Συνέδριο παγίδων και «μπούμερανγκ» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δωδέκατο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Κωδικός; «Ανανέωση». Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για, απλώς, μιαν επιχείρηση πλήρους «Μητσοτακικοποίησης» του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μερικοί κάνουν λόγου για «προσκλητήριο εκλογικής νίκης», άλλοι πάλι για έναν σύντομο περίπατο στο Hall of fame της δημοσκοπικής ψευδαίσθησης.

Όπως και να έχει, το προσεχές Σαββατοκύριακο θα βρεθεί σε εξέλιξη το τελευταίο πριν τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Κι όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά τα εντός των τειχών ‘’γαλάζια’’

τεκταινόμενα, υποστηρίζουν πως κρύβει παγίδες, ακόμα και για αυτούς που τις στήνουν.

Η σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ, λένε οι καλά γνωρίζοντες, θα κατεβάσει μια «πλατφόρμα» προτάσεων που ναι, μεν, θα είναι εύηχες αλλά στην πραγματικότητα θα υποκρύπτουν μια βαθιά σύγκρουση της Μητσοτακικής – προεδρικής πτέρυγας με όλους, όσους θεωρεί εσωκομματικούς τους αντιπάλους. Κυκλοφορεί, έντονα, για παράδειγμα, η πληροφορία ότι η νυν ηγεσία της ΝΔ θα επιχειρήσει να θέσει όριο στη θητεία των νυν βουλευτών του κόμματος. Οι προεδρικοί κάνουν λόγο για «μήνυμα στους βαρώνους», άλλοι πάλι, για επιχείρηση «αποκαραμανλισμού», κάτι που ήδη δημιουργεί σύμφωνα με πληροφορίες, δυσάρεστη εσωκομματική ατμόσφαιρα, καθώς πρόεδρος του συνεδρίου θα είναι ο Βαγγέλης Μειμαράκης. Δύσκολο σταυρόλεξο… Και με απρόβλεπτους κραδασμούς μέχρι τη λύση του, αν, τελικά, υπάρξει λύση… Ήδη, πάντως, υπάρχει κινητικότητα.

Τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά» με παραλήπτες πολιτευτές και στελέχη, καραμανλικής πάντως προέλευσης οι οποίοι ανεξαρτήτως ηλικίας, ακούν ότι «η ηγεσία του κόμματος δεν τους υπολογίζει, ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων» . Σε κάποιους βάζουν θέμα ηλικίας, όπως στην περίπτωση του πρώην υπουργού, των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, κ. Μαρκογιαννάκη, ετέθη θέμα ηλικίας, σε άλλους δε που κάποιοι θέλουν να «χρυσώσουν το χάπι», προτείνονται … θέσεις υποψηφίων δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, ή περιφερειακών συμβούλων. Αυτό λένε οι πληροφορίες και επιμένουν ότι κάποιοι από τους αποδέκτες αυτών των μηνυμάτων φέρονται να είναι εξοργισμένοι με τον κ. Μητσοτάκη και την «αυλή του», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει, δε, ήδη σωρευμένη άρνηση στελεχών της κεντροδεξιάς που διεγράφησαν κάποια στιγμή από το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιστρέψουν στο κόμμα σε περίπτωση που προσκληθούν σε μια περίπτωση «πανστρατειάς» ενόψει εκλογών. Κάποιοι έγκυροι αναλυτές εξηγούν πως «κι ο Στέφανος Μάνος προσκλήθηκε και πήγε σε συνέδριο της ΝΔ αφού είχε πρώτα εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, που κι ο κ. Θεοδωρικάκος αποδέχεται πως οι ερχόμενες εκλογές, θα είναι ντέρμπι, η ηγεσία ενδέχεται να καταφύγει σε τέτοιου είδους διαβήματα, αλλά θα είναι μια κίνηση πολύ υψηλού πολιτικού ρίσκου». Οι πληροφορίες λένε πως για αυτόν ακριβώς τον λόγο, έχει δοθεί εντολή για … εκλεκτικούς αποκλεισμούς στις προσκλήσεις.

Ένα, ακόμη, θέμα που γεννά σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ είναι η κινητικότητα που αναπτύσσει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος , σύμφωνα με πληροφορίες προωθεί «δικούς του ανθρώπους», ιδεολογικά ξένους στις αρχές της ΝΔ, σε διάφορους εκλογικούς συνδυασμούς ανά τη χώρα, εξαγριώνοντας στην κυριολεξία βάση και παλαιά στελέχη της ΝΔ. Τόσο, που κάποιοι θέτουν το ερώτημα, αν αυτή η πορεία του κόμματος προς της εκλογές, αρχής γενομένης από το 12ο τακτικό συνέδριο, θα είναι τελικά μια πορεία παγίδων και «μπούμεραγκ» για τον κ. Μητσοτάκη.

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα