Στα ελληνικά ραντάρ το Oruc Reis – Ολοκληρώθηκε το έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» αλλά και η αιφνίδια αλλαγή πορείας του, όπως φαίνεται προς ανατολικά, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του έκτακτου Συμβουλίου Άμυνας που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης (11/08) υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Πεντάγωνο.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας διήρκησε τρεις ώρες, ενώ όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Στη

συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και ο γ.γ. Αντώνιος Οικονόμου.

Το δεδομένο είναι πως, όπως μετέδωσε το «Mega», μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης περιοχής (NAVTEX) από την Άγκυρα, το «Oruc Reis», η συνοδεία του και τα πολεμικά που το ακολουθούν, άλλαξαν πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, το «Oruc Reis» έφτασε στις 18:30 το απόγευμα στο δυτικότερο άκρο της περιοχής που έχουν δηλώσει οι Τούρκοι ότι θα πραγματοποιήσουν έρευνα. Το σημείο εφάπτεται με το σημείο Α της οριοθετικής γραμμής της συμφωνηθείσας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη της ιστοσελίδας «MarineTraffic» το ερευνητικό πλοίο έκανε στροφή με την πορεία του να είναι άγνωστη μέχρι στιγμής. Το «Oruc Reis» φαίνεται, μάλιστα, να πλέει βορειοανατολικά με πορεία προς την Κύπρο.

Το «Mega» μετέδωσε ότι τα τουρκικά πλοία δείχνουν να ακολουθούν πορεία προς νότο, με στρατιωτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως ίσως πρόκειται για την απαρχή στροφής προς τα ανατολικά. Κάτι τέτοιο απομένει, όμως, να φανεί τις επόμενες ώρες.

Από την πλευρά του, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να του εκπέμπει μηνύματα ειδοποιώντας το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Όπως αναφέρθηκε, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιείται προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες για αντίστοιχους ελιγμούς του τουρκικού σκάφους είχαν αναφερθεί και το πρωί της Τρίτης (11/08). Στην πορεία όμως δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως, σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή κατεύθυνσης της τουρκικής νηοπομπής αξιολογούνται με ιδιαίτερη προσοχή και επιφυλακτικότητα από την διοίκηση του ελληνικού στόλου.

Απειλεί να «πατήσει» την «κόκκινη γραμμή» η Τουρκία

Ένα βήμα περαιτέρω φαίνεται ότι πήγε τις προκλήσεις ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το «OPEN TV», το οποίο μετέδωσε πώς διαμορφώνεται το κλίμα στη γείτονα χώρα. Επίσης, κατέγραψε το τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος ο οποίος – στην πλειονότητά του – απηχεί τις απόψεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο αναλυτικά, από τις πρώτες ώρες που τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το ωκεανογραφικό «Oruc Reis» εισήλθαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι ελληνικές φρεγάτες και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και καλούν συνεχώς τους Τούρκους να αποχωρήσουν, καθώς βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το μήνυμα που εκπέμπουν ανά 10-15 λεπτά τα ελληνικά πλοία και οι Τούρκοι έμενε αναπάντητο για ώρες, αλλά, από το βράδυ της Δευτέρας (10/08), απαντούν προκλητικά στην ελληνική πλευρά. Οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών που συνοδεύουν το «Oruc Reis» στις κλήσεις από τον ελληνικό ασύρματο για έξοδο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, απαντούν προκλητικά και υποστηρίζουν ότι «εμείς είμαστε σε τουρκική ΑΟΖ, δεν είστε εσείς στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πρέπει εσείς να αποχωρήσετε». Την παραπάνω πληροφορία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, με το ρεπορτάζ να συμπληρώνει ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία, αλλά και με μέγιστη ετοιμότητα τις τουρκικές κινήσεις.

Οι παράνομες αιτιάσεις των τούρκων κυβερνητών κυμαίνονται στο ίδιο μήκος με τις τοποθετήσεις του κορυφαίου τούρκου διπλωμάτη, του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος νωρίτερα δυναμίτισε ακόμα περισσότερο το κλίμα. Η Τουρκία θεωρεί ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης ακριβώς δηλαδή έξω από τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων των ελληνικών νησιών, αψηφώντας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

Στο μεταξύ, κόντρα στις παραινέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ, η Άγκυρα επιδίδεται σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση, με τους μηχανισμούς προπαγάνδας της τουρκικής προεδρίας. Εκτός από τις φωτογραφίες με τις τουρκικές φρεγάτες να συνοδεύουν το Oruc Reis, διακεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν, διακινούν χάρτες που εμφανίζουν την ανατολική Μεσόγειο να ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Όπως λένε έλληνες διεθνολόγοι στο «OPEN TV», στόχος της Άγκυρας να περιορίσει την ελληνική κυριαρχία και να εμποδίσει την ένωση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

«Το Oruc Reis βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

Υπενθυμίζεται ότι την ώρα που ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έδωσε «τελεσίγραφο» στην Τουρκία να αποχωρήσει το «Oruc Reis» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η κατάσταση στο Αιγαίο παρέμενε έκρυθμη, ενώ η Γερμανία τηρεί στάση Πόντιου Πιλάτου καλώντας τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στο κάλεσμα των ελληνικών φρεγατών για αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, απάντησαν τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Την ίδια ώρα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές δυνάμεις μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Πλοία του ελληνικού στόλου πλέουν δίπλα στο «Oruc Reis», το οποίο έχει εισέλθει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενώ – σε διπλωματικό επίπεδο – το υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό.

Εν τω μεταξύ, έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης (11/08) στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών.

Την Τρίτη (11/08), ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τούς ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης. Σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει αμετάβλητη η κατάσταση όσον αφορά στο θέμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» το οποίο εισήλθε τη Δευτέρα (10/08) εντός του ανατολικότερου σημείου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και η κατάσταση παρακολουθείται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αποτροπή όπως το 2018 – Ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής

Την αποτροπή του Oruc Reis με τον ίδιο τρόπο που έγινε το 2018, αλλά και τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής τους τηλεφωνικής συνομιλίας στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά.

«Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κο Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήμουν απολύτως σαφής», σημείωσε ο κ. Τσίπρας σε δήλωσή του στα κοινωνικά δίκτυα, υπογραμμίζοντας ότι «την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη».

Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις…

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 11. August 2020

«Ζήτησα από τον κο Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων. Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν, είναι γνωστός στις ένοπλες δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018 όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε «πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές» των ενόπλων δυνάμεων δηλώνοντας επίσης ότι «όσο διαρκεί η κρίση δε θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους».

«Ζήτησα επίσης από τον κο Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει κυρώσεις», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τέλος τόνισα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στον διάλογο, για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησα εκ νέου να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών. Σε αυτή τη κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής», κατέληξε.

Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Απαιτείται αρραγές εσωτερικό μέτωπο

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το μεσημέρι της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής. «Απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μετά και την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία.

Η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει. Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του Oruc Reis στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες», επισημαίνει επίσης και συνεχίζει:

«Όπως έχουμε τονίσει η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί. Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος-μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας.

Όμως τούτη την ώρα», καταλήγει η δήλωση της Φ. Γεννηματά, «που διακυβεύονται θεμελιώδη συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Οι επιλογές της αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις.

Σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».

Κουτσούμπας σε Μητσοτάκη: ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα

«Όλοι αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση απευθύνεται για την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και στους οποίους εμπιστεύεται την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δηλαδή η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, είναι οι ίδιοι που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ανάβουν τη φωτιά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τελικά υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, «αφού πρόκειται για τμηματική οριοθέτηση που αφήνει αδιευκρίνιστο το τι ανήκει σε ποιον από τη Ρόδο και ανατολικά μέχρι το Καστελόριζο και μειωμένη επήρεια ακόμα και για την Κρήτη».

«Η συμφωνία είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ανοίγει την όρεξη για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας», επισήμανε στον πρωθυπουργό ο γγ του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ θα μελετήσει τη συμφωνία και θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη Βουλή όταν η κυβέρνηση τη φέρει για συζήτηση και επικύρωση.

