Ρεξ Τίλερσον: Η Ρωσία είναι κίνδυνος – Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν δίκιο να ανησυχούν

Ο Ρεξ Τίλερσον, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil τον οποίο πρότεινε για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχθηκε σήμερα ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας ότι οι «πρόσφατες ενέργειες» της Ρωσίας αντίκεινται στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Καθώς η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει τον σεβασμό στη διεθνή σκηνή, αυτές οι πρόσφατες

ενέργειες αντίκεινται στα αμερικανικά συμφέροντα», δήλωσε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού του στη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Την ίδια ώρα ο Ρεξ Τίλερσον παραδέχθηκε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στους κόλπους του ΝΑΤΟ «έχουν δίκιο» να ανησυχούν για την επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή.
«Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ έχουν δίκιο να ανησυχούν για την επανάκαμψη της Ρωσίας» επισήμανε ο Τίλερσον.

Ο Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο πρότεινε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, έκρινε σήμερα ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει έναν «κίνδυνο» και ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στους κόλπους του ΝΑΤΟ «έχουν δίκιο» να ανησυχούν για την επιστροφή της στην διεθνή σκηνή.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού ομίλου ExxonMobil, που καταθέτει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας στο πλαίσιο της ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού του στην θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, υπήρξε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την επαναπροσέγγιση.

«Η Ρωσία αντιπροσωπεύει σήμερα έναν κίνδυνο. Όμως δεν είναι απρόβλεπτη. Εισέβαλε στην Ουκρανία, καταλαμβάνοντας ιδίως την Κριμαία και προσέφερε την στήριξή της στις συριακές δυνάμεις που παραβιάζουν κατάφωρα το δίκαιο του πολέμου» τόνισε ο Τίλερσον, στον οποίο τέθηκαν μεταξύ άλλων ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις που ανέπτυξε με τη Ρωσία την εποχή που ήταν διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil το διάστημα μεταξύ 2006 και 31ης Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

«Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ έχουν δίκιο που ανησυχούν για την επανάκαμψη της Ρωσίας», αναγνώρισε ο Τίλερσον. Ο ίδιος παραδέχθηκε επίσης ότι «καθώς η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει τον σεβασμό στην διεθνή σκηνή, οι πρόσφατες ενέργειές της αντιτίθενται στα αμερικανικά συμφέροντα».

Ο επερχόμενος υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις κυβερνοεπιθέσεις που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, για τις οποίες η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Μόσχα. Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας ότι οι ΗΠΑ πιθανόν δεν θα γίνουν ποτέ «φίλες» με τη Ρωσία.

«Πιθανόν δεν θα γίνουμε ποτέ φίλοι» τόνισε ο Τίλερσον, προσθέτοντας ότι τα «συστήματα αξιών» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας είναι «ξεκάθαρα διαφορετικά». Ο Ρεξ Τίλερσον είπε επιπλέον ότι η Κίνα «δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος προκειμένου να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει την Βόρεια Κορέα» και τα παράνομα πυρηνικά και στρατιωτικά της προγράμματα.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος έκρινε επίσης ότι οι στόχοι της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης παγκοσμίως βρίσκονται μερικές φορές «σε σύγκρουση με τα αμερικανικά συμφέροντα». Ακόμα κι αν η εξωτερική πολιτική του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει διευκρινιστεί, θέλει ξεκάθαρα να αναθερμάνει τις σχέσεις με τη Μόσχα μετά το κλίμα έντασης με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής με την Κίνα, ιδίως στον εμπορικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα