Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Τουρκίας: Νόμιμες οι ενέργειές μας στη Μεσόγειο – Δεν υποχωρούμε

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, ενώ υποστηρίζει ότι «κάποιοι παίκτες συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά τους ενάντια στην Τουρκία».

To Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της γειτονικής χώρας ασχολήθηκε με την κατάσταση στη Λιβύη (όπου οι δυνάμεις του Χάφταρ ανακατέλαβαν περιοχή νοτιοανατολικά της Τρίπολης), αλλά οι ανακοινώσεις αφορούν γενικότερα την κατάσταση στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα

με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου κράτησε 3,5 ώρες, «έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παικτών που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε ότι θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα».

Προστίθεται ότι «τονίστηκε πως η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για ειρήνη και ευημερία, διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητά της».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η διεθνής κοινότητα καλείται να επιδείξει μια ηθική στάση απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις που στοχεύουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και τη βούληση του λιβυικού λαού».

Türkiye’nin ilk yerli sondaj gemisi “Fatih”, Karadeniz’de sondaj faaliyetleri gerçekleştirmek üzere İstanbul’un fethinin 567. yıl dönümü olan 29 Mayıs’ta sefere çıktı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Sahil Güvenlik botundan sondaj gemisini uğurladı. pic.twitter.com/vOSaZiW5jj

— AK Parti (@Akparti) May 29, 2020

Νέο μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία: Σταματήστε τις έρευνες στα χωρικά ύδατα Κύπρου και Ελλάδας

Νωρίτερα thn Tr;ith (02/06), για ακόμα μία φορά η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των Υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου. «Αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είχε δηλώσει τότε ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

The EU’s top diplomat Josep Borrell has called on the Turkish government to repeal measures “inhibiting the functioning of local democracy” following Ankara’s move to detain and replace mayors of five more municipalities in Kurdish-majority areas. #Turkeyhttps://t.co/pWG23BHFOT

— Duvar English (@DuvarEnglish) May 18, 2020

Όπως τόνισε «και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία». Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Συμβουλίου είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας.

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Josep Borrell, the EU’s foreign policy chief, urges #Turkey to respect the sovereignty of #Greece and #Cyprus.
https://t.co/phUrG4Gice

— Kathimerini English Edition (@ekathimerini) June 2, 2020

Πέτσας: Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Σε νομικό επίπεδο οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται στη ρητή και κατηγορηματική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια. Είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκο-λυβικού Συμφώνου της κυβέρνησης Σάρατζ και της κυβέρνησης της Άγκυρας. Εμείς έχουμε καταδικάσει αυτό το παράνομο Σύμφωνο, αυτό το μνημόνιο, και το έχουμε καταγγείλει σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα, στα Ηνωμένα Έθνη, παντού», τόνισε την Τρίτη (02/06) ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον «Real fm», σημείωσε πως σε πολιτικό επίπεδο, η Ελλάδα κινείται πάντα σε ένα τρίπτυχο. «Το τρίπτυχο ότι έχουμε το διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε», ξεκαθάρισε.

«Παρακολουθούμε με προσοχή αυτές τις ενέργειες και είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε μια άλλη βεντάλια ενεργειών, όπως έχουμε προαναγγείλει από χθες. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των νησιών μας στην υφαλοκρηπίδα» είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις, είναι πάντα ενωμένη.

Διάβημα Αθήνας προς Άγκυρα – Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε ο τούρκος πρέσβης

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (01/06) το ελληνικό ΥΠΕΞ επέδωσε διάβημα προς τον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.  Με την Άγκυρα να απαντάει: «Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι γεωτρήσεις, συνεχίζουμε κανονικά».

Σημειώνεται ότι για «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου και μία ακόμη ενέργεια που αποπειράται να σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» έκανε λόγο νωρίτερα την ίδια ημέρα, με δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα», ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του έλληνας ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει και αυτή την πρόκληση.

Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάστηκε από την Τουρκία για έρευνες κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη, δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, του οποίου τα σημεία δεν περιλαμβάνονται. Και έχει τη σημασία του αυτό, διότι, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες , πως η χώρα του θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στην τουρκολυβική συμφωνία.

(πληροφορίες από cyprustimes, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα