Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Ξέσπασε φωτιά στον Νέο Βουτζά – Κάηκαν σπίτια

Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης (10/09) στον Νέο Βουτζά, σημαίνοντας νέο συναγερμό στην Πυροσβεστική, καθώς κάηκαν και σπίτια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά κατακαίει δασική έκταση πλησίον της Ιεράς Μονής Παντοκράτορα Νταού Πεντέλης.

Φέρεται να ξέσπασε λίγο πιο κάτω από το σημείο, από το οποίο πριν από δυο χρόνια ξεκίνησε η φονική φωτιά που έφτασε στη Μάτι, αλλά τώρα φυσούν βόρειοι άνεμοι.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 31 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα και δέκα οχήματα.

Από αέρος συνδράμουν τρία ελικόπτερα ενώ στη «μάχη» της κατάσβεσης ρίχτηκαν και υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

#Πυρκαγιά σε δασική έκταση πλησίον του Ιεράς Μονής Παντοκράτορα Νταού Πεντέλης. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 31 #πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 10 οχήματα και 3 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) September 10, 2020

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον δήμο Σαρωνικού – Μετρούν «πληγές» οι κάτοικοι

Την ίδια ώρα, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στον δήμο Σαρωνικού, που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (09/09), σύμφωνα με την Πυροσβεστική, με τους κατοίκους να μετρούν «πληγές». Κάηκαν σπίτια στην ευρύτερη περιοχή…

Υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία που αντιμετωπίζονται, όμως, άμεσα από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή και οι οποίες έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη όλη τη νύχτα κόντρα στις φλόγες, αλλά και τους δυνατούς ανέμους.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε δύο φορές ο αριθμός εκτάκτου ανάγκης 112. Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 185 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ δεν χρειάζεται πλέον να συνδράμουν εναέρια μέσα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Αστυνομία, αποκαταστάθηκε πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Λαυρίου και στις οδούς Λαυρίου, Αγίας Ειρήνης.

Μιλώντας στην «ΕΡΤ» εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Βαρθακογιάννης ανέφερε ότι όλες οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση και ότι είναι σε γενική επιφυλακή όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο συνολικός αριθμός των δασικών πυρκαγιών το τελευταίο 24ωρο είναι 71 και σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την Επικράτεια.

Δήμαρχος Σαρωνικού: Υπήρχε μια κόλαση εδώ την Τετάρτη

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις καταστροφές στην περιοχή από τη φωτιά.

Όπως σημείωσε ο κ. Φιλίππου η καταστροφή είναι μεγάλη και ξεκινά από την Φέριζα, όπου ξέσπασε το πύρινο μέτωπο και φτάνει έως την Ανάβυσσο. «Δεν έχουμε ακριβή αριθμό που έχουν καταστραφεί μέχρι τώρα. Έχουν καταστραφεί και ποιμνιοστάσια, ευτυχώς είχαν προλάβει να πάρουν τα ζώα τους οι άνθρωποι» πρόσθεσε.

Η έκταση που κάηκε ήταν αγροτολιβαδική, ενώ όπως σημείωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους κατοίκους ήταν ο πυκνός καπνός από τη φωτιά. «Υπήρχε ένας πανικός χθες εδώ, γιατί υπήρχε μια κόλαση εδώ πέρα. Ή ήταν έντονος ο άνεμος που έπνεε χθες» συμπλήρωσε ο κ. Φιλίππου, τονίζοντας ότι αναζωπυρώσεις στην περιοχή υπάρχουν ακόμα.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε και ένας από τους κατοίκους της περιοχής, του οποίου το σπίτι κάηκε τα ξημερώματα, από τις αναζωπυρώσεις. «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάηκε το σπίτι» σημείωσε.

Φωτιά και στην Καμάριζα προς Λαύριο την Τετάρτη

Ακόμα μια φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τετάρτης (09/09) στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στον δήμο Λαυρεωτικής. Η φωτιά έκαψε δασική έκταση κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο υπήρχε πυκνή βλάστηση και έπνεαν δυνατοί άνεμοι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο επιχειρούν 21 οχήματα, 52 πυροσβέστες, υδροφόρες του δήμου και εθελοντές και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Ευτυχώς η φωτιά βρέθηκε μακριά από κατοικημένες περιοχές.

#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου του δήμου Λαυρεωτικής Αττικής. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 52 #πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 21 οχήματα. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) September 9, 2020

Πυροσβεστική: Εκδηλώθηκαν 71 μέτωπα πυρκαγιών σε μία ημέρα

Όχι ένα ούτε δύο αλλά 71 μέτωπα δασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα καλέστηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, με τους ισχυρούς ανέμους να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης σε πολλές των περιπτώσεων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, μίλησε στο «OPEN TV» για την πολύ δύσκολη ημέρα που προηγήθηκε, σημειώνοντας πως τα σοβαρότερα μέτωπα ήταν το πρωί της Τετάρτης (09/09) στη Νέα Μάκρη, έπειτα στη Σαρωνίδα αλλά και στην περιοχή Κολοκυθά – Αμαλιάδας στην Ηλεία (είναι σε ύφεση).

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βαθρακογιάννης, όλες οι παραπάνω πυρκαγιές είναι πλέον σε ύφεση, χωρίς να έχουν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο παραμένουν για ασφάλεια στον χώρο των πυρκαγιών πυροσβεστικές δυνάμεις. Παράλληλα, σημείωσε πως το βράδυ της ίδιας ημέρας, περίπου στις 23:00, εκδηλώθηκε φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος στο Λαύριο, όπου υπήρξε και πάλι άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

«Καμπανάκι» σε τέσσερις περιφέρειες για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και την Πέμπτη

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός και για αύριο, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, σε τέσσερις περιφέρειες, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε κατηγορία κινδύνου 4 βρίσκονται οι εξής περιφέρειες: Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας) και Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Πολύ υψηλός 4⃣ κίνδυνος πυρκαγιάς για 10/09 σε:

Αττική (& Κύθηρα)
Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα
Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία
Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία

https://t.co/rahvhHpT8k

Χρήσιμες οδηγίες αυτοπροστασίας https://t.co/L3YYsxLxUg pic.twitter.com/ktPeCRJyk1

Civil Protection GR (@GSCP_GR) September 9, 2020

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάςτης @GSCP_GR για αύριο 10/09:
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς 4⃣ σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Κύθηρα, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Λέσβο, Χίο, Σάμο & Ικαρία
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς 3⃣ σε αρκετές περιοχές της χώρας pic.twitter.com/mer3IiAF81

Civil Protection GR (@GSCP_GR) September 9, 2020

Παράλληλα, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mega)

Φωτογραφία: irafina.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα