Στα χέρια της Κομισιόν το προσχέδιο το προϋπολογισμού – Τι αναμένεται να περιλαμβάνει

Kατατίθεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 της ελληνικής κυβέρνησης, το πρώτο της μεταμνημονιακής εποχής, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν αναμένεται να διαφέρει ουσιαστικά από αυτό που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή.

Όπως ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στο σχέδιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες

«θα καταγράφεται η σαφής πρόθεση της Κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις.Το σχέδιο θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή».

Όπως δήλωσε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, ο προϋπολογισμός, ο οποίος στην τελική του μορφή θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, θα περιλαμβάνει μόνο αντίμετρα και όχι μέτρα.

Τα ελληνικά επιχειρήματα ότι αφενός η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο και πως αφετέρου υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας.

Η Αθήνα επιμένει ότι μπορούν και να αποτραπούν οι μειώσεις και να εφαρμοστεί μεγάλο μέρος των αντίμετρων, δεδομένου ότι από τις προβολές του οικονομικού επιτελείου προκύπτει επαρκής δημοσιονομικός χώρος.

Άλλωστε, στις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Μπαλί με στελέχη του ΔΝΤ, οι κεντρικοί εκπρόσωποι του Ταμείου επισήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι κυρίως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων, προσθέτοντας, πάντως, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Το χρονοδιάγραμμα

Με την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες το θέμα των συντάξεων μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έκφραση γνώμης της Κομισιόν επί του ελληνικού προϋπολογισμού όπως και των προϋπολογισμών των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.Τ

Τις επόμενες εβδομάδες θα κλείσουν όλα τα κενά ώστε η έκθεση της επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση μετά το μνημόνιο να εκφράζει την υποστήριξη της για την μη περικοπή των συντάξεων.

Πολιτικά, το θέμα έχει ανακοινωθεί πως θα συζητηθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου χωρίς να αποκλείεται όμως συζήτηση σε έκτακτο συμβούλιο εντός Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα