Συγκλονίζει φωτογράφος του AFP για τo Μάτι: Έβλεπα καμένα σώματα – Ήταν χειρότερα από εμπόλεμη ζώνη

Το μέγεθος της τραγωδίας που βίωσαν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττική όταν ξέσπασαν οι φονικές πυρκαγιές της 23η Ιουλίου περιγράφει ο έλληνας φωτογράφος του AFP Αγγελος Τζωρτζίνης, o οποίος ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στην πύρινη κόλαση.

Ο φωτογράφος, σημειώνει ότι είναι εξοικειωμένος με τον θάνατο και την οδύνη, καθώς έχει καλύψει πολέμους και τη μεταναστευτική κρίση. «Όμως, η φονική πυρκαγιά έγινε η πιο τραυματική αποστολή της καριέρας μου», αναφέρει συγκλονισμένος.

«Είδα έναν εικονολήπτη. Εκμεταλλεύτηκα το φως

από την κάμερά του για να τραβήξω μερικές φωτογραφίες, πολύ γρήγορα. Στην αρχή, δεν είχα συνειδητοποιήσει πλήρως τι είχα φωτογραφήσει. Τότε, είδα τα απανθρακωμένα σώματα κάτω από ένα αυτοκίνητο. Δύο, μπλεγμένα. Η αστυνομία είπε αργότερα ότι υπήρχε και ένα παιδί εκεί. Δεν το είδα. Από ένα άλλο ανθρώπινο σώμα είχαν απομείνει μόνο οστά και λίγη σάρκα. Η μυρωδιά της καμμένης σάρκας ήταν αφόρητη. Υπήρχαν κι άλλοι απανθρακωμένοι άνθρωποι στα αυτοκίνητα, αλλά το συνειδητοποίησα αργότερα, όταν έστελνα τις φωτογραφίες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Η φωτιά ήταν τόσο δυνατή, έλιωνε τα πάντα στο πέρασμά της. Λιωμένο μέταλλο από τα αυτοκίνητα έρρεε στους δρόμους. Οι σόλες των παπουτσιών μου έλιωναν επίσης. Ακουγα δυνατούς κρότους, από τις εκρήξεις των μπαταριών αυτοκινήτων. Πυλώνες της ΔΕΗ είχαν πέσει. Έπρεπε να συρθώ κάτω από έναν για να φτάσω σε ένα μικρό λιμανάκι που είχαν βρει καταφύγιο κάποιοι άνθρωποι, ακούγοντας τα κλάματά τους. Είχα μόνο τον φακό του τηλεφώνου μου για να βλέπω. Ήταν σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας», περιγράφει συγκλονισμένος ο φωτογράφος.

Όπως περιγράφει ο ίδιος μπροστά στις σκηνές τρόμου που βρέθηκε στην ακτή, όπου ήταν εγκλωβισμένοι οι άνθρωποι και περίμεναν να σωθούν από την ακτοφυλακή, δούλευε σαν ρομπότ, χωρίς να σκέφτεται: «Ήταν σοκαριστικό. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι είχα σταματήσει να βγάζω φωτογραφίες και απλά παρακολουθούσα τη σκηνή να εκτυλίσσεται. Ήμουν μόνος, υπό πίεση και απόλυτα μπερδεμένος με τα όσα γίνονταν».

«Αυτή η φωτιά είναι το χειρότερο πράγμα που έχω δει ποτέ στη δουλειά μου. Ποτέ δεν έχω δει τέτοια καταστροφή. Εχω πάει σε εμπόλεμες ζώνες, έχω δει ανθρώπους να σκοτώνονται σε βομβαρδισμούς. Εχω δει τρομερά πράγματα καλύπτοντας την μεταναστευτική κρίση. Αλλά να δω ένα ολόκληρο οικισμό να εξαφανίζεται, τον 21ο αιώνα, στην ίδια τη χώρα μου, αυτό το κάνει ακόμη πιο οδυνηρό. Οι λέξεις δεν αρκούν για να περιγράψω τι είδα», λέει στη συνέχεια.

«Είναι μέρος της δουλειάς μου να φωτογραφίζω νεκρούς. Αλλά προσπαθώ να το κάνω με σεβασμό», αναφέρει. «Είναι μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ηθική, το σεβασμό στους νεκρούς και την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Είναι σημαντικό να έχει μια ιδέα ο κόσμος για το τι συνέβη», καταλήγει

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συγκλονίζει, AFP, Μάτι, Έβλεπα, – Ήταν,sygklonizei, AFP, mati, evlepa, – itan