Κορονοϊός: «Stop» από Μητσοτάκη στην επιστροφή οπαδών στα γήπεδα – Χωρίς κόσμο το Ολυμπιακός – Μαρσέιγ

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακαλείται η απόφαση για την παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί και στην Ελλάδα, έκρινε ότι η διεξαγωγή αγώνων έστω και με λίγους φιλάθλους, τη στιγμή που απαιτείται η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους πολίτες.

Η

απόφαση που είχε παρθεί αρχικά προέβλεπε ότι η παρουσία του κόσμου, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, θα ξεκινούσε από το αυριανό ματς του Ολυμπιακού με τη Μαρσέιγ για το Champios League και θα συνεχιζόταν τόσο στις αναμετρήσεις του Europa League, όσο και στη Super League 1 (πιλοτικά).

Τι αποφασίστηκε τη Δευτέρα (19/10) και το πήρε πίσω ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υγειονομική επιτροπή του υπουργείου Υγείας ενέκρινε τη Δευτέρα (19/10) την επιστροφή των φιλάθλων στις κερκίδες… Αν και υπήρχαν διαφωνίες ανάμεσα στους λοιμωξιολόγους. Στη συνέχεια συμφώνησε με αυτή και η Πολιτεία, αλλά απ’ ότι φαίνεται χωρίς να είναι ενήμερος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απόφαση θα είχε, μάλιστα, άμεση ισχύ, καθώς η αρχή θα γινόταν στα ευρωπαϊκά παιχνιδιού του Ολυμπιακού με τη Μαρσέιγ και του ΠΑΟΚ με την Ομόνοια με την έκδοση εισιτηρίων για το 10% ανά θύρα. Συγκεκριμένα ο αγώνας Ολυμπιακός – Μαρσέιγ την Τετάρτη (21/10) στο Φάληρο θα γινόταν παρουσία 3.200 οπαδών και το ΠΑΟΚ – Ομόνοια στην Τούμπα την Πέμπτη (22/10) με 2.900 φιλάθλους.

Όσον αφορά στη Super League 1, η επιστροφή του κόσμου θα γινόταν πιλοτικά, αρχικά με δύο αναμετρήσεις την προσεχή αγωνιστική (6η). Πρόκειται για τους αγώνες Αστέρας Τρίπολης – ΟΦΗ (25/10) και Ατρόμητος – Παναιτωλικός (26/10), επίσης στο 10% της χωρητικότητας ανά θύρα, ενώ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από την 7η αγωνιστική θα επιτρεπόταν η παρουσία φιλάθλων σε όλους τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η ανώτατη προσέλευση θα έφτανε μέχρι τους 3.500 θεατές και αφορά το ΟΑΚΑ, το μεγαλύτερο στάδιο στη χώρα που είναι χωρητικότητας 67.000 θεατών. Σε πρώτη φάση, οι υγειονομικές αρχές ήθελαν να διαπιστώσουν πώς θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο πλάνο για να διαπιστωθεί στην πράξη αν είναι εφικτό εν μέσω πανδημίας να ανοίξουν τα γήπεδα με ασφάλεια. Επίσης, όλα τα εισιτήρια θα διατίθονταν ηλεκτρονικά με ταυτοποίηση, ενώ φυσικά θα έπρεπε οι φίλαθλοι να κρατήσουν οι απαραίτητες αποστάσεις στα γήπεδα. Παράλληλα, προβλέπονταν αυστηρές ποινές σε περίπτωση παραβάσεων και μη τήρησης των μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη (14/10), έγινε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνέχεια της διαβούλευσης των τελευταίων εβδομάδων για το ενδεχόμενο της σταδιακής επιστροφής των φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, υπό τους υφυπουργούς Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Συμμετείχαν από τη Super League 1, ο πρόεδρος Λεωνίδας Μπουτσικάρης, ο διευθυντής διοργάνωσης πρωταθλημάτων, Θοδωρής Λάιος, αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού (Κάτια Κοξένογλου, Κώστας Καραπαπάς, Ηλίας Πουρσανίδης, Σωτήρης Μάρκου) και εκπρόσωποι των εταιριών διάθεσης εισιτηρίων, TicketMaster και Viva.

Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος κατέθεσε πλήρη φάκελο με εμπεριστατωμένη πρόταση για την επιστροφή ποσοστού επί των φιλάθλων στις εξέδρες. «Ετοιμάζουμε πρόταση με επικαιροποιημένο σχέδιο για το άνοιγμα των γηπέδων», είχε πει τη Δευτέρα (12/10), ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Σημειώνεται ότι η UEFA, όπως αποφάσισε, μετά και τον τελικό του Super Cup Ευρώπης, επιτρέπει να έχουν κόσμο τα γήπεδα σε ποσοστό 30% της χωρητικότητάς τους, πάντα με βάση και το τι μέτρα ακολουθεί κάθε χώρα. Το ίδιο γίνεται σε πολλά πρωταθλήματα, αλλά και σε ορισμένα ματς της Euroleague.

Keywords
Τυχαία Θέματα