Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

«Διαφωνίες παραμένουν σε ουσιαστικά θέματα και κάθε ένας από μας θα πρέπει να αποδεχθεί επώδυνους συμβιβασμούς», δήλωσε η Μέρκελ«Πιστεύω ότι σήμερα είναι η ημέρα που θα αποφασισθεί» εάν τα δύο στρατόπεδα μπορούν να συμφωνήσουν, τόνισε ο ΣουλτςΑνοιχτά παραμένουν θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο τομέα της υγείας και η αγορά εργασίαςΣε περίπτωση επιτυχίας των διαπραγματεύσεων, η τέταρτη θητεία της Μέρκελ προαναγγέλλεται περιπεπλεγμένη. Ήδη ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται
ειρωνικά στον «συνασπισμό των χαμένων»Ελλείψει συμφωνίας, η Μέρκελ θα πρέπει να αποδεχθεί στον σχηματισμό μίας ασταθούς κυβέρνησης μειοψηφίας ή την διεξαγωγή νέων εκλογών, με κίνδυνο να δοθεί έδαφος για την αύξηση της εκλογικής δύναμης της γερμανικής ακροδεξιάς

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, είναι έτοιμη για «επώδυνους συμβιβασμούς» προκειμένου να αποσπάσει μία συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες, σήμερα, τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο.

«Διαφωνίες παραμένουν σε ουσιαστικά θέματα και κάθε ένας από μας θα πρέπει να αποδεχθεί επώδυνους συμβιβασμούς», δήλωσε η συντηρητική καγκελάριος. «Είμαι έτοιμη γι’ αυτό, εάν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι τελικά τα πλεονεκτήματα θα βρίσκονται επάνω από τα μειονεκτήματα», είπε τονίζοντας ότι πρόκειται για «το ύψιστο συμφέρον της χώρας».

Δείτε επίσης: Μέρκελ: Να κάνουν όλοι επώδυνους συμβιβασμούς για το καλό της Γερμανίας

Έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες, οι ηγέτες των χριστιανικών ενώσεων και των σοσιαλδημοκρατών έχουν θέσει τη σημερινή ημέρα ως τελικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας για τη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

«Πιστεύω ότι σήμερα είναι η ημέρα που θα αποφασισθεί» εάν τα δύο στρατόπεδα μπορούν να συμφωνήσουν, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς.

Δείτε επίσης: «Ημέρα των αποφάσεων η σημερινή», τόνισε ο Σουλτς

Σύμφωνα με την σύμβουλο της καγκελαρίου, Τζούλια Κλέκνερ, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν μέχρι αργά τη νύχτα.

Θέματα εσωτερικής πολιτικής παραμένουν ανοικτά

Χθες ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμφωνία ως προς σειρά θεμάτων, αρχής γενομένης από την Ευρώπη, όπου τα δύο στρατόπεδα είναι έτοιμα να υποστηρίξουν επί της αρχής τις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης. Ο Μάρτιν Σουλτς μάλιστα μίλησε για το τέλος της πολιτικής λιτότητας στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο τομέα της υγείας και η αγορά εργασίας.

Οι σοσιαλδημοκράτες ζητούν περιορισμό των ανισοτήτων ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά ταμεία υγειονομικής ασφάλισης και μείωση των συμβάσεων απασχόλησης περιορισμένου χρόνου. Ως προς τα δύο αυτά θέματα, οι συντηρητικοί παραμένουν αμετακίνητοι.

Δείτε επίσης: SPD και CDU αισιοδοξούν για επίτευξη συμφωνίας εντός της ημέρας

Οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν επίσης για το ύψος των αμυντικών δαπανών, τη στιγμή που η Γερμανία ως μέλος του ΝΑΤΟ τελεί υπό την πίεση των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ για την αύξηση της συνεισφοράς του Βερολίνου στη συμμαχία. «Η Γερμανία πρέπει να μπορεί να δείξει ότι είναι άξια εμπιστοσύνης σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε η Μέρκελ.

Από την πλευρά τους οι σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να επιτύχουν ορατές υποχωρήσεις του συντηρητικού στρατοπέδου, αρκετά εμφανείς προς τη βάση του SPD που θα κληθεί να εγκρίνει τελικά τη συμφωνία, αφού τα 440.000 μέλη του κόμματος θα έχουν τον τελευταίο λόγο σε εσωτερική ψηφοφορία που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του Μαρτίου.

«Συνασπισμός των χαμένων»

Ελλείψει συμφωνίας, η Μέρκελ θα πρέπει να αποδεχθεί στον σχηματισμό μίας ασταθούς κυβέρνησης μειοψηφίας ή την διεξαγωγή νέων εκλογών, με κίνδυνο να δοθεί έδαφος για την αύξηση της εκλογικής δύναμης της γερμανικής ακροδεξιάς.

Σε περίπτωση επιτυχίας των διαπραγματεύσεων και τη συγκρότηση του μείζονος συνασπισμού, η τέταρτη θητεία της Μέρκελ προαναγγέλλεται περιπεπλεγμένη. Ήδη ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται ειρωνικά στον «συνασπισμό των χαμένων».

Οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στην πλέον ευάλωτη κατάσταση. Αφού κατέγραψαν κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου το χειρότερο μεταπολεμικό τους σκορ (20%), το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας συνεχίζει την καθοδική του πορεία στις δημοσκοπήσεις. Πιστώνεται με το 17% (INSA), ενώ η ακροδεξιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 15%.

Οι συντηρητικοί βρίσκονται επίσης σε υποχώρηση, με 30,5%. Οι CDU και CSU δεν εκπροσωπούν πλέον την πλειοψηφία των Γερμανών, γεγονός πρωτόγνωρο στις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία. Και αυτό, πριν ακόμη αρχίσουν να κυβερνούν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα