Τρίτο «όχι» από το ΣτΕ για την έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών (εικόνες)

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να μην εκδώσει στην Άγκυρα τους οκτώ ΤούρκουςΤι ανέφερε η εισαγγελέαςΣτις παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία εστίασαν οι μάρτυρεςΒίντεο με τους 8 τούρκους αξιωματικούς – «Συμμετείχαν στο πραξικόπημα», λένε τα τουρκικά ΜΜΕΣυνήγορος των οκτώ Τούρκων: Το βίντεο δεν αποδεικνύει τίποτα, είναι ανούσιο νομικά

Αρνητική ήταν για τρίτη φορά η απόφαση του Συμβουλίου των Εφετών όσον αφορά το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, που βρίσκονται στην Ελλάδα

μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Νωρίτερα και η εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών, ενώπιον του οποίου βρέθηκαν εκ νέου οι στρατιωτικοί είπε «όχι» στο αίτημα για έκδοσή τους.

Τι ανέφερε η εισαγγελέας

Να απορριφθεί το νέο αίτημα των τουρκικών Αρχών για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών η εισαγγελέας Έδρας Ευγενία Κυβέλου, επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Η κ. Κυβέλου επανέλαβε ότι αν οι τούρκοι στρατιωτικοί εκδοθούν στη χώρα τους, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια και δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, ενώ επεσήμανε ότι στο τρίτο αίτημά τους οι τουρκικές Αρχές δεν προσθέτουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι θα εξασφαλιστεί δίκαιη δίκη.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, οι νέες πράξεις που αποδίδονται στους οκτώ και περιλαμβάνονται στον φάκελο που εστάλη από την τουρκική Δικαιοσύνη στερούνται ειδικού προσδιορισμού, καθώς δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων και δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους.

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε η κ. Κυβέλου, ακόμα κι αν ήταν προσδιορισμένη η κατηγορία εναντίον τους «δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομένα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσης τους».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η πρόεδρος του Συμβουλίου Ιωάννα Κλάπα παρατήρησε ότι δεν έχουν υποχρέωση οι εκζητούμενοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία, αλλά το εκζητούν κράτος είναι εκείνο που έχει το βάρος να αποδείξει -ανατρέψει αυτά που κρίθηκαν με αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Στις παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία εστίασαν οι μάρτυρες

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Οι δύο μάρτυρες αναφέρθηκαν σε παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη γείτονα χώρα, τις φυλακίσεις και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μεταξύ αυτών περισσοτέρων από 4.500 δικαστών. Όπως είπαν, η κατάσταση στην Τουρκία, μετά τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, έχει αλλάξει επί τα χείρω.

Οι ίδιοι οι οκτώ στρατιωτικοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που υφίστανται οι οικογένειές τους και περιέγραψαν τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τους.

Συνήγορος των οκτώ Τούρκων: Το βίντεο δεν αποδεικνύει τίποτα, είναι ανούσιο νομικά

Το φερόμενο ως νέο βίντεο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα βίντεο που υπάρχει εδώ και 20 μήνες», δήλωσε ο Όμηρος Ζέλιος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο συνήγορος των οκτώ τούρκων στρατιωτικών σχολιάζοντας το βίντεο που ήρθε στο φως από την γείτονα χώρα, και αναφέρεται ότι πρόκειται για στιγμιότυπα από τη συνάντηση τους, στην οποία οργανώθηκε το πραξικόπημα, είπε: «Δεν αποδεικνύει, δεν εισφέρει τίποτα νέο στην υπόθεση».

Keywords
Τυχαία Θέματα