Συναίνεση Μέρκελ – Λαγκάρντ διαπιστώνει ο γερμανικός Τύπος – «Η γερμανική κυριαρχία στην ευρωζώνη αποτελεί παρελθόν»

«Δημόσια δεν το λέει κανείς ωστόσο επικρατεί συναίνεση ανάμεσα στην γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και στη γαλλίδα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Επίσης θα ήθελαν να μην πρέπει να ασχολούνται άλλο με την Αθήνα καθώς το Ταμείο έχει ακόμη 188 χώρες μέλη, οι περισσότερες εξ αυτών είναι φτωχότερες από την Ελλάδα», σχολιάζει σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σημειώνει παράλληλα ότι η Κριστίν

Λαγκάρντ δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις.

Η Handelsblatt από την πλευρά της αναφέρει ότι στόχος της συνάντησης Μέρκελ – Λαγκάρντ ήταν όπως και στο παρελθόν «να επιλύσουν την αναδυόμενη ελληνική κρίση πριν κλιμακωθεί».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, σε ορισμένους παράγοντες, οι οποίοι περιορίζουν την ικανότητα δράσης τόσο της Μέρκελ όσο και της Λαγκάρντ: «Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται υπό πίεση, διότι οι ειδικοί του Ταμείου έχουν αμφιβολίες για το πρόγραμμα βοήθειας. Ταυτόχρονα, η Λαγκάρντ δεν γνωρίζει ακόμη πως θα τοποθετηθούν οι ΗΠΑ -που έχουν τη μερίδα του λέοντος στο ΔΝΤ».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προξενεί επίσης ανησυχία και στο ΔΝΤ.

Από την άλλη πλευρά η Μέρκελ πιέζεται εν μέσω προεκλογικού αγώνα από την κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανικών κομμάτων.

Ελαφρύνσεις χρέους όπως τις ζητά το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει μόνο σε περιορισμένο βαθμό.

«Αναζητείται ένας συμβιβασμός που να μπορούν να πουλήσουν η Μέρκελ στο Βερολίνο και η Λαγκάρντ στη Ουάσιγκτον. Οι επόμενες συνομιλίες των δύο έχουν ήδη προγραμματιστεί», σημειώνει κλείνοντας η Handelsblatt.

«Η γερμανική κυριαρχία στην ευρωζώνη αποτελεί παρελθόν. Η καγκελάριος διστάζει να πάρει το ρίσκο σκληρών όρων λιτότητας για την Αθήνα – κυρίως λόγω της Γαλλίας», γράφει την ίδια ώρα σε σχόλιό της η Welt.

Keywords
Τυχαία Θέματα