Σάλος με τα συνθήματα οπαδών της Τσέλσι για τον Σαλάχ – Μεγάλος προβληματισμός στην Αγγλία για τον ρατσισμό (video)

Χαμός έχει γίνει στην Αγγλία και σε όλο τον κόσμο με το βίντεο που δείχνει οπαδούς της Τσέλσι να λένε ρατσιστικά συνθήματα – τραγούδια εναντίον του Μοχάμεντ Σαλάχ στην Πράγα, στον πρώτο προημιτελικό του Europa League με την Σλάβια. «Σαλάχ είσαι ένας βομβιστής» ακούστηκε, εκτός των άλλων, ενώ υπήρξαν και προσβλητικά Tweets. Οι «μπλε» πήραν ήδη μέτρα, ανακοίνωση εξέδωσε η Λίβερπουλ, ενεργοποιήθηκε και η αστυνομία. Καυστικές είναι και οι αναφορές του Τύπου. Οι δυο ομάδες παίζουν, μάλιστα, την Κυριακή στο «Άνφιλντ».

Αυτό το επεισόδιο προκάλεσε έντονο προβληματισμό και συζητήσεις στην Αγγλία, που βλέπει την επιστροφή του ρατσισμού ολοένα και περισσότερο έντονα. Ιδιαίτερα μετά και τις ρατσιστικές επιθέσεις στο Μαυροβούνιο απέναντι σε Στέρλινγκ, Οντόι και Ρόουζ, κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Euro 2020.

❌¡ESCÁNDALO EN INGLATERRA! Cánticos racistas de “terrorista” contra Salah por parte de la afición del Chelsea. #JUGONES pic.twitter.com/ATTB3ZWSje

— El Chiringuito TV (@elchiringuitotv) 12 Απριλίου 2019

«Η Λίβερπουλ πιστεύει ότι είναι ευθύνη των αρμόδιων αρχών, ακολουθώντας τη σωστή διαδικασία, να ενεργήσουν επειγόντως για να εντοπίσουν και στη συνέχεια να τιμωρήσουν όποιον διαπράττει εγκλήματα αυτού του τύπου. Δεν υπάρχει θέση για αυτή τη συμπεριφορά στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει χώρος γι ‘αυτό στην κοινωνία. Ο σύλλογος συνεργάζεται με την αστυνομία και με την Τσέλσι για το θέμα. Ευχαριστούμε την Τσέλσι για τη δέσμευσή της να εντοπίσει τους υπεύθυνους», ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση η Λίβερπουλ.

«Η αστυνομία εξετάζει επί του παρόντος τη δημοσίευση μιας σειράς προσβλητικών Tweets που έγιναν σε σχέση με έναν ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ. Η χρησιμοποιούμενη γλώσσα είναι απρεπέστατη», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Αυτό δεν είναι το πρώτο επεισόδιο ρατσισμού που αφορά τους οπαδούς της Τσέλσι. Είχαν προβεί σε ανάλογες ενέργειες, αλλά κατά της Τότεναμ, στο εκτός έδρας ματς με την Βίντι στη Βουδαπέστη, τον Δεκέμβριο. Τότε, Οι «μπλε» αποφάσισαν να κάνουν μαθήματα ιστορίας με επίσκεψη στο Άουσβιτς, για όποιον οπαδός τους έχει ρατσιστική συμπεριφορά στο γήπεδο. Πριν από μερικές ημέρες, ο προπονητής της ομάδας του Λονδίνου, Μαουρίτσιο Σάρι ξέσπασε για τον ρατσισμό, λέγοντας: Είναι μία μάχη με ηλίθιους.

Jurgen Klopp hits back at ‘disgusting’ racists after Liverpool star Mo Salah target of vile ‘bomber’ song by Chelsea fans https://t.co/DxTBDVuV8d

— The SunChelsea (@SunChelsea) 12 Απριλίου 2019

«Η Τσέλσι έχει ένα σοβαρό και βαθιά ριζωμένο πρόβλημα με το ρατσισμό», υπογράμμισε η εφημερίδα «Sun», παρουσιάζοντας όλα τα επεισόδια, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης εναντίον του Στέρλινγκ και την εμφάνιση ναζιστικής σημαίας στην Ουγγαρία. «Αυτοί οι οπαδοί της Τσέλσι μισούν τους μαύρους. Αυτοί οι οπαδοί της Τσέλσι μισούν τους Εβραίους. Αυτοί οι οπαδοί της Τσέλσι μισούν τους μουσουλμάνους. Αν και η ομάδα τους έχει μαύρους και μουσουλμάνους παίκτες. Ακόμα κι αν ο δισεκατομμυριούχος που μεταμόρφωσε την τύχη τους είναι Εβραίος. Δεν είναι πρόβλημα ολόκληρης της κοινωνίας, ας το αποκαλούμε αυτό που είναι: είναι ένα πρόβλημα της Τσέλσι. To γήπεδο της Τσέλσι πρέπει να κλείσει και να αφαιρεθούν βαθμοί από την ομάδα», πρόσθεσε.

Kooxaha Liverpool & Chelsea Oo War Saxaafadeedyo Ka Soo Saaray Cunsurinimo Ay Qayb Jamaahiirta Chelsea Ahi Kula Kaceen Mohamed Salah Iyo Booliiska Merseyside Oo Hawlgal Fulinaya. https://t.co/ftY1XO0Wsb pic.twitter.com/mjnq5D8X9j

— Xidiga .Com (@rafiiq101) 12 Απριλίου 2019


Η «Daily Mail» επανέφερε το θέμα αποχώρησης από το γήπεδο σε ανάλογα περιστατικά. «Όλοι οι αθλητές δεν είναι Τζέσε Όουενς ή Ραχίμ Στέρλινγκ. Δεν είναι σε θέση να δώσουν απάντηση στο παιχνίδι. Η αποχώρηση από το γήπεδο, πρέπει πάντα να παραμείνει ως μία εφικτή διαμαρτυρία», τόνισε η αγγλική εφημερίδα.

Ο Ραχίμ Στέρλινγκ είχε μιλήσει για το θέμα αποχώρησης, λέγοντας ότι ήταν αντίθετος με την ιδέα της διακοπής των αγώνων: «Είναι πολύ καλύτερο να νικήσουμε τους ρατσιστές παρά να τους αφήσουμε απλώς να ντρέπονται».

Chelsea fans filmed singing: ‘Salah is a bomber’ https://t.co/jioQWKOZGK

— Ichiro_Tanimoto (@ICHIRO_TANIMOTO) 12 Απριλίου 2019

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα