Σαν σήμερα: Η δολοφονική επίθεση που άφησε παράλυτο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (video)

Στις 12 Οκτωβρίου το 1990 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρευρισκόταν στην πόλη Όπεναου για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείαςΟ Ντίτερ Κάουφμαν πυροβόλησε εναντίον του Σόιμπλε τρεις φορέςΤα κίνητρα του δράστη

«Δεν αισθάνομαι τα πόδια μου». Αυτές ήταν οι μόνες λέξεις, που είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο μετά τη δολοφονική απόπειρα που τον καθήλωσε για πάντα στο αναπηρικό καροτσάκι.

Η επίθεση

Ήταν 12 Οκτωβρίου του 1990 όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρευρισκόταν

για τις ανάγκες προεκλογικής εκστρατείας, σε εκδήλωση της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης στην πόλη Όπεναου, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία. Ήταν η εποχή που ο ισχυρός άντρας της γερμανικής πολιτικής σκηνής, βρίσκεται στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών.

Γύρω στις 10 το βράδυ και μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Σόιμπλε άρχισε να συνομιλεί χαλαρά με τους ψηφοφόρους του. Τότε, ο Ντίτερ Κάουφμαν έβγαλε από το δερμάτινο μπουφάν του ένα 38άρι περίστροφο τύπου Smith &Wesson και πυροβόλησε τρεις φορές προς το μέρος του Σόιμπλε. Δύο από τις σφαίρες πέτυχαν τον Σόιμπλε, η μία στη δεξιά παρειά και η άλλη στη σπονδυλική στήλη, ενώ η τρίτη τραυμάτισε έναν από τους σωματοφύλακές του.

Ο Σόιμπλε μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο της γενέτειράς του, στο Φράιμπουργκ, όπου οι γιατροί δίνουν ολονύχτια μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Δεν είναι το τραύμα στο πρόσωπο που ανησυχεί το ιατρικό επιτελείο, όσο η σφαίρα που έχει καρφωθεί στον τρίτο θωρακικό σπόνδυλο. Έξω από την εντατική βρίσκεται από την πρώτη στιγμή και ο γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

Δίνει σκληρή μάχη για τη ζωή και λίγες μέρες μετά καταφέρνει να βγει νικητής. Ωστόσο, η δολοφονική ενέργεια σε βάρος του, τον αφήνει παράλυτο από τη μέση και κάτω, με μια ουλή στο δεξή μάγουλο.

Τα κίνητρα του δράστη

Αμέσως μετά την επίθεση ο δράστης εντοπίζεται. Στην απολογία του στο δικαστήριο θα υποστηρίξει ότι αυτό που όπλισε το χέρι του ήταν η αδιαφορία του υπουργείου Εσωτερικών στις εκκλήσεις του για βοήθεια.

Στα νιάτα του έφυγε από τη Γερμανία θέλοντας να αναζητήσει την προσωπική του ελευθερία και αυτοεπιβεβαίωση και έζησε για πολλά χρόνια στην Ασία. Στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν δήλωσε ότι ήθελε να εκδικηθεί το γερμανικό κράτος για τον «ψυχολογικό και σωματικό τρόμο», που του ασκούσε και επέλεξε ως προσωποποίησή του τον Υπουργό Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το δικαστήριο δεν άργησε να καταλάβει την κατάσταση του κατηγορούμενου και αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για ψυχονευρωτικό άτομο. Μέχρι και σήμερα ο άνθρωπος που άφησε τον Σόιμπλε παράλυτο, βρίσκεται έγκλειστος σε ψυχιατρικό ίδρυμα της Δυτικής Γερμανίας.

Ο Σόιμπλε συγχώρεσε τον Κάουφμαν

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξελέγη πανηγυρικά βουλευτής στις εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου 1990 και συνέχισε την πολιτική του καριέρα από το αναπηρικό καροτσάκι του. Η δημοφιλία του αυξήθηκε κατακόρυφα στις 12 Οκτωβρίου 1995, όταν συγχώρεσε δημοσίως τον παρ’ ολίγον δολοφόνο του. Πιθανόν να είχε περάσει το κατώφλι της καγκελαρίας, αν οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχαναν τις εκλογές του 1998 και δεν βρισκόταν στον δρόμο του η ανατολικογερμανίδα Άγκελα Μέρκελ.

Πληροφορίες: sansimera.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα