Συναγερμός στο Θιβέτ – Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Δαλάι Λάμα

Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ και πρωτεργάτης της ανεξαρτησίας της χώρας Δαλάι Λάμα, εισήχθη εσπευσμένα το βράδυ της Τρίτης 9 Απριλίου σε νοσοκομείο του Νέου Δελχί με συμπτώματα πνευμονικής λοίμωξης, σύμφωνα με πληροφορίες από τον στενό του κύκλο.

«Σήμερα το πρωί η αγιότητά του αισθάνθηκε δυσφορία και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Νέο Δελχί για εξετάσεις», είπε ο προσωπικός γραμματέας του, Τενζίν Τάκλα. «Οι γιατροί διέγνωσαν πνευμονική λοίμωξη και (…) η κατάστασή του είναι σταθερή τώρα», πρόσθεσε, εξηγώντας

ότι θα παραμείνει για νοσηλεία για δύο-τρεις ημέρες.

Ο 83χρονος πλέον Δαλάι Λάμα, είχε φύγει από τη χώρα του το 1959 μετά την αποτυχημένη εξέγερση εναντίον της κινεζικής διοίκησης, βρίσκοντας καταφύγιο στην Ινδία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Νταραμσάλα.. Έκτοτε ζει εξόριστος, καταγγέλλοντας την κινεζική αυθαιρεσία στο Θιβέτ και καλεί σε αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας.

Στην Ινδία ζουν περισσότεροι από 100.000 Θιβετιανοί, ο οποίοι έχουν προσδέσει τις ζωές και τον αγώνα τους στη ζωή του Δαλάι Λάμα, ο θάνατος του οποίου θα είχε τεράστιες επιπτώσεις. Αρχικά θα ξεσπούσε μια διαμάχη για τη διαδοχή ανάμεσα στους εξόριστους και την Κίνα, καθώς οι κινέζοι θεωρούν τον τον Δαλάι Λάμα επικίνδυνο αυτονομιστή και υποστηρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να εγκρίνουν τον διάδοχό του, ενώ από την άλλη ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα, με δηλώσεις του πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα ότι είναι πιθανό, μετά το θάνατό του, να βρεθεί η ενσάρκωσή του κάπου στην Ινδία, ενώ αν αν η Κίνα ορίσει κάποιον διάδοχό του, προειδοποιήσει πως πιθανότατα αυτός δεν θα χαίρει σεβασμού.

(Με πληροφορίες από Reuters, timesofindia.indiatimes.com)

Keywords
Τυχαία Θέματα