Βελόπουλος σε Μητσοτάκη: Η διενέργεια νηοψίας στο Oruc Reis αυτονόητη άσκηση εθνικής κυριαρχίας

«Κατά την τηλεφωνική μας συνομιλία κατέστησα σαφές στον Πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζουμε σαφέστατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η πρέπουσα αντιμετώπιση σε αυτήν την πρόκληση είναι η διενέργεια νηοψίας στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος ως αυτονόητη άσκηση εθνικής κυριαρχίας και η βύθιση του, εάν δεν υπακούσει στις εντολές», συνέχισε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε:

«Εστίασα στην ηχηρή απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησα την επίκληση του άρθρου 42 για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Ακρογωνιαίος λίθος σε κάθε εξωτερική απειλή είναι η ομοψυχία του Έθνους. Ομοψυχία όμως που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ώστε να χαραχθούν οι κόκκινες γραμμές του Έθνους απέναντι στους εισβολείς».

«Τέλος, χαρακτήρισα αυτονόητη αναγκαιότητα την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, ώστε να υπάρχει λεπτομερής ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τα τεκταινόμενα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Βαρουφάκης σε Μητσοτάκη: Επιβλαβής για την Ελλάδα η διμερής διαπραγμάτευση με την Τουρκία

Τη θέση του ΜέΡΑ25 ότι η διμερής διαπραγμάτευση θα αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον τουρκικό λαό παρουσίασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Βαρουφάκη για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις κινήσεις του «Oruc Reis» στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε στον πρωθυπουργό αντί για διμερή διάλογο, η Αθήνα να συγκαλέσει Διεθνή Διάσκεψη όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για την επίλυση των προβλημάτων. Ο κ. Μητσοτάκης, ενημερώνοντας τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 είπε ότι το Oruc Reis δεν έχει (και δεν φαίνεται να σκοπεύει να) προβεί σε έρευνες. Απαντώντας σε ερώτημα του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός είπε – σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 – ότι το Oruc Reis βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν εκατό τοις εκατό τα ελληνικά επιχειρήματα.

Από αυτή την άποψη, προστίθεται στην ανακοίνωση, «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι η ένταση των ημερών βαίνει προς εκτόνωση και δείχνει το δρόμο προς διαπραγματεύσεις». Επί πλέον, αναφέρθηκε στο αίτημα της κυβέρνησής του για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ αλλά και στη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συζήτηση τον Σεπτέμβρη «και του ζητήματος της Τουρκίας».

Με τη σειρά του, ο κ. Βαρουφάκης εξέθεσε στον πρωθυπουργό την εκτίμηση του ΜέΡΑ25 ότι «στόχος του Ερντογάν, που νιώθει ενισχυμένος τόσο από τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας (που μειώνει την επήρεια ακόμα και μεγάλων νησιών) όσο και από τη συμφωνία ΕλλάδαςΑιγύπτου (καθώς αυτή αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο επίλυσης διμερών διαφορών κι όχι στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας), είναι να σύρει την Αθήνα σε διμερή διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές Ουάσιγκτον-Βερολίνο και ατζέντα Μέρκελ – Ερντογάν».

Κομισιόν: Πλήρως αλληλέγγυα σε Ελλάδα και Κύπρο η Ευρωπαϊκή Ένωση

Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’αυτού» τόνισε ο Πίτερ Στάνο.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική» και σημείωσε πως «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις» .

«Οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάνο.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η δήλωση που έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος την Κυριακή για την Ανατολική Μεσόγειο ήταν πολύ ξεκάθαρη. Υπογράμμισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και ότι οι αυξανόμενες εντάσεις δεν είναι απάντηση σε κανένα από αυτά τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή.

«Θα οδηγήσουν μόνο σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία» είπε και προσέθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξει δέσμευση ότι όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα θα επιλυθούν στη γραμμή των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και θετική δέσμευση».

Ακραίος Τσαβούσογλου προαναγγέλλει έρευνες ανοικτά της Κρήτης και της Ρόδου

Παράλληλα, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει το μεσημέρι της Τρίτης ότι η Άγκυρα θα εκδώσει νέες navtex και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην περιοχή «χωρίς συμβιβασμούς».

Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και με βάση τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι το τουρκικό πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες δυτικότερα, θα φτάσει έξω από τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων των ελληνικών νησιών, στα όρια δηλαδή της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης.

«Μετά τη μεσολάβηση Μέρκελ κάναμε κινήσεις, αλλά δεν θέλαμε να το πάρουν ως υποχώρηση. Δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας. Αν κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί είναι η Ελλάδα. Δείξαμε καλή πρόθεση, αλλά απέναντί μας υπάρχει μια χώρα με κακές προθέσεις. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Προκαλεί και ο Ακάρ: Για το Oruc Reis έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία και το τελευταίο «χτύπημα» ήρθε από τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υπογράμμισε πως «το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει Oruc Reis και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων της Τουρκίας».

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η χώρα του έχει την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί την Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο. Ο τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε, μάλιστα, στέλνοντας μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία».

Αναλυτικά το μήνυμα του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας αναφέρει:

«Το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει το Oruc Reis κι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων της της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο.

Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην περιοχή».

Video telekonferans yöntemiyle birlik komutanlarından faaliyetler hakkında bilgi alan ve talimatlar veren Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doğu Akdeniz’deki hak, alaka ve menfaatlerimizin korunması için gerekli tüm tedbirlerin alındığını vurguladı.https://t.co/vZPy6r83ey pic.twitter.com/IbpNG4tn1D

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) August 11, 2020

Νέος προκλητικός χάρτης από την Τουρκία – Έρευνες μέχρι τα ανοικτά της Καρπάθου

Εκ νέου θέμα Καστελόριζου θέτει η Τουρκία και μάλιστα κατηγορεί την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις «με τους μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Cagatay Erciyes.

Ο Erciyes, μάλιστα, δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτή τη δήλωση αλλά τόνισε επίσης ότι οι αξιώσεις της Αθήνας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές Δίκαιο, ενώ μέσω του νέου, προκλητικού χάρτη που εμφάνισε, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Οι έρευνες αυτές είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από την Κάρπαθο.

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο Erciyes.

R/V Oruç Reis launched its off-shore survey activity today in the Turkish Continental Shelf declared to UN.
Greece makes a big fuss over this activity…………. pic.twitter.com/LnqHuqGxYA

— Çağatay Erciyes

Keywords
ρανταρ, ελληνικα, mega, αοζ, ελλαδα, αιγυπτος, κυπρος, υφαλοκρηπίδα, κρητη, ηπα, αιγαιο, ΕΡΤ, τσιπρας, tsipras, συριζα, χρεος, νατο, υφίσταται, νεα δημοκρατια, ΚΚΕ, επήρεια, βουλη, αθηνα, μερκελ, video, https, twitter, οηε, survey, today, turkish, big, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, βαρουφακης, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, tsipras, βερολινο, βημα, γερμανια, δημοκρατια, εθνικη, ηγεσια, ηπα, θεμα, κοντρα, κυπρου, νησια, οηε, πλαισιο, τηλεοραση, υφαλοκρηπίδα, φωτογραφιες, χαρτες, ωρα, αγκυρα, αλκιβιαδης, αλληλεγγυη, αμυνα, αοζ ελλαδας, ατζεντα, βελοπουλος, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γειτονα, δεδομενο, δευτερα, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δειχνει, δικτυα, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ενημερωση, επικοινωνια, επήρεια, επρεπε, ερντογαν, ερευνα, ερευνες, ερχονται, ιδια, ιδιο, υφίσταται, υφυπουργος, καστελοριζο, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, μαξιμου, μηκος, μηνυματα, μητσοτακης, ναυτικο, νατο, οκτω, ορια, ουασιγκτον, ποιοτητα, πλοια, πλοιο, πολεμικο ναυτικο, προβληματα, πρωι, ρολο, συζητηση, σειρα, σκαφη, τυπος, τοις εκατο, τουρκια, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, φτανει, φωφη, φωφη γεννηματα, ψυχραιμια, ωρες, ανηκει, big, δημητρης, δικαιωματα, ενωση, εθνικο, εθνικα θεματα, https, χωρα, υπουργειο, κυριακη, πληροφοριες, ροδο, survey, today, turkish, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα