Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα: Ποια σχολεία κλείνουν – Τι γίνεται με πλοία και τρένα

Διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχέςΠροβλήματα και καθυστερήσεις στα δρομολόγια πλοίων αλλά και του προαστιακού έχει προκαλέσει η κακοκαιρίαΠολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα σχηματισμού του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά» αργά το βράδυ της ΠέμπτηςΚλειστά πολλά σχολεία της χώρας την ΠαρασκευήΑναχωρούν τα πλοία από τον Πειραιά
μετά την εξασθένιση των ανέμων«Έσπασαν» τα τηλέφωνα στην ΠυροσβεστικήΑναλυτική πρόγνωση

Την επέλασή της στην ελλαδική επικράτεια συνεχίζει με αμείωτη ένταση η κακοκαιρία με τις αρχές να έχουν τεθεί σε συναγερμό ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών.

Αρκετά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο αλλά και στις συγκοινωνίες καθώς καθυστερήσεις σημειώνονται στα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου σε όλο το δίκτυο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο γίνονται με χαμηλές ταχύτητες, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα να έχουμε καθυστερήσεις.

Πολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα σχηματισμού του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά» αργά το βράδυ της Πέμπτης στο νότιο Ιόνιο, με βάση τα σημερινά στοιχεία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Η κίνηση του «Ζορμπά», σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης, το πρωινό του Σαββάτου. Στη συνέχεια, ο κυκλώνας, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Διακοπές ρεύματος

Διακοπές ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας σημειώνονται κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, από πτώσεις δέντρων σε καλώδια ηλεκτροδότησης εξαιτίας των δυνατών ανέμων που επικρατούν.

Νωρίτερα σημειώθηκε βλάβη και στην Παλλήνη που επηρέασε τμήματα περιοχών των βορείων προαστίων, η οποία όμως σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ έχει αποκατασταθεί. Στις περιοχές που έχουν παρουσιαστεί προβλήματα περιλαμβάνονται ο Άγιος Στέφανος, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποκατάσταση των βλαβών.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, τα σχολεία στην Αττική, μετά από απόφαση της Περιφέρειας.

Ακόμα, δε θα λειτουργήσουν αύριο στους δήμους Αθηναίων και Πειραιώς οι δημοτικοί παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ακόμα, κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή, για προληπτικούς λόγους, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Τέλος, κλειστές θα παραμείνουν την Παρασκευή όλες οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δηλαδή σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία.

Ακόμα, κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) εξαιτίας της πρόβλεψης για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η απόφαση ελήφθη από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Αναχωρούν πλοία από τον Πειραιά

Αναχώρησαν σταδιακά από τις 6 το απόγευμα τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά, μετά τη μικρή εξασθένιση των ανέμων στα πελάγη.

Όμως, σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό από το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ από τη Ραφήνα απόψε δεν υπάρχουν προγραμματισμένα δρομολόγια.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, κανονικά θα διεξαχθούν στις 9 το βράδυ τα δρομολόγια των πλοίων για την Κρήτη, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των ανέμων από τη νύχτα στο Αιγαίο. Σε πολλές θαλάσσιες περιοχές οι άνεμοι εξακολουθούν να φθάνουν κατά τόπους και τα 10 μποφόρ. Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό, ενώ ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.

Κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος. Στη γραμμή Βόλος-Σποράδες θα εκτελεστεί το δρομολόγιο των 7:45 με τον “Πρωτέα”. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Καβάλας Λιμένας Θάσου. Στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά τα δρομολόγια γίνονται μόνο κατά την κρίση των πλοιάρχων.

«Έσπασαν» τα τηλέφωνα στην Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 580 κλήσεις, από το πρωί της Τετάρτης έως το βράδυ της Πέμπτης, από όλες σχεδόν τις περιοχές της Αττικής, για πτώσεις δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν.

Αναλυτική πρόγνωση

– Την Παρασκευή βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και το πρωί τοπικά 10 μποφόρ. Βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο Ιόνιο 6-7 και στο Αιγαίο με 5-6 μποφόρ.

– Το Σάββατο σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν με κύρια χαρακτηριστικά: Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα Τη σταδιακή επικράτηση νότιων ανέμων οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ.

– Την Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια χώρα. Νότιοι άνεμο πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα νότια πελάγη.

Η πρόγνωση για την Παρασκευή

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ μεμονωμένες καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 09 έως 23 βαθμούς Κέλσιου. στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στέρεα, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο νότιο ιόνιο και την Πελοπόννησο οπού κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 και στο νότιο ιόνιο 9 και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς Κέλσιου. στην ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στην ανατολική στέρεα και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα νοτιά 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στην Κρήτη και βαθμιαία στις Κυκλάδες.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως έως 22 βαθμούς Κέλσιου. στη νοτιά Κρήτη η μέγιστη 2 με Ξ βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. στα νοτιά νότιοι νοτιοανατολικοι 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 26 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς Κέλσιου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 23 βαθμούς Κέλσιου.

Keywords
σχολεια, ελεος, γινεται, πλοια, τρενα, χωρα, διακοπες ρευματος, πειραιας, συγκοινωνιες, τραινοσε, meteo.gr, αθηνα, εαα, κρητη, δεδδηε, ισχύ, ΕΜΥ, αιγαιο, κινηση στους δρομους, δρομολογια πλοιων, προγνωστικα στοιχηματος, ΟΣΕ, κλειστα σχολεια, θεσσαλονικη, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, www.meteo.gr, meteo, καιρος, ηλεια, δεδδηε, αστεροσκοπειο, δωδεκανησα, ευβοια, ζακυνθος, ηπειρος, ιονιο, κηφισια, κυκλαδες, κυλληνη, νησια, πειραιως, πυροσβεστικη, τραινοσε, αιδηψος, αιτωλοακαρνανια, αρκαδια, αρκιτσα, αττικη, βορεια, βορεια προαστια, βραδυ, γινονται, δρομολογια, δικτυο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, υπηρεσια, κελσιου, κινηση, κυρια, λακωνια, μακεδονια, μεσσηνια, μεχρι το πρωι, νυχτα, νοτια κρητη, παλληνη, προβληματα, πρωινο, πρωι, ραφηνα, ριο, σαββατο, συνεχεια, στυρα, τμημα, ισχύ, χαλανδρι, ωρες, μποφορ, δημοτικα, εθνικο, ηπειρο, κυριακη
Τυχαία Θέματα