Στουρνάρας: Θα εισηγηθούμε πλήρη απάλειψη των capital controls (video)

Ο κεντρικός τραπεζίτης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησηςΣτη σύσκεψη συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Την πλήρη απάλειψη των capital controls, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην κυβέρνηση.

Αυτό τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας,

αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα, συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε έμφαση στις θετικές προσδοκίες των διεθνών αγορών για την ελληνική οικονομία με τη νέα διακυβέρνηση, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στη σημαντική βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και στην ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών για χρεόγραφα που εκδόθηκαν από συστημικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς (ομόλογο 400 εκατ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα (ομόλογο 400 εκατ. ευρώ) με χαμηλό επιτόκιο.

Σε δήλωσή του ο κ. Στουρνάρας είπε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου μετά από 3,5 χρόνια. Όπως ανέφερε για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όλα τα «όπλα» είναι στο τραπέζι προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για να κάνει μεταρρυθμισεις.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 2,9% έναντι στόχου 3,5%, δήλωσε όμως πως δεν ανησυχεί καθώς ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση της ανάπτυξης. Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια είπε πως και οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί μπορούν να υλοποιηθούν.

«Μιλήσαμε για το τραπεζικό σύστημα και τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική οικονομία γενικά», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Συμφωνήσαμε ότι το τραπεζικό σύστημα πηγαίνει καλά και χρειαζόμαστε συστημικές λύσεις και όλα τα όπλα που υπάρχουν στο τραπέζι. Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει όλες τις εφικτές λύσεις να εφαρμοστούν», τόνισε ακόμα.

ΕΚΤ: Στο 14,88% ο βασικός δείκτης κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο του 2019 – Στο 41,41% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ο βασικός δείκτης κεφαλαίων ( Common Equity Tier 1, CET1) των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε ελαφρά υψηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο των τραπεζών της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Supervisory Banking Statistics). Συγκεκριμένα, ανήλθε στο 14,88% έναντι 14,34% του μέσου όρου 114 σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ο οποίος παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 (14,39%). Τον χαμηλότερο δείκτη CET1 είχαν οι ισπανικές τράπεζες (11,77%), ακολουθούμενες από τις πορτογαλικές και τις ιταλικές τράπεζες, ενώ τον υψηλότερο δείκτη είχαν οι τράπεζες της Εσθονίας (27,69%).

Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) των τραπεζών της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο φέτος στο 3,67% (από 3,81% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, όταν άρχισε η δημοσίευση των σχετικών στοιχείων. Οι ελληνικές τράπεζες είχαν τον υψηλότερο δείκτη ΜΕΔ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 41,41%, ενώ ακολουθούσαν οι κυπριακές (20,31%) και οι πορτογαλικές τράπεζες (11,50%). Ο δείκτης ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio, LCR) των σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 149,71% από 145,78% στο τελευταίο τρίμηνο του 2018. Τον χαμηλότερο δείκτη ρευστότητας είχαν οι ελληνικές τράπεζες (74,07%) και τον υψηλότερο οι σλοβενικές (387,21%).

Τα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν σε 116,87 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ για το σύνολο των σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης ανήλθαν σε 21,748 δισ. ευρώ. Ο λόγος των καθαρών κερδών προς το μετοχικό κεφάλαιο και το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών (ROE και ROA) διαμορφώθηκε στο 1,76% και 0,19% έναντι 5,76% και 0,38%, αντίστοιχα, του μέσου όρου των τραπεζών της Ευρωζώνης. Το συνολικό ενεργητικό των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων ανήλθε στα 241,21 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο των τραπεζών της Ευρωζώνης στα 22,695 τρισ. ευρώ.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα