Στη Θεσσαλονίκη ξετυλίγεται η ιστορία των γαλλικών αρωμάτων (video)

Πτυχές της ιστορίας του γαλλικού αρώματος και πρωτοπόροι δημιουργοί του που οδήγησαν την αρωματοποιία στο επίπεδο της τέχνης, αναδεικνύονται στην έκθεση «Fragrances», που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου «Nouvelle Amicale».

Ιστορίες όπως αυτή της Αικατερίνης των Μεδίκων, που έγινε βασίλισσα της Γαλλίας το 1547 και είχε μαζί της, τον προσωπικό αρωματοποιό της,

Renato Bianco, ο οποίος έθεσε τη βάση της σύγχρονης αρωματοποιίας.

Ενώ το 1720 ο Fargeon Elder, ο αρωματοποιός του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΕ΄ και της γνωστής στην Ευρώπη «αρωματισμένης αυλής», λόγω της υπερβολικής χρήσης αρωμάτων, ίδρυσε τον γαλλικό οίκο αρωματοποιίας «Oriza L. Legrand».

Κεντρικό τμήμα της έκθεσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Allatini – Dassault, αποτελούν η μοναδική συλλογή της συλλέκτριας αρωμάτων, δικηγόρου και μέλους του Συλλόγου, Ζωής Κουμπή, αλλά και ιδιαίτερες επιλογές που προσφέρουν φίλες του Συλλόγου.

«Είχα ανέκαθεν πάθος με τα αρώματα, με μυρωδιές που μας ταξιδεύουν και είναι ένα στοιχείο της προσωπικότητάς μας. Σε αυτή την έκθεση παντρεύουμε το παρόν με το παρελθόν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια της έκθεσης και συλλέκτρια αρωμάτων, Ζωή Κουμπή.

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα