Σαντορινιός για «Αγία Ζώνη ΙΙ»: Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή παρόμοιου τέτοιου περιστατικού

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρόκειται σύντομα να πάρει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προς ενδυνάμωση του πλαισίου αποφυγής παρόμοιων με το “Αγία Ζώνη ΙΙ”, περιστατικών, εξήγησε αναλυτικά ο Υφυπουργός, Νεκτάριος Σαντορινιός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha.

Για τα αποτελέσματα αντιρρύπανσης και τη διαδικασία απάντλησης σχολίασε: «Η κατάσταση αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μια πολύ καλή εικόνα. Δυσκολίες έχουμε στη Σαλαμίνα και στην περιοχή της Γλυφάδας. Ταυτόχρονα,

το Υπουργείο, σε συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρεία αντιρρύπανσης, αποφάσισε να ενισχύσει τις προσπάθειες με δύτες που θα επιθεωρήσουν το βυθό, με ειδικά μηχανήματα, για να εκτιμήσουμε και εκεί τι συμβαίνει».

«Η απάντληση συνεχίζεται με εξαιρετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς. Η μεγαλύτερη ποσότητα, που βρισκόταν στις τέσσερις κύριες δεξαμενές του πλοίου, έχει ήδη απαντληθεί. Τώρα επιχειρούν στις οκτώ, μικρές, πλευρικές δεξαμενές, οι οποίες περιέχουν μικρότερες ποσότητες. Εκτιμώ ότι η διαδικασία απάντλησης δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί, γεγονός που σημαίνει ότι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος μιας νέας διαρροής», συμπλήρωσε ο κ. Σαντορινιός.

“Σκοπός μας είναι να ανελκυθεί το ναυάγιο”

«Εμείς δε θα αφήσουμε άλλα ναυάγια στο βυθό. Μια από τις καινοτομίες αυτής της Κυβέρνησης είναι η σύσταση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, στης οποίας τη δικαιοδοσία είναι η ναυαγιαίρεση όλων των ναυαγίων που υπάρχουν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Πειραιά. Ήδη η ΔΑΛ εργάζεται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση και θα το καταφέρουμε», δήλωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας.

Νομοθετική ρύθμιση για την ηλικία των πλοίων

«Τις επόμενες ημέρες αφού ολοκληρωθούν και κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις θα καταθέσουμε τροπολογία για το όριο ηλικίας των πλοίων. Όπως ο Υπουργός έχει δηλώσει, το όριο ηλικίας των πλοίων που μεταφέρουν πετρελαιοειδή, θα είναι τα τριάντα έτη. Φυσικά θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος πέντε ετών. Παράλληλα, από τα 20 χρόνια και πάνω οι προδιαγραφές των πλοίων, για να μπορούν να μεταφέρουν πετρέλαιο, θα είναι ακόμη πιο αυστηρές», διαμήνυσε ο κ. Σαντορινιός.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διαχωρίσουμε την ιδιότητα του ελεγκτή από αυτή του ελεγχόμενου, που μέχρι τώρα ταυτίζονται μέσα στον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων. Σκοπός μας είναι να επιβάλλουμε αυστηρότερες προδιαγραφές αναφορικά με τον έλεγχο των πλοίων. Ο έλεγχος αξιοπλοΐας θα γίνεται από τους Νηογνώμονες, των οποίων το καθεστώς λειτουργίας ζητάμε να αναβαθμιστεί, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, και θα υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο από τον Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων του Υπουργείου», κατάληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα