ΣΕΒ-HellaCert: Σήμα κινδύνου από πιθανή απώλεια της ευρωπαϊκής αναγνώρισης του ΕΣΥΔ

Κίνδυνο για πιθανή απώλεια της ευρωπαϊκής αναγνώρισης του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) με δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγή και τις εξαγωγές επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση ο ΣΕΒ και οι φορείς της σχετικής αγοράς.

Όπως τονίζουν, το χρονικό περιθώριο που έχει δώσει ο αρμόδιος ευρωπαϊκός εποπτικός φορέας (European co-operation for Accreditation – EA) στην Ελλάδα για να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου,

συνεπώς το ενδεχόμενο να βρεθεί η ελληνική αγορά δίχως αναγνωρισμένο φορέα διαπίστευσης στο τέλος του μήνα είναι πλέον πιθανό.

«Στην πράξη αυτό σημαίνει την αυτόματη κατάργηση της διεθνούς αναγνώρισης όλων των επιχειρήσεων πιστοποίησης στη χώρα καθώς και των διαπιστευμένων εργαστηρίων (μερικά από τα οποία είναι και κρατικά) και κατ’ επέκταση των πιστοποιητικών που εκδίδουν για τις επιχειρήσεις-πελάτες τους.

Η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί όχι μόνο με την κατάρρευση της εγχώριας αγοράς των υπηρεσιών πιστοποίησης (δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 100 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 2.000 εργαζομένους, οι μισοί από τους οποίους είναι μηχανικοί ενώ οι υπόλοιποι επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων), αλλά και με την ανάσχεση των εξαγωγών και συνολικά των συναλλαγών για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες από και προς το εξωτερικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Ιδιαιτέρως για την ευρωπαϊκή αγορά η κατοχή πιστοποίησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση εξαγωγών, ενώ εξίσου ή και περισσότερο αναγκαία είναι η πιστοποίηση για την εισαγωγή προϊόντων (CE) από τις ασιατικές αγορές, για τις οποίες η χώρα μας αποτελεί πύλη εισόδου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει ο ΣΕΒ, η απώλεια της αναγνώρισης του ΕΣΥΔ επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν το 26% της συνολικής απασχόλησης και αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ (αγροδιατροφή, δομικά υλικά, τουριστικά καταλύματα, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, βιομηχανικός εξοπλισμός, μηχανήματα κ.ά.).

Οι επιχειρήσεις αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να τεθούν προσωρινά εκτός αγοράς, να χάσουν διεθνείς συμφωνίες και παραγγελίες και να υποστούν εκ νέου το σχετικό κόστος πιστοποίησης την οποία θα αναζητήσουν από κάποιο άλλο αναγνωρισμένο φορέα του εξωτερικού.

Η Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση έχει καταγράψει και επισημάνει στο ΕΣΥΔ έλλειψη συμμόρφωσης προς τον Κανονισμό 765/2008, όσον αφορά στην πλήρη διάκριση και ανεξαρτησία των δραστηριοτήτων διαπίστευσης που παρέχει.

Οι φορείς της αγοράς εισάγονται στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης «να προχωρήσει άμεσα στο λειτουργικό και οργανωτικό διαχωρισμό που προέβλεψε ο Νόμος 4109/2013 ώστε οι δραστηριότητες της διαπίστευσης να είναι διακριτές (όπως προβλέπει και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 765/2008) και πλήρως ανεξάρτητες».

Keywords
Τυχαία Θέματα