Πώς να βοηθήσετε το παιδί στο διάβασμα χωρίς να το κάνετε «παπαγάλο»

Το εκπαιδευτικό σύστημα σε συνδυασμό με το κυνήγι των καλών βαθμών, ευνοούν την στείρα αποστήθιση ήδη από το Δημοτικό. Έτσι, οι μαθητές από τη μία συνηθίζουν στην παπαγαλία, από την άλλη, όμως, δεν μπορούν να καταλάβουν ουσιαστικά τι διαβάζουν. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η σχολική χρονιά αρχίζει σε λίγες μέρες, είναι ευκαιρία να μπούμε κι εμείς σε… πρόγραμμα και να προσπαθήσουμε να δώσουμε στο παιδί τις σωστές βάσεις, έτσι ώστε να μην γίνει «παπαγάλος».

Στόχος πρέπει να είναι η κατανόηση, όχι η αποστήθιση

Η κατανόηση

ενός κειμένου είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά αν μιλάμε για τα θεωρητικά μαθήματα, όπως η Γλώσσα και η Ιστορία, η οποία απαιτεί και πολύ καλή μνήμη. Για να βοηθήσετε το παιδί, εφαρμόστε κάποια έξυπνα κόλπα που θα κάνουν το διάβασμά του πολύ πιο εύκολο, όπως:

-η υπογράμμιση των βασικών προτάσεων και λέξεις κλειδιών με έντονο χρώμα

-αν το παιδί έχει… μαθηματική σκέψη, προτιμήστε την αποκωδικοποίηση των σημαντικότερων πληροφοριών, αριθμώντας τις

-σε περίπτωση που η έκταση του μαθήματος είναι μεγάλη, μια μικρή περίληψη ή ένα σχεδιάγραμμα θα εστιάσουν στα σημεία στα οποία το παιδί πρέπει να επικεντρωθεί, χωρίς να το μπερδεύουν οι περιττές λεπτομέρειες.

Δοκιμάστε μία διαφορετική μέθοδο μάθησης

Στα θεωρητικά μαθήματα μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί με σχετική ευκολία, σε άλλα μαθήματα, όμως, όπως τα Μαθηματικά και τα Αγγλικά, τα πράγματα δυσκολεύουν. Εξάλλου, για να γίνει το παιδί ανεξάρτητο στο διάβασμα και να μπορέσει να «φιλτράρει» και να κατανοεί αυτά που διαβάζει, θα πρέπει να ακολουθήσει μία μέθοδο που προσαρμόζεται στις ικανότητές του.

Σε αυτή τη λογική κινείται η μέθοδος Kumon, που ακολουθεί τους ρυθμούς του παιδιού και όχι τους ρυθμούς της ύλης και των διαγωνισμάτων. Όλοι ξέρουμε ότι η λογική του «πρέπει να βγάλω μία συγκεκριμένη ύλη» ή του «διαβάζω για να πάω καλά στο τεστ» δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση τους μαθητές. Αντίθετα, η ουσιαστική κατανόηση της λογικής του κάθε μαθήματος έχει θετικό αντίκτυπο και στους βαθμούς, αν και (ξανα) τονίζουμε ότι η βαθμοθηρία δεν είναι αυτοσκοπός.

Στην πράξη, αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ασκήσεις που ταιριάζουν στις μαθησιακές ικανότητες κάθε παιδιού. Έτσι, σταδιακά ο μαθητής αποκτά μαθηματική σκέψη και κατανοεί τη δομή της αγγλικής γλώσσας. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να αφιερώσει πολύ χρόνο- δύο φορές την εβδομάδα αρκούν για να μην κουραστεί, αλλά και για να μην νιώσει την πίεση της κλασικής διδασκαλίας.

Χρησιμοποιήστε τα τεστ για βελτίωση και όχι για βαθμοθηρία

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνδυάσει τα τεστ με τους καλούς βαθμούς. Ο ουσιαστικός τους ρόλος, όμως, είναι να βοηθήσουν τους μαθητές να ανακαλύψουν πού είναι «δυνατοί», αλλά και πού πρέπει να επικεντρωθούν για να βελτιωθούν. Γι’ αυτό, κάθε φορά που το παιδί γράφει τεστ, εξετάστε μαζί τα λάθη του. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, ενθαρρύνετέ το να απευθυνθεί στη δασκάλα για να του λύσει τις απορίες. Δίνοντας βάση στα λάθη, το παιδί θα τα κατανοήσει καλύτερα και θα τα αποφύγει την επόμενη φορά.

Η τεχνολογία είναι φίλη σας

Η τεχνολογία, εφόσον χρησιμοποιείται με μέτρο και με τον κατάλληλο τρόπο, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σαν ένα είδος εξάσκησης, βοηθώντας τους μαθητές να «ξεσκονίσουν» τις γνώσεις που έχουν αποκομίσει από το σχολείο. Τα παιχνίδια γνώσεων, τα σταυρόλεξα, οι εφαρμογές με εκπαιδευτικό χαρακτήρα που μπορείτε να «κατεβάσετε» στο κινητό σας, ακόμα και κάποιες ιστορικές ταινίες, είναι τα σύγχρονα εργαλεία που μας προσφέρει η τεχνολογία και που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε προς όφελος των παιδιών μας.

Πηγή: mama365.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα