Σε κλίμα πένθους οι εορτασμοί στην Ισπανία – Επεισόδια στην Καταλονία (εικόνες – video)

Με το πλέον μελανό φόντο πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση κατά μήκος της λεωφόρου Paseo de la Castellana στη Μαδρίτη που παρακολούθησαν από κοντά ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, και ο βασιλιάς Φίλιππος, στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής επετείου για την άφιξη του Χριστόφου Κολόμβου στην Αμερική το 1492.

Δείτε επίσης: Εν μέσω κρίσης με την Καταλονία η εθνική γιορτή της Ισπανίας

Στον απόηχο της συντριβής του μαχητικού στην αεροπορική βάση Los Llanos, στην Ισπανία και

της κρίσης που συγκλονίζει τη χώρα με την ανεξαρτησία της Καταλονίας, τουλάχιστον 65.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Βαρκελώνη υπέρ της ενότητας της χώρας.

Δείτε επίσης: Στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στην Ισπανία – Νεκρός ο πιλότος (εικόνες – video)

Οι διαδηλωτές φώναξαν εχθρικά συνθήματα κατά των αυτονομιστών ηγετών τους. «Ο Πουτσδεμόν στη φυλακή» φώναζαν μεταξύ άλλων.


Εν ολίγοις, οι πολέμιοι της ανεξαρτησίας υποστηρίζουν πως «η Καταλονία δεν ανήκει» στους αποσχιστές ενώ στο περιθώριο της διαδήλωσης, στελέχη της ακροδεξιάς έκαψαν την καταλανική αυτονομιστική σημαία.

Στο μεταξύ σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ αποσχιστών και ενωτικών.

Τα επεισόδια ήταν ιδιαίτερα βίαια, με τους διαδηλωτές να πετούν καρέκλες και τραπέζια.

Στη Μαδρίτη το μήνυμα που έστειλαν οι διαδηλωτές προς τον Κάρλες Πουτσδεμόν ήταν: «Πρέπει να πάει στη φυλακή για όσα προσπαθεί να κάνει. Για εμένα, ήταν κάτι σαν πραξικόπημα και η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει σκληρότερη στάση», είπε ο Πέδρο Γκαρθία, 22 ετών.

Σημειώνεται πως, ως συνηθίζεται, στην παρέλαση δεν παρέστησαν οι πρόεδροι των περιφερειών της Καταλονίας, της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρρα.

Μάλιστα, για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, η εθνική αστυνομία κλήθηκε να παρελάσει, μια ένδειξη αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου της μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών τον Αύγουστο στην Καταλονία.

Σημειώνεται πως οι αστυνομικοί, παρά τις έντονες επικρίσεις για τη βίαιη καταστολή των ψηφοφόρων την ημέρα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους πρωτευουσιάνους της Ισπανίας που παρακολουθούσαν κρατώντας σημαίες της χώρας τους.

Πάντως, μόνο εορταστικό δεν ήταν το κλίμα στη χώρα καθώς ολόκληρη η Ισπανία “κλυδωνίζεται” από την σοβαρότερη πολιτική κρίση μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Μία κρίση ενότητας που πυροδοτήθηκε από την επιθυμία για ανεξαρτητοποίηση των αυτονομιστών στην Καταλονία.

Το ήδη “βαρύ” κλίμα χειροτερεύει η πτώση και συντριβή ενός αεροσκάφους τύπου Eurofighter το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο πιλότος βρήκε τραγικό θάνατο τη στιγμή που συμμετείχε στις αεροπορικές επιδείξεις στο πλαίσιο της εθνικής επετείου.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε ελιγμούς με σκοπό να προσεγγίσει την αεροπορική βάση Λος Λιάνος, αλλά σε απόσταση 300 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας κατέπεσε σε χωράφι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: AP

Keywords
Τυχαία Θέματα