσοχή στη Σύνοδο Κορυφής (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα