Στη δίνη της κακοκαιρίας η χώρα – Βυθίστηκαν σκάφη, αεροσκάφος άλλαξε πορεία, κλειστά έμειναν τα σχολεία (εικόνες)

Μετ’ εμποδίων οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίεςΔιακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχέςΠλήττει το νότιο Αιγαίο ο μεσογειακός κυκλώναςΣε ετοιμότητα οι κρατικές υπηρεσίες της χώρας

Με βροχές και καταιγίδες – κατά τόπους ισχυρές – στη νότια Ελλάδα, αλλά και ισχυρούς ανέμους εντάσεως έως και 10 μποφόρ στα νότια πελάγη συνεχίζεται η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα από την Τρίτη.

Ειδικότερα, στη δίνη της κακοκαιρίας αναμένεται να βρεθούν σήμερα το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος,

η Κρήτη και βαθμιαία οι Κυκλάδες, η ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και η Εύβοια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, επισημάνθηκε η πλήρης ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Προηγήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

Μετ’ εμποδίων οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φτάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ παρατηρούνται και σήμερα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, μικρότερης ωστόσο έκτασης.

Τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά, μετά την άρση του απαγορευτικού του απόπλου, ενώ ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας. Το πρωινό δρομολόγιο για τα νησιά του Αργοσαρωνικού ωστόσο δεν θα πραγματοποιηθεί.

Κλειστή θα παραμείνει η γραμμή Ρίο – Αντίρριο, ενώ κανονικά διεξήχθη το πρωινό δρομολόγιο Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα. Κλειστές είναι οι γραμμές Αρκίτσα – Αιδηψός, Καβάλα – Πρίνος.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Καβάλα – Λιμένας Θάσου. Στις γραμμές Κυλλήνη – Ζάκυνθος και Κυλλήνη – Κεφαλονιά και Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται μόνο κατά την κρίση των πλοιάρχων και με ημερολογιακή εγγραφή.

Κλειστά σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά λόγω των έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων είναι σήμερα όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, με απόφαση της Περιφέρειας. Κλειστοί είναι επίσης και οι δημοτικοί παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί στους δήμους Αθηναίων και Πειραιώς.

Επίσης δεν λειτουργούν οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Περιφέρειες Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία) και Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία), σε Ζάκυνθο-Κεφαλονιά, αλλά και στις περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου.

Προβλήματα με την υδροδότηση στην Αίγινα

Χωρίς νερό κινδύνευσε να μείνει η Αίγινα, η οποία εδώ και χρόνια υδροδοτείται μέσω υδροφόρων πλοίων. Ο δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης μίλησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, σχετικά με την έλλειψη νερού που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού το τελευταίο 24ώρο.

Τα υδροφόρα πλοία δεν μπορούσαν να εκτελέσουν δρομολόγια λόγω των μποφόρ που πνέουν στον Αργοσαρωνικό και η στάθμη στις δεξαμενές έπεφτε διαρκώς. Τελικώς το θέμα αποκαταστάθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ανατροπή σκάφους στο Πόρτο Ράφτη – Αεροπλάνο άλλαξε προορισμό λόγω καιρού

Ανατροπή πνευστού σκάφους, με έναν 60χρονο επιβάτη σημειώθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Πούντας στο Πόρτο Ράφτη και της βραχονησίδας Πράσο. Στο σημείο κατέφθασε περιπολικό σκάφος του λιμενικού και ιδιωτικό πλοιάριο όπου εντόπισαν και περισυνέλεξαν τον άνδρα και τον μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου στο Πόρτο Ράφτη.

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» προσγειώθηκε το πρωί αεροπλάνο που είχε προορισμό τα Χανιά.

Λόγω όμως των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν πριν τα Χανιά και της γενικότερης κακοκαιρίας, η προσγείωση στάθηκε αδύνατη κι έτσι ο πιλότος του αεροσκάφους έκρινε απαραίτητο να προσγειωθεί στο Ηράκλειο για λόγους ασφαλείας.

Πρόκειται για την πρωινή πτήση της Ολυμπιακής ΑθήναΧανιά.

Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής

Σε περιοχές στα νότια της Αττικής (Σούνιο, Ανάβυσσος, Κερατέα) καθώς και στον Βαρνάβα εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, νωρίτερα, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στα βόρεια προάστια (Μαρούσι και Νέο Ηράκλειο) οι οποίες έχουν αποκατασταθεί. Οι διακοπές οφείλονται κυρίως στους δυνατούς ανέμους που έχουν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ, το σπάσιμο μονωτήρων από κλαδιά κλπ.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποκατάσταση των βλαβών.

Πτώσεις δέντρων στο κέντρο της Αθήνας

Θυελλώδεις άνεμοι και τεράστια κύματα «σαρώνουν» τα Κύθηρα

To λιμάνι των Κυθήρων βρίσκεται κυριολεκτικά στο έλεος των ανέμων, με τα κύματα να χτυπούν με μανία πάνω στα βράχια, δημιουργώντας ένα απόκοσμο σκηνικό.

Παράλληλα, ο δήμαρχος του νησιού απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις ενώ να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Προβλήματα στον προαστιακό σιδηρόδρομο

Καθυστερήσεις έχει προκαλέσει η έντονη κακοκαιρία στον προαστιακό σιδηρόδρομο, λόγω των ισχυρών ανέμων, αλλά και προβλημάτων με την ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα προβλήματα ξεκίνησαν λόγω των καιρικών συνθηκών, από το απόγευμα της Πέμπτης, σε όλο το δίκτυο με καθυστερήσεις στα δρομολόγια, ενώ συνεχίζονται και σήμερα.

Keywords
σχολεια, κλειστα σχολεια, δινη, εμειναν, σκαφη, χωρα, διακοπες ρευματος, αιγαιο, ελλαδα, κρητη, ΕΜΥ, συμμετοχή, ελασ, εκαβ, αδμηε, δεδδηε, συγκοινωνιες, πειραιας, νέα, καβαλα, κερκυρα, χανια, ηρακλειο, αθηνα, κερατεα, απε, δεη, τραινοσε, κινηση στους δρομους, ΟΣΕ, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, διακοπη ρευματος, Καλή Χρονιά, καιρος, ηλεια, δεδδηε, αδμηε, το θεμα, αιγινα, εκαβ, ευβοια, ζακυνθος, ηγουμενιτσα, θεμα, ιονιο, κεφαλονια, κυκλαδες, κυλληνη, νησια, πειραιως, τραινοσε, ωρα, αεροπλανο, αεροδρομιο, αιδηψος, ελεος, απε, αρκαδια, αρκιτσα, βορεια, βορεια προαστια, βρισκεται, γινονται, δεξαμενες, δρομολογια, δικτυο, εγγραφη, ελασ, ελλειψη, ζακυνθο, υπηρεσιες, θοδωρης, κυματα, μεσσηνια, νερο, πελοποννησος, πεμπτη, πιλοτος, πλοια, πορτο ραφτη, προβληματα, πρωινο, πρωι, πτηση, ριο, συμμετοχή, σπιτια, στυρα, τριτη, ασφαλεια, μποφορ, δημητρης, μεινει, υγειας
Τυχαία Θέματα