Ψυχική υγεία και εργασία – Πώς επιδρά το αρνητικό εργασιακό περιβάλλον στην υγεία μας

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την 10η Οκτωβρίου, είναι αφιερωμένη στην εργασία. Το περιβάλλον της εργασίας, άλλωστε, στο οποίο περνάμε πολλές ώρες καθημερινά, επιδρά άμεσα στην ψυχολογία μας και αποτελεί βασικό παράγοντα της καλής ψυχικής μας υγείας.

Μάλιστα το αρνητικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, σε χρήση ουσιών ή αλκοόλ, σε απουσίες από την εργασία και σε μειωμένη παραγωγικότητα.

Όσο για τους παράγοντες κινδύνου αναφορικά με την ψυχική υγεία, οι ειδικοί αναφέρουν τις εξής: οι

ανεπαρκείς πολιτικές για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, η περιορισμένη επικοινωνία και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, το άκαμπτο ωράριο εργασίας, τα ασαφή καθήκοντα, η παρενόχληση και ο εκφοβισμός είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία του εργαζόμενου.

Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από κατάθλιψη και 260 εκατομμύρια από αγχώδεις διαταραχές. Επίσης μια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι οι παραπάνω διαταραχές «κοστίζουν» στην παγκόσμια οικονομία 1 τρις δολάρια σε μειωμένη παραγωγικότητα ετησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα