Πολυτεχνείο: Ξύλο με προσαγωγές από την ΕΛΑΣ και σε Ξάνθη, Ηράκλειο (video)

Ένταση με ξύλο και προσαγωγές από την ΕΛΑΣ καταγράφηκαν και σε πόλεις της περιφέρειες την Τρίτη (17/11) σε εκδηλώσεις για τη μνήμη των θυμάτων του Πολυτεχνείου, παρότι οι συμμετέχοντες φαίνεται να τηρούσαν υγειονομικούς κανόνες και αποστάσεις, λόγω του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από την Ξάνθη και το Ηράκλειο,

όπου η επέμβαση της αστυνομίας γίνεται με μεγάλη ένταση, όπως κατέγραψαν τοπικά Μέσα και δημοσιογράφοι. Ακόμα και εάν πει κάποιος ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν τηρούσαν το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, οι επεμβάσεις των ΜΑΤ έγινε με βία. 

Φαίνεται, άλλωστε, ότι και σε Ξάνθη, Ηράκλειο οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πολύ περισσότερες από τους συγκεντρωμένους, ενώ τα βάζουν και με τους δημοσιογράφους που καταγράφουν την επέμβασή τους.

Όπως αναφέρθηκε η υποδειγματική τήρηση των υγειονομικών κανόνων από τα κόμματα στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, ειδικά στην Αθήνα, φαίνεται πως χάλασε το κυβερνητικό αφήγημα των προηγούμενων ημερών, στη διάρκεια των οποίων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φρόντισε να πολώσει το κλίμα, προχωρώντας στην πρωτοφανή απόφαση μεταπολιτευτικά να απαγορεύσει κάθε συνάθροιση άνω των 4 ατόμων σε όλη την επικράτεια. Έχοντας απαγορεύσει και την πορεία για το Πολυτεχνείο.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για όσα έγιναν στην Ξάνθη:

«Από την Αστυνομία ανακοινώνεται ότι την 17.15 ώρα, ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε ξαφνικά από διάφορα σημεία, σε μικρή απόσταση από την πλατεία Δημοκρατίας στην Ξάνθη και εγκλωβίστηκε από τις υπάρχουσες στο χώρο αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η πορεία προς την παραπάνω πλατεία.

Πραγματοποιήθηκαν 29 προσαγωγές και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ. Μετά την επιβολή προστίμων τα άτομα αποχώρησαν ειρηνικά. Δεν έγινε χρήση δακρυγόνων μέσων».

Δεκάδες προσαγωγές και βαριά πρόστιμα στο Ηράκλειο

Την ίδια ώρα, σε περίπου 100 προσαγωγές νεαρών ατόμων προχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης (17/11) άνδρες της ΕΛΑΣ που είχαν παραταχθεί από νωρίς στο κέντρο του Ηρακλείου ενόψει της προαναγγελθείσας συγκέντρωσης με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η παρουσία της ΕΛΑΣ ήταν ισχυρή και από νωρίς είχε διαφανεί ότι οι αστυνομικοί δεν θα επέτρεπαν τις συναθροίσεις και την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων ή άλλων εκδηλώσεων στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της πορείας του κορονοϊού.

Όσοι κινήθηκαν στην περιοχή, ήρθαν αντιμέτωποι με τις αρχές και προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση απευθείας από τους αστυνομικούς.

Τα νεαρά άτομα που προσήχθησαν, κυρίως φοιτητές, κινούνταν σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου και εντοπίστηκαν στη διάρκεια ελέγχων, ενώ η συγκέντρωση η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, είχε προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα.

Δείτε το βίντεο που ανέβασε από το Ηράκλειο ο δημοσιογράφος Μάριος Διονέλλης:

Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν κατά ομάδες στο Αστυνομικό Μέγαρο, όπου καταγράφονταν τα στοιχεία τους, τους επιβάλλονταν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και στη συνέχεια αφήνονταν ελεύθεροι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε ανέρχεται στα 900 ευρώ, καθώς βεβαιώθηκαν για κάθε περίπτωση τρεις διαφορετικές παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, απαγόρευση συναθροίσεων και απαγόρευση μετακινήσεων. Βέβαια, τα πρόστιμα δεν θα επιβληθούν σε όλους όσους προσήχθησαν αλλά, αρκετοί από αυτούς θα κληθούν να καταβάλουν τα προβλεπόμενα ποσά.

Για αρκετή ώρα συνεχιζόταν ένα ιδιότυπο… κυνηγητό μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και νεαρών, ως επί το πλείστον ατόμων, στα στενά του κέντρου.

Δείτε βίντεο και άλλες εικόνες από την Ξάνθη από το «xanthinews»:

Δείτε και άλλες εικόνες από το Ηράκλειο από το «cretalive.gr»:

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας και την Πανεπιστημίου μίλησε στο κεντρικό ειδήσεων του «ΣΚΑΪ», ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας… «ανεχτήκαμε τις πολιτικές εκδηλώσεις, όχι τις διαδηλώσεις. Τιμώ το ΚΚΕ, αλλά νιώθω μεγάλη απογοήτευση». Αναφέροντας ότι δεν θα διεξαχθούν πορείες στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε, πάντως, πως όλες οι καταγγελίες περί προπηλακισμών, θα διερευνηθούν, ενώ ανέφερε πως οι προσαχθέντες και συλληφθέντες θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα και ποινικές συνέπειες.

Δεν είδε, πάντως, χημικά και τραυματισμούς, για το θέμα που προκάλεσε και «πολιτικό πόλεμο». Την ίδια ώρα, στον Ευαγγελισμό νοσηλευόταν πατέρας διαδηλωτή από τα Σεπόλια, ενώ σημειώθηκε σύλληψη κατοίκου έξω από το σπίτι του στα Πετράλωνα.

«Ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρει ο Χρυσοχοΐδης;», σχολίασε την Τετάρτη (18/11) ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Την ίδια ώρα, η ΝΔ «βάπτισε» το όργιο καταστολής ως «θρίαμβο της Δημοκρατίας».

Στην Αθήνα σημειώθηκαν πάνω από 100 προσαγωγές, ενώ έγινε συγκέντρωση έξω από τη ΓΑΔΑ. Επεισόδια έγιναν και έξω από αστυνομικά τμήματα. Τεταμένο ήταν το κλίμα και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα.

Πηγές: xanthinews.gr, cretalive.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα