Πορεία του ΠΑΜΕ στον Πειραιά για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό (εικόνες)

Μεγάλη συγκέντρωση και κινητοποίηση Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Πασαλιμάνι, όπου καταγγέλθηκε η καταστροφή που προκλήθηκε στον Σαρωνικό από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Μετά το τέλος των ομιλιών, πραγματοποιήθηκε πορεία στο Πασαλιμάνι που κατέληξε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,

στην πλατεία Κοραή. Στην συγκέντρωση ήταν παρών και προέβη σε δηλώσεις ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Α’ γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, υπογράμμισε ότι “η βρώμα και η πίσσα στο Σαρωνικό δεν θα αφήσουμε να μαυρίσει κι άλλο τις ζωές μας. Δεν πρόκειται να υποταχθούμε στην “ανάπτυξη” που προπαγανδίζουν η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου, η ΕΕ και η εργοδοσία. Γιατί αυτό υποδηλώνει το συγκεκριμένο ναυάγιο. Ότι η βρώμα και η πίσσα του Σαρωνικού είναι η ανάπτυξη του καπιταλισμού“.

“Καταγγέλλουμε τους εφοπλιστές που το συγκεκριμένο ναυάγιο έφερε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια ότι στο βωμό της κερδοφορίας τους, στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, δεν διστάζουν να θυσιάζουν την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και το περιβάλλον. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα έγινε γνωστό ότι το πετρέλαιο του ναυαγίου θα μοιραστεί σε δυο μεγάλες εφοπλιστικές εταιρείες” είπε ο κ. Ευαγγελάκης, καταγγέλλοντας εξίσου “την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και τις προηγούμενες των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συμπλέουν όλοι μαζί στη φιλοεφοπλιστική πολιτική που διατηρεί τα υπερήλικα, υποσυντήρητα πλοία, τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις σαθρές μεθόδους των ελέγχων, επιθεωρήσεων και την έκδοση των πιστοποιητικών”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως “η διαφθορά που σχετίζεται με τις επιθεωρήσεις των πλοίων ή που συνδέεται με το λαθρεμπόριο καυσίμων, δεν περιορίζεται σε λαμόγια ή κάποιες εταιρείες που έχουν χιλιοκαταγγελθεί, το φαινόμενο έχει σταθερή διαχρονική βάση, ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις και εκφράζει τη σαπίλα του καπιταλισμού και τη σχέση της πολιτικής εξουσίας με το εφοπλιστικό και άλλα τμήματα του κεφαλαίου”.

“Σε αυτές τις συνθήκες έντασης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που δεν αφήνει στο απυρόβλητο κάθε δικαίωμα της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, υποτάσσοντας συνολικά τη ζωή μας στα συμφέροντα του κεφαλαίου, η διέξοδος είναι στο δρόμο της οργάνωσης, του αγώνα να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, να συμπορευτούν εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, φοιτητές ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική“ τόνισε ο κ. Ευαγγελάκης προσθέτοντας “η προστασία του περιβάλλοντος, που συνδέεται με τη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας”.

Κατέληξε στην ομιλία του καταθέτοντας διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων για το εργατικό-λαϊκό κίνημα:

«Να δυναμώσει ο αγώνας για την απόσυρση των πλωτών φέρετρων και τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων στα πλοία με την παρέμβαση των ναυτεργατών.

Πάλη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα στους ναυτεργάτες, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους.

Οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων να είναι με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς και τους κλάδους.

Λήψη μέτρων για την προστασία του Σαρωνικού, την αντιμετώπιση της ρύπανσης, να αναλάβει η πλοιοκτήτρια εταιρεία το κόστος και να μην το μετακυλίσει στο λαό μας.

Να αντισταθούμε στα αναπτυξιακά σχέδια κυβέρνησης και άρχουσας τάξης, που θυσιάζουν την υγεία, το περιβάλλον και γενικότερα τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, να παλέψουμε για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, αυτόν που θα βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες μας και όχι το κέρδος.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς εμπόρους που επλήγησαν από την καταστροφή:

Εξάμηνη αναστολή, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, των υποχρεώσεών τους προς τράπεζες, εφορία, ΔΕΗ και για τις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές.

Να μη χαθούν οι ρυθμίσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, να δοθεί εξάμηνη απαλλαγή από τις δόσεις.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους για έξι μήνες στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.

Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους αλιείς που επλήγησαν, για την απώλεια εισοδήματος και για τις ζημιές και τις επιβαρύνσεις στα αλιευτικά σκάφη και τα μέσα εργασίας τους».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα