Ψηφιακή εποχή και για τα σκουπίδια – Έρχονται οι κάδοι που «μιλάνε» στον Δήμο Χαλανδρίου

Στην ψηφιακή τους εποχή φαίνεται πως περνάνε και τα απορρίμματα τουλάχιστον στο Χαλάνδρι, καθώς ο Δήμος ετοιμάζεται να προμηθευτεί κάδους που θα ενημερώνουν τους πολίτες για το ποια αντικείμενα μπορούν να δεχτούν ανάλογα με το χρώμα τους.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανακύκλωσης που έχουν όλοι οι Δήμοι, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν κάνει σωστή κατανομή των απορριμμάτων στους ειδικούς κάδους.

Η σηματοδότηση των νέων κάδων θα γίνει με την τοποθέτηση ψηφιακών σημάτων τύπου QR (Quick Response). Τα σήματα αυτά θα είναι ξεχωριστά

για τον κάθε κάδο ανάλογα με το χρώμα του (μπλε, κίτρινο, καφέ ή πράσινο) και οι πολίτες θα μπορούν με τη χρήση δωρεάν ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά να διαπιστώνουν τι τύπου αντικείμενα μπορούν να αποθέσουν και επίσης να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες για τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη σωστή διαχείριση των σκουπιδιών.

Τα πρώτα ψηφιακά σήματα μοιράστηκαν ήδη ενώ σταδιακά θα τοποθετηθούν σε όλους τους κάδους της πόλης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη Διαχείριση Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου Χαλανδρίου, αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στο θέμα της ενημέρωσης του πολίτη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Σκανάροντας το QR code με το κινητό τους οι δημότες θα οδηγούνται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα που θα ενημερώνει για θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο ρεύμα αποβλήτων».

Στο 80% η ανακύκλωση στο Χαλάνδρι

Την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμος Χαλανδρίου ανακοίνωσε πως το φιλόδοξο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει από το 2015 αποδίδει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15-22 Δεκεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος, η ανακύκλωση στον δήμο Χαλανδρίου με σύστημα μπλε-κίτρινου-πράσινου κάδου άγγιξε το 80%!

Σημειώνεται πως η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Χαλανδρίου από το 2015, με κύριο στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των βιοαποβλήτων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Ψηφιακή εποχή και για τα σκουπίδια – Έρχονται οι κάδοι που «μιλάνε» στον Δήμο Χαλανδρίου - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα