Τα 250 έφτασαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα

Τα 250 έφτασαν τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τη μεγαλύτερη συχνότητα του φαινομένου να παρατηρείται στη Ν. Ελλάδα.

Στην πλειοψηφία έχουμε να κάνουμε με άτομα ελληνικής υπηκοότητας κατά κύριο λόγο μικρά παιδιά Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 – 44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι

ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Δείτε επίσης: Έρευνα: Υγειονομική «βόμβα» η άρνηση εμβολιασμού και η κοινωνική ανισότητα

«Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» λέει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το φαινόμενο εμφανίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως επιδημία σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016 – 2017 έχουν καταγραφεί πάνω από 17.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη με τους θανάτους που οφείλονται σε αυτή να φτάνουν τους 43.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών, αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου» υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δείτε επίσης: ΠΟΕΔΗΝ: Τα νοσοκομεία δεν έχουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων ιλαράς

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας όσων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει από ιλαρά πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις.

Δείτε επίσης: Περιφέρεια Αττικής: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ιλαρά

Δείτε επίσης: Υπ. Υγείας: Δεν τίθεται θέμα επάρκειας εμβολίων για την Ιλαρά

Δείτε επίσης: Tο αντιεμβολιαστικό κίνημα «δείχνει» η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία για τα κρούσματα ιλαράς

Πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